Kılıçdaroğlu: Sözüm söz, 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde seçim bildirgesini açıkladı. CHP iktidarında asgari ücretin net bin 500 lira olacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, 4 yılda Türkiye'de yoksulluğu bitireceğine dair namus sözü verdi.

Yayınlanma: 19.04.2015 - 11:15
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde seçim bildirgesini açıkladı. CHP iktidarında asgari ücretin net bin 500 lira olacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, 4 yılda Türkiye'de yoksulluğu bitireceğine dair namus sözü vererek "Birileri köşeyi döndü birileri açlıktan öldü. 17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor. 17 milyon kişi, ben yoksul değilim diyecektir yaşanacak bir Türkiye'de. Yoksulluğu yönettiler. Bitirmek istemediler. Yoksulların yaşam tarzlarını sömürdüler. Sözüm söz, namus sözü, 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak" dedi.

KILIÇDAROĞLU, BİLDİRGEYİ BÖYLE AÇIKLADI-FOTO GALERİ

"ORTA GELİR TUZAĞINDAN TÜRKİYE'Yİ KURTARMAK ZORUNDAYIZ"

Hükümeti eleştirdiği konuşmasında Kılıçdaroğlu, "13'üncü yılın sonunda ne oldu? 13'üncü yılın sonunda milletin polisle arasını açtılar. Milletin hukukla arasını açtılar. Milletin basınla arasını açtılar. Milletin sporlar, sanatal, kültürle arasını açtılar. Milletin dinle, imanla arasını açtılar. Milletin devletle arasını açtılar ve en önemlisi milletin milletle arasını açtılar. Bu tablo düşündürücü bir tablo. Vicdanımıza soracağız. Bu tabloyu Türkiye hak ediyor mu? Komşularla sıfır sorun dediler. Eyvallah dedik. Milletin komşularla arasını açtılar. Bir komşumuz bile kalmadı. En acı olanı 13 yılda geldiğimiz nokta, Türkiye son 6 yıldır 10 bin dolar barajını aşamamış, orta gelir tuzağına yakalanmıştır. Türkiye büyümesini, kalkınmasını sağlayamıyor. Orta gelir tuzağından Türkiye'yi kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

"YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ"

Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dikkat çeken Kılıçdaroğlu, makul şüphe uygulamasını eleştirerek "Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkartacağız. Siyaseti kirlilikten kesinlikle arındıracağız. Sözüm söz, bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Ahlaki değerleri yüksek olan bir demokrasiyi getireceğiz bu ülkeye. Siyaset asla zenginleşme aracı olmayacak. Siyaset halka hizmet etme aracıdır. Biz siyaseti halka adanmışlık olarak biliyoruz. Bu kültürü bu ülkeye Siyasi Ahlak Yasası'nı çıkartarak getireceğiz. 12 Eylül askeri darbesinin mirası olan ve demokrasimizde derin yaralar açan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız, milletin iradesini TBMM'ye aynen yansıtacağız. Yüzde 10 seçim barajını egemenliğin üzerine vesayet düşürüyorlar. Bunu kaldıracağız. Sözüm söz CHP iktidarında kalkacaktır. Milletin vekillerini liderler değil, milletin kendisi seçecek. Bunun sözünü veriyorum. Lider sultasına son vereceğiz. Türkiye'de lider sultası olmayacak artık" ifadelerini kullandı.

"HSYK'YI İKİYE AYIRACAĞIZ"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu ikiye ayıracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Adalet Bakanlığı'na bağlı adli kolluğu getireceğiz. Böylece soruşturmalarda siyasetin gölgesini kaldıracağız. Hakça sorgulamalar olacak. Gizli tanık uygulamasına kesinlikle son vereceğiz. HSYK'yı ikiye ayıracağız. Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olacak. Bütçeleri ayrı olacak" şeklinde konuştu.

"BÖLGESEL TEŞVİKTEN ÇOK SEKTÖREL TEŞVİĞE AĞIRLIK VERECEĞİZ"

Teşvik sistemi hakkında yapacaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, "Teşvik sistemini yeniden şekillendireceğiz. Bölgesel teşvikten çok sektörel teşviğe ağırlık vereceğiz. Gerekirse firma bazında teşvik yapacağız. Vergi, sigorta prim borcu olmayan KOBİ'ler bir yıl boyunca ödedikleri vergi kadar sıfır faizli kredi alacak. Bu teşvik sıradan bir teşvik değil. Bu şekilde Türkiye'de üretim artacak, istihdam artacak, kayıtlı eleman artacak. İlk kez size söylüyorum. Bir siyasal parti ilk kez bu kadar ciddi, bu kadar onurlu projelerle milletin önüne çıkıyor" açıklamasında bulundu.

"NAMUS SÖZÜ, 4 YILDA TÜRKİYE'DE YOKSUL KALMAYACAK"

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "13 yıldır bu ülkede vicdansız bir büyüme modeli uygulandı. 17 milyon yoksul vatandaşıma sesleniyorum. Birileri köşeyi döndü birileri açlıktan öldü. 17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor. 17 milyon kişi, ben yoksul değilim diyecektir yaşanacak bir Türkiye'de. Devletin resmi rakamlarını veriyorum. 2002, bu ülkede en zengin yüzde 1 toplam Türkiye servetinin yüzde 39'una sahip. 2014'te bu rakam yüzde 54'e çıktı. Neden 17 milyon yoksulumuz var, işte bu nedenle. Yoksulluğu yönettiler. Bitirmek istemediler. Yoksulların yaşam tarzlarını sömürdüler. Sözüm söz, namus sözü, 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak"

"RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI'NDA BİRER MAAŞ İKRAMİYE VERMEK BOYNUMUN BORCUDUR"

Emeklilere maaş ikramiyesi müjdesi veren Kılıçdaroğlu, "11 milyon emekli dinlesin. Size Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye vermek benim boynumun borcudur. Ben senden bir şey istiyorum. Senin hayır duanı istiyorum ben. Bütün CHP'liler sana saygı duyuyor. Bizim sana vefa borcumuz var. Onu yerine getireceğim ben. Çalışan emekli kardeşime de sesleniyorum. Çalışıyorsun emekli oluyorsun, alıyorsun emekli aylığını ama geçinemiyorsun. Çalışana da vergi getiriyorlar. Senin emekli maaşından kesilen yüzde 15 sosyal güvenlik destek primini kaldıracağım. Emekli kardeşim hastanede, eczanede, bankada para kesiyorlar. Bu üç ayrı kesintiyi kaldıracağım" dedi.

"CHP İKTİDARINDA TAŞERON İŞÇİ KAVRAMI OLMAYACAK"

Taşeron işçiliği bitirme sözü veren Kılıçdaroğlu, "Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçisi var. İş güvenceleri yok. CHP iktidarında taşeron işçi kavramı diye bir kavram olmayacak. Taşeron işçilerin tamamını kadrolu olarak işe başlatacağız. CHP iktidarında çağdaş köleliğe izin vermeyeceğiz" dedi.

"CHP İKTİDARINDA ASGARİ ÜCRET NET BİN 500 LİRA OLACAK"

Asgari ücretin bin 500 lira olacağı vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, "Yaklaşık 5 milyon asgari ücretli çalışan size sesleniyorum. Asgari ücret üzerinden vergiyi kaldıracağız. CHP iktidarında asgari ücret net bin 500 lira olacak. Asgari ücretli kardeşim gelirinin en az üçte birini, bazen yarısını ev kirasına veriyorsun. Bunlar konut sorununu çözemedi. Arsa payı alınmayacak. Ayda 277 sabit taksitle sana 70 metrekarelik sana ev yapacağım" ifadelerini kullandı.

"MAZOTU 1,5 LİRADAN VERECEĞİM"

Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Çiftçi kardeşlerimin yaşadığı sorunları en iyi onlar bililer. Ürünlerinin alın terini alamıyorlar. İki Trakya büyüklüğünde alan son 13 yılda ekilmiyor. Onlara şu güvenceyi veriyorum. Ürettiğin ürünün karşılığını alacaksın. Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyeceğim. Sana mazotu 1,5 liradan vereceğim. Eğer çiftçi üretseydi SOMA olmayacaktı, Ermenek olmayacaktı, eğer çiftçi üretseydi onların çocukları yetim kalmayacaktı"

"FAİZLERİN EN AZ YÜZDE 80'İNİ SİLECEĞİZ"

Borçlulara seslenen Kılıçdaroğlu, "5 milyon vatandaşımız borç batağında. Bizim iktidarımızda sözüm söz faizlerin en az yüzde 80’ini sileceğiz. Kalan borcu yeniden yapılandıracağız. Olmaz diyen varsa karşıma çıksın, istediği alana davet ediyorum onu. İstediği platforma davet ediyorum onu. 436 bin vatandaşımız borcunu ödeyemediği için hapse girmek için sıraya girmiş durumda. Ben bunu sileceğim. Bu borçları silmenin devlete bir kuruş yükü yoktur. Eğer bir ülkede huzur istiyorsak, eğer bir ülkenin yaşanacak bir ülke olmasını istiyorsak bütün sorunları çözeceğiz. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk’ün onurlu partisiyiz" diye konuştu.

"VERGİ DENETİMİNİ SİLAH OLARAK ASLA KULLANMAYACAĞIZ"

İktidar olmaları halinde devlet kurumlarına yaklaşımlarının nasıl olacağını anlatan Kılıçdaroğlu, "Devletteki bütün kurumların güçlü olmasını istiyoruz. Sıcak siyasetin oralara müdahale etmemesini istiyoruz. Demokrasi 4 yılda bir gidip sandığa oy atma değildir. Demokrasi aynı zamanda siyasetin devletin kurumlarına sıcak siyasetin müdahale etmemesi demektir. Siz kalkıp Merkez Bankası’na müdahale ederseniz, siz kalıp Kamu İhale Kurumuna müdahale ederseniz demokrasi olmaz. Devletin elinde sopa değil, devlet vatandaşına kucak açmak zorundadır. Vergi denetimini silah olarak asla kullanmayacağız. Beni eleştirdi diye ertesi gün bir iş adamının önüne 50-60 tane vergi müfettişi göndermeyeceğiz" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler