CHP'nin en etkileyici projesi

CHP’nin dar gelirli yurtaşlara yönelik projeleri seçmene dokundu. Yüzde 55 taşeron, yüzde 50 emekliler projesini ‘etkileyici’ buldu.

Yayınlanma: 15.05.2015 - 06:05
Abone Ol google-news

 

Seçim kampanyasını “yoksullukla mücadele” eksenine oturtan CHP; önemli ve iddialı “sürpriz” projesini “son hafta”ya bırakırken, daha önce açıklanan projelerle ilgili de “seçmen nabzı”nı ölçüyor. CHP’ye sunulan ve siyasi partilerin seçim program/projelerinin “beğeni”, CHP’nin yoksullukla mücadele projelerinin “etkileyiciliği/inandırıcılığı”nın ölçüldüğü kamuoyu yoklamasına göre partinin en “etkileyici” projesi, “taşeron işçiliğe son verilmesi” ve “emekliye dini bayramlarda iki ikramiye verilmesi” oldu.

6-7 Mayıs tarihlerinde yapılan ve siyasi partilerin “seçim vaatleri”nin sorgulandığı kamuoyu yoklamasında, Türkiye’nin “en önemli” sorunları siyasi partilerin “seçim vaadleri” de irdelendi.

Beğeniler düştü

Araştırmaya göre, seçmenlerin siyasi tercihi ile partilerinin vaadlerini beğenme oranıyla orantılı. Araştırmada oy oranı yüzde 39.2 görünen AKP’nin seçime dönük program ve projelerini beğenenler yüzde 36.2 olurken, yüzde 37.8’i “beğenmediğini” ifade etti.

“Ne beğeniyorum, ne beğenmiyorum” diyenlerin oranı ise 18.8. Oy oranı yüzde 28.1 olarak görünen CHP’nin seçim programı/projelerini beğenmeyenlerin oranı yüzde 50 olurken, yüzde 20.4’ü ise “beğendiğini” ifade etti. Ancak, “ne beğeniyorum, ne beğenmiyorum” diyerek net fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 21.9. Bu da CHP projeleri konusunda seçmenin “ölçme/tartma” aşamasında olduğunu ortaya koyuyor. Oy oranı yüzde 19.3 görünen MHP’nin vaatlerini beğenmeyenler yüzde 44.8 olurken, beğenenler yüzde 18.9. CHP gibi MHP’yle ilgili “ne beğeniyorum, ne beğenmiyorum” diyenlerin oranı yüksek ve yüzde 24.6. Oy oranı yüzde 12.4 görünen HDP’nin programını beğenenlerin oranı ise neredeyse oy oranıyla eşit ve yüzde 12.

Vaatlerin ilk 5’i

Etkileyicilik/inandırıcılık denklemi: Araştırmada, seçmene CHP’nin “yoksullukla mücadele” çerçevesinde açıkladığı projelerin “etkileyicilik/ inandırıcılık” oranı da soruldu. CHP’nin kamuoyuna açıkladığı “yoksullukla mücadele” projelerinde ilk 5 sırayı ise emekliye 2 maaş ikramiye, kamuda taşeron işçilerin kadroya alınması, yoksul ailelere 720 lira aylık, asgari ücretin 1500 liraya çıkarılması ve çiftçiye ucuz mazot oluşturdu. Ancak bu projeler içinde “en etkileyici” olanı ise yüzde 55.4’le “taşeron işçiliğe son verilmesi” oldu.

Ayrıca katılımcıların 28. 4’ü bu projenin yaşama geçeceğine inandığını belirti. Katılımcıların en çok etkilendiğini ifade ettiği ikinci proje ise 50.3’le “emekliye dini bayramlarda ikramiye” oldu. Çiftçiye ucuz mazot yüzde 48.9 oranında etkileyici bulunurken, bunu sırasıyla yüzde 46.6’yla asgari ücretin 1500 liraya çıkarılması, yüzde 46’yla da yoksul aileye 720 lira hane geliri sağlanması izledi.

Yüzde 30’un koşulu: Araştırmanın sonuç bölümünde ise CHP’nin oylarını yüzde 30’un üstüne taşımasının programındaki somut 5 projeyi gündemden düşürmeden gerçekleştirileceğine olan inancın artırılması ile mümkün olacağı vurgulandı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler