CHP yönetiminde kontenjan bekleyişi

Kılıçdaroğlu, kontenjanları belirlemek için yoğun mesai yürütüyor, çizikler kapıda.

Yayınlanma: 31.03.2015 - 23:24
Abone Ol google-news

Toplam 45 seçim bölgesinde hâkim denetiminde önseçim yapan CHP’de gözler, kontenjan adaylarına çevrildi. Önseçim yapılan yerlerde 28, örgüt denetiminde seçim yapılan yerlerde 9 ve adayların tamamının merkez yoklamasıyla belirleneceği kentler için kritik süreç başladı. 17 kişilik MYK’de kurulun 4 yeni ismi, Mehmet Bekaroğlu, Enis Berberoğlu, Selin Sayek Böke ve Murat Özçelik ile Genel Sekreter Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak’ın yerlerinin garanti olduğu yorumları yapılıyor.

CHP’de bugüne kadar 44 seçim çevresinde önseçim, 10 seçim çevresinde eğilim yoklaması yapıldı. Seçimlerin ardından sıra, adayların merkez yoklamasıyla belirleneceği 31 kent ve 54 seçim çevresinde kullanılacak 37 kontenjan dahil toplam 187 milletvekili adayına çevrildi. Otuz yedi kontenjan için 461, merkez yoklamasıyla belirlenecek sıralar için de 491 başvuru yapıldı. Merkez yoklaması yapılan yerlerdeki 18 ismin TBMM’ye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda Kılıçdaroğlu’nun belirlenmesinde söz sahibi olacağı vekil sayısı 55’e çıkıyor.

Kılıçdaroğlu, kontenjan ve merkez yoklamasıyla belirlenecek 187 milletvekili adayı için bu hafta içinde çalışmalarını yoğunlaştıracak. CHP lideri, 6 Nisan’da toplanacak PM toplantısı öncesinde listelere son şeklini verecek. Kılıçdaroğlu, başvuruların yanı sıra dışarıdan bazı isimleri de değerlendiriyor.

Zor hafta Kontenjan adaylarının belirlenmesi sürecinde MYK’de de meraklı bir bekleyiş var. Bazı isimlerin kontenjana alınmayacağı CHP kulislerinde yüksek sesle dillendiriliyor. 6 Nisan’da yapılacak PM toplantısı öncesinde planlanan MYK toplantısının iptali bunun ilk işareti olarak yorumlanıyor ancak Kılıçdaroğlu’nun listede kimleri kontenjana koymayacağı konusunda ise kimse net bir fikre sahip değil.

 

Vazgeçilmez 8 isim

Kılıçdaroğlu’nun vazgeçmeyeceği isimler arasında 8 kişinin ismi öne çıkıyor. Bu isimler, son kurultayın ardından MYK’ye giren 4 yeni isim; Mehmet Bekaroğlu, Enis Berberoğlu, Selin Sayek Böke ve Murat Özçelik ile Genel Sekreter Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak olarak sıralanıyor ancak, Kılıçdaroğlu’nun listeye bir iki isim daha ekleyebileceği belirtiliyor.

 

Öne çıkan isimler

Bekaroğlu İstanbul 1. bölgede

1. bölge: 1-3-5-7-9. sıralar için kontenjan kullanılacak. İlk sıra kadın adaya ayrılacak. Gürsel Tekin, Mehmet Bekaroğlu ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin bu bölgeden değerlendirilmesi bekleniyor.

2. bölge: 1-3-5-7. sıralar için kontenjan kullanılacak. Bu bölgede Sezgin Tanrıkulu ve Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar’ın isimleri ön plana çıkıyor. Öğretim üyesi İştar Savaşır, partinin Beyoğlu belediyesi başkan adayı Aylin Kotil ile PM üyesi Gülseren Onanç’ın da bu bölgeden aday gösterilebileceği konuşuluyor.

3. bölge: 1-3-5-7-9. sıralar için kontenjan kullanılacak. Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu’nun ismi öne çıkıyor. Ermeni aday adayı Talin Ergüneş Gazer’in de buradan aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Ankara’da kaydırma ya da çizik kesin

1. bölge: 1-3-5-7. sıralar için kontenjan kullanılacak ancak burada kontenjan başvurularının fazlalığı nedeniyle ya seçim bölgesi kaydırması ya da çiziğe kesin gözüyle bakılıyor. Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’nin, son anda önseçimde kadın aday çıkmayan İzmir’e kaydırılmaması halinde ilk sırayı almasına kesin gözüyle bakılıyor. Grup Başkanvekili Levent Gök, Genel Başkan yardımcıları Tekin Bingöl, Sencer Ayata, Haluk Koç, Ankara milletvekilleri Bülent Kuşoğlu ve Gökhan Günaydın’dan hangi üçünün listede yer bulacağı merakla bekleniyor.

2. bölge: 1-3. sıralar için kontenjan kullanılacak. Bu bölge için Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ile Ankara milletvekilleri Sinan Aygün ve Gülsün Bilgehan’ın isimleri geçiyor.

 

İzmir’de kadın aday boşluğu

1. bölge: 1-3-5. sıralar için kontenjan kullanılacak. Kulislerde PM üyesi Tuncay Özkan ve İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’in isimleri öne çıkıyor.

2. bölge: Birinci bölgede olduğu gibi 1-3-5. sıralar için kontenjan kullanılacak. Listenin başına konulacak kadın aday konusunda PM üyesi Elfin Tataroğlu öne çıkıyor. Roman aday Özcan Purçu’nun aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler