Sağda seçim ittifakı arayışı

AKP, oy oranının kendi yaptırdığı anketlerde de düşük çıkması üzerine sürpriz son dakika girişimleri içine girdi. Son yerel seçimlerde yüzde 2.7 oy alan Saadet Partisi’nin kapısını çalan AKP, ‘MHP’yi bırakın, beraber olalım’ teklifi yaptı.

Yayınlanma: 04.04.2015 - 23:03
Abone Ol google-news

AKP, kamuoyuna açıklanan ve kendi yaptırdığı anketlerde de ciddi oranda oy düşüşü çıkması üzerine sürpriz son dakika girişimleri içine girdi. AKP, 30 Mart yerel seçimlerinde yüzde 2.7 oy alan Saadet Partisi’ne (SP) “MHP’yi bırakın, beraber olalım” teklifi yaptı.

Partilerin milletvekili aday listelerini vermesine 48 saat kala Ankara’da partiler arası ittifak ve güç birliği trafiği hız kazandı. AKP öteden beri, anketlerde yüzde 47 üstü bandında olduğu iddiası ile hiçbir parti ya da çevre ile güç birliği arayışında olmadığı görüntüsü verdi. Ancak hem kendisinin yaptırdığı, hem de kamuoyuna açıklanan bağımsız kuruluşların anketlerinde gözle görülür oy düşüşü AKP’nin kendine güvenen görüntüsünü bozdu. AKP siyasetteki “Erbakan’ın partisi” konumu ile varlığını sürdüren SP’yi gündemine aldı.

SP, geçen yıl yapılan yerel seçimlerde Meclis’te grubu bulunan 4 partinin ardından yüzde 2.7 ile en çok oyu alan 5. parti konumunu kazanmıştı. SP, bir süredir AKP’yi de eleştiren politikaları öne çıkararak MHP ve BBP ile birlikte seçimlerde ittifak oluşturmak için görüşme yürütüyordu. Bu üç parti arasındaki görüşmeler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin şu ana kadar “Evet” dememesi nedeniyle sonuca ulaşamadı.

BBP ve SP yöneticilerinin aday listelerinin YSK’ye verileceği salı gününe kadar Bahçeli’yi ikna etmek amacıyla görüşmeleri sürdürme eğiliminde olduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, AKP’den SP’ye seçim birlikteliği teklifi de MHP ve BBP ile görüşmeler sırasında geldi. AKP, SP’ye iki partinin seçim ittifakı yapması yerine SP’den güçlü olduğu bölgeler ve iller de dikkate alınarak belli isimleri aday listelerine koyma şeklinde bir formül önerdi.

SP’de, gelinen noktada MHP ile ittifak şansının Bahçeli’nin tavrı nedeniyle çok düşük olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Bu nedenle SP, AKP’ye de henüz olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi.

 

Erbakan’a teklif

AKP, Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’a yönelik de bir girişim içine girdi. AKP’nin Fatih Erbakan’a babasının seçim bölgesi olan Konya ya da kendi isteyeceği bir yerden milletvekili adaylığı teklifi yapıldı.

 

SP ve BBP ittifaka çok yakın

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak seçim ittifakı gündemiyle BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi ziyaret etti. Nihai kararın henüz verilmediğini altını çizen Kamalak ve Destici, ittifak konusunu parti tabanlarının onayına sunacaklarını kaydetti. Kamalak, “Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partimiz bir annenin iki oğludur. Özü itibariyle bizler kardeşleriz” derken Destici, “Bu çabalarımız inşallah hayırlı neticeler verir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler