Ankara’da kıyasıya önseçim

Başkentten çıkardığı 10 milletvekilinden ikisi parti kuran CHP bu kez temkinli

Yayınlanma: 26.03.2015 - 23:09
Abone Ol google-news

85 seçim bölgesinin 55’inde milletvekili adaylarını, üyelerinin katılımıyla önseçim yöntemiyle belirleme kararı alan, örgüt denetiminde 10 kentteki seçimleri tamamlayan CHP’de, gözler 45 seçim bölgesinde yapılacak önseçime çevrildi. 2011’de Ankara’nın 31 milletvekilinden 10’unu kazanan partide, iki seçim bölgesinden toplam 6 aday kontenjanla belirlenecek. İki kadın adayın ilk sıralara yerleştirileceği kentte, adaylardan birinin genel başkan yardımcısı Selin Sayek Böke olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Diğer adayın da genel başkan yardımcısı Seyhan Erdoğdu ya da PM üyesi Şenal Sarıhan olabileceği belirtiliyor. Kalan 4 kontenjan için 3 genel başkan yardımcısı, 1 grup başkanvekili, 2 de milletvekili başvurdu. 138 aday adayının katılacağı önseçim yarışında ise eski genel sekreter Önder Sav ve eski grup başkanvekili Hakkı Süha Okay’ın yanı sıra, çok sayıda milletvekili de yer alıyor.

Son genel seçimlerde nüfusu 4 milyon 771 bin olan başkentin nüfusu 5 milyon 150 bine, buna bağlı olarak da 31 olan milletvekili sayısı da 32’ye çıktı. Ankara’nın iki seçim çevresi bulunuyor. Birinci seçim çevresinde Akyurt, Balâ, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar ilçeleri yer alıyor. İkinci seçim çevresinde ise Altındağ, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Pursaklar, Yenimahalle ilçeleri bulunuyor. CHP 2011 seçimlerinde 1. bölgeden 6, ikinci bölgeden de 4 milletvekili çıkarmıştı.

Parti meclisinin aldığı karar uyarınca 7 Haziran seçimleri için Ankara’da toplam 6 aday, kontenjan yöntemiyle belirlenecek. Birinci bölgede 1, 3, 5 ve 7’nci, ikinci bölgede ise 1 ve 3’üncü sıralar, kontenjan adaylarından oluşacak.

156 aday adayı

Ankara’da 18’i kontenjan, 138’i de önseçim olmak üzere toplam 156 isim aday adaylığı başvurusunda bulundu. Başvurularda en çok ilgi gören bölge Çankaya’yı da kapsayan birinci bölge. Bu bölgeden milletvekili aday listesine girebilmek için 94 başvuru yapıldı.

Örgütten sorumlu genel başkan yardımcısı Tekin Bingöl ile parti sözcüsü, genel başkan yardımcısı Haluk Koç ve genel başkan yardımcısı Sencer Ayata, Ankara 1. bölge kontenjan adaylığı için başvuruda bulundu. Grup başkanvekili Levent Gök, Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu ve Gülsün Bilgehan da başvuranlar arasında. Ankara milletvekili Sinan Aygün de seçim bölgesi belirtmeden kontenjan başvurusu yaptı. Aygün’ün yanı sıra 192 isim de seçim bölgesi belirtmeden kontenjan adaylığı başvurusunda bulundu. Bu isimler arasında dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcısı Murat Özçelik başı çekiyor. Özçelik’in Ankara olmazsa İstanbul’dan kontenjan adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, aklındaki “milletvekili olmayan genel başkan yardımcısı” formülünü yaşama geçirmesi durumunda bir ya da iki ismin kontenjan adayı yapılmayabileceği belirtiliyor. Yine PM’nin aldığı karar uyarınca Ankara’nın her iki seçim bölgesinde de birinci sıralar kadın adaylara ayrılacak. Bu çerçevede ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Selin Sayek Böke’nin seçim bölgelerinin birinde ilk sırayı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Diğer ismin de genel başkan yardımcısı Seyhan Erdoğdu ya da PM üyesi, avukat Şenal Sarıhan olabileceği belirtiliyor.

Sav geçebilecek mi?

Önseçim yarışına girecek isimler arasında ise eski genel sekreter Önder Sav ve Sav’a yakınlığı ile bilinen eski grup başkanvekili Hakkı Süha Okay ile Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka ve Kahramaraş milletvekili Durdu Özbolat da yer alıyor. Nazlıaka ve Özbolat, yeniden Meclis’e girebilmek için yoğun çalışma içerisinde.

2011 seçimlerinde Prof. Dr. Sencer Ayata’nın yanı sıra, Emine Ülker Tarhan, Emrehan Halıcı, Aylin Nazlıaka, Bülent Kuşoğlu ve Levent Gök 1. bölgeden milletvekili seçilmişti. 2. bölgeden ise Gülsün Bilgehan, İzzet Çetin, Sinan Aygün ve Gökhan Günaydın Meclis’e girmişti. Tarhan ve Halıcı daha sonra partiden istifa ederek kendi partilerini kurma yolunu seçmişti. Ankara’daki tablonun büyük ölçüde değişmesi bekleniyor.

Öne çıkan isimler

Ankara’da önseçim yarışına katılacak isimler arasında Dr. Servet Ünsal, eski gençlik kolları genel başkanı Emre Doğan, eski DSP milletvekili Gökhan Çapoğlu, eski Çankaya belediye başkanları Bülent Tanık ve Haydar Yılmaz, eski devlet bakanı İbrahim Tez, eski milletvekili Mehmet Tomanbay, eski Ankara Baro Başkanı Sema Aksoy, emekli Hâkim Yarbay Tülay Delibaş, avukat Selahattin Emre, eski Ankara il başkanı Necati Yılmaz, avukat Hikmet Tepe ve Âşık Veysel’in akrabası, eski Âşık Veysel Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Özer de var. 2. bölgede ise, eski milletvekili Muzaffer Remzi Kurtulmuşoğlu, eski Başbakanlık başmüşaviri Özgün Ökmen, eski Iğdır milletvekili Yücel Artantaş ve eski Ankara milletvekili Zekeriya Akıncı bulunuyor.

 

İkinci bölgede bir kardiyolog

Ankara 2. bölgeden farklı bir aday da yarışa giriyor. Kardiyolog Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, siyasete ilgisinin CHP Gençlik Kolları’nda başladığını belirterek, “Üniversite doçentliğinden kıdemli profesörlüğe kadar yükseldim. Tıp alanına yıllarımı verdim. Bilgi ve birikimlerimi CHP’de değerlendirmek istiyorum” dedi.

Prof. Erbay, 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, 30 yıl çeşitli hastanelerde kardiyoloji uzmanlığı yaptı. Siyasi yaşamına 1976’da Trabzon Araklı’da CHP Gençlik Kolları’nda başlayan Erbay, siyasetteki hedefini şöyle anlattı:

“Sağlık alanında ülkemizde işler hiç de iyi gitmiyor. Sağlık politikamız halkın kolay ulaşması üzerine kurulu olmalıdır. Yanlış ve günübirlik politikalar ile her şey ücretli hale gelmiş, halkımız yeteri kadar sağlık hizmeti alamamaktadır. Yıllardır içinde yaşadığım sağlık sektöründeki tüm aksaklıkları çözmek ve herkese eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti vermeye yönelik politikaları Meclis’te savunmak istiyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler