‘Bu pisliğe ortak olmayın’

Cihaner, Ergenekon üyeliği iddiasıyla Yargıtay’daki davaya ilk kez katıldı.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 22:21
Abone Ol google-news

Erzincan’da “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nı uygulamak iddiasıyla hakkında dava açılan CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Yargıtay’da görülen duruşmaya ilk kez katıldı. İsmailağa ve Fethullah Gülen cemaatlerine yönelik soruşturma yürüttüğü için bu davanın açıldığını belirten Cihaner, bu dosyanın siyasi olduğunu belirterek, mahkeme heyetine “Bu pisliğe daha fazla siz de ortak olmayın” dedi. Mahkeme heyeti, yargılama durma ve derhal beraat kararlarını reddetti.

‘Dehşet verici geliyor’

Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde süren arasında eski 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, MİT’çiler ve bazı askerlerin yer aldığı 14 sanıklı davanın dünkü duruşması, Yargıtay Konferans Salonu’nda yapıldı. Cihaner ve avukatı Turgut Kazan’ın hazır bulunduğu duruşmayı, Cihaner’in eşi Muhteber Cihaner, CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Tolga Çandar, Gökhan Günaydın ile YARSAV Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk ve Genel Sekreteri Leyla Köksal izledi.

İlhan Cihaner savunmasında, suçlamalara işaret ederek, “Böyle okununca çok dehşet verici geliyor değil mi” diye sordu. Ancak suçlamaların tümünün çelişkili olduğunu vurgulayan Cihaner, “Bunu yazanı, haber yapanı akıl hastanesine koymak gerekir. Bu siyasi bir davadır. Her şeyden önce bu iddianameyi, mantık duygusuna, hukuk ve adalet duygusuna bir saldırı olarak kabul ediyorum” dedi.

‘Utanç duyuyorum’

Cihaner, “Yetkisiz ve görevsiz olan Erzurum Başsavcılığı bu soruşturmayı yürütmüştür. Dolayısıyla dosyanın tümü hukuka aykırıdır. Böyle bir davada savunma yaparken utanç duyuyorum” diye ekledi. Çeteden yargılandığını, ancak sanıkların birkaçı hariç hiçbirini tanımadığını belirten Cihaner, şunları kaydetti: “Onlar gözümde kahramandırlar. Yılmadılar, teslim olmadılar. Aileleriyle birlikte çok acı çekmişlerdi. Bu insanların tek suçu Erzincan’da görev yapmak ve benim adli emirlerimi yerine getirmektir.”

Cihaner, Erzincan başsavcısıyken başlattığı, ancak tutuklandıktan sonra kapatılan dosyaları de tek tek anlattı. Cihaner, “Belki Sivas, Maraş olaylarını çözecek bilgiler ortaya çıkacak, kontgerilla faaliyetleri açığa çıkacaktı. Ama bunun da üzeri kapatıldı” dedi.

‘Kumpas kuruldu’

Gizli tanıklarla dava açıldığını belirten Cihaner, mahkeme başkanının, “Bunlar nasıl kişilikler” sorusuna, “Kriminal kişilik. Bazıları kalpazanlık, sahtecilik yapan kişiler. Kriminal geçmişi olan kişilere bizim yargımız ayet gibi tapıyor” yanıtını verdi. Avukatı Turgut Kazan da dönemin savcısı Osman Şanal’ın kumpas kurduğunu belirterek, derhal beraat talebini yineledi. Daire, derhal beraatı reddetti.

‘O Dursun Çiçek asker değil sivil’

Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, Erzincan’daki Konak Mazlum Oteli’nde 28-29 Mart 2009 tarihlerinde kalan Dursun Çiçek isimli kişinin Albay Dursun Çiçek değil, Ankara Ayaş nüfusuna kayıtla başka bir Dursun Çiçek olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Eken, o dönem Erzincan’da 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in yürüttüğü tanklara ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın tahkikat raporunu da okudu. Raporda, tanıkların Üzümlü yönüne yürümesinin daha önceden Genelkurmay tarafından planlanması, talimatların 3. Ordu’ya gönderilmesi ile gerçekleştiği kaydedildi. Duruşma ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler