Kılıçdaroğlu: Suriye'ye silah gitmesi, bomba gitmesi engellenecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu devrik lider Mursi'ye verilen idam kararıyla ilgili "Siyasal idamların doğru olmadığına inanıyoruz" dedi.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 15:36
Abone Ol google-news
Mısır Ortadoğu Haber Ajansı'nın Türkiye temsilcisi ile muhabiri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti.
 
CHP Genel Başkan yardımcısı Murat Özçelik'in de hazır bulunduğu ziyarette, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Mısır Ortadoğu Haber Ajansı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. CHP tarafından paylaşılan röportajta Kılıçdaroğlu Ortadoğu barışına ilişkin önemli mesajlar verdi.

"BİR ÜLKENİN İÇ İŞİNE DOĞRUDAN MÜDAHALE ETMEK MISIR HALKININ TEPSİNİ ÇEKECEKTİR"
 
Ülkelerin iç işine doğrudan müdahale etmenin doğru olmadığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin iç işine doğrudan müdahale etmek, orada bir siyasal partiyi destekleyip diğer siyasal partiyi düşman ilan etmek elbette ki, doğal olarak Mısır halkının tepsini çekecektir. Biz Mısır halkının bu konudaki duyarlılığını biliyoruz. Ancak Mısır halkının şunu da çok iyi bilmesini isteriz. Türkiye sadece AKP'den ibaret değildir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ülkenin kurucu partisiyiz. Bizim kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk yurtta barış, dünyada barış şiarıyla yola çıkmıştır.
 
Dolayısıyla biz barışı Ortadoğu'da da, bütün dünyada da savunan bir siyasal gelenekten geliyoruz. Öyle bir terbiyemiz var. Mısır halkı üzülmesin, biz Mısır'ı seviyoruz, Mısırlıları seviyoruz, onlara inanıyoruz, onlara güveniyoruz. Nasıl kendi ülkemizde birinci sınıf demokrasi olsun diyorsak Mısır'da da elbette demokrasi olmalı. Ama demokrasiyi savunacak olan biz belki söyleyebiliriz ama asıl kararı verecek olan Mısır halkıdır. Mısır halkının iradesine hepimizin saygı göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

"CHP İKTİDARINDA ORTADOĞU'YA BARIŞIN GELMESİ İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI HARCAYACAĞIZ"
 
CHP iktidarında Ortadoğu'ya barışın gelmesi için her türlü çabanın harcanacağını belirten Kılıçdaroğlu, "CHP iktidarında Ortadoğu'ya barışın gelmesi için her türlü çabayı harcayacağız. Türkiye üzerinden radikal grupların Suriye'ye gitmesi, Irak'a gitmesi, radikal gruplara silah gitmesi, bomba gitmesi kesinlikle engellenecektir" dedi.

"SURİYE'DE BARIŞIN OLMASI İÇİN SURİYE KONFERANSI TOPLANMASINI ARZU EDİYORUZ"
 
Suriye'de barışın olması için Suriye konferansının toplanmasını arzu ettiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Suriye'de barışın olması için, Arap liginin, Mısır'ın, AB'nin, Rusya'nın, İran'ın, ABD'nin de katkı verebileceği bir uluslararası Suriye konferansı toplanmasını arzu ediyoruz. İnanıyorum ki, bütün bu ülkelerin ortak çabalarıyla Ortadoğu'ya, Suriye'ye barış gelmiş olur" dedi.

"IŞİD'İ BİZ HİÇBİR ZAMAN SAVUNMADIK"
 
Kılıçdaroğlu, "IŞİD'i biz hiçbir zaman savunmadık. Farklı, insana saygı duymayan bir anlayışları var. Müslümanlığı çok farklı yorumluyorlar. Oysa İslamiyet'in bir barış dini olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. İnsana saygının ne kadar önemli olduğunu İslamiyet'te hepimiz çok iyi biliyoruz" dedi.

"SİYASAL İDAMLARIN DOĞRU OLMADIĞINA BİZDE İNANIYORUZ"
 
Mursi hakkında çıkan idam kararını değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Hiçbir ülkenin içişlerine doğrudan müdahaleyi doğru bulmuyoruz. Her ülkenin yönetiminden sorumlu olan kendi halkıdır. Kendi halkı oturup bu konuda karar verir bizde o kararlara saygı duyarız. Ama siyasal idamların doğru olmadığına bizde inanıyoruz.
 
Çünkü geçmişte bizim tarihimize baktığımızda özellikle Mısır'ı yöneten saygıdeğer yöneticiler, saygıdeğer Mısır halkı bizim tarihimize baktığında bu gerçeği görecektir. Biz 1960 darbesinden sonra Adnan Menderes ve arkadaşlarını idam ettik. 1971 yılında yine bir askeri darbe sonucu Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idam ettik. 1980 askeri darbesinden sonra çok sayıda gencimizi idam ettik.
 
Bugün geriye dönüp baktığımızda o dönem idam ettiklerimiz için bugün havaalanları yapıyoruz, onların isimlerini veriyoruz. Dolayısıyla o derin travmalardan isimleri vererek kendimizi bir anlamda aklamaya çalışıyoruz. Siyasal idamların toplumda yarattığı böyle bir derin travma var. Bunların dışına çıkmak gerekiyor artık. Elbette ki siyasiler yanlış yapabilir, yasaları ihlal edebilirler. Bunun demokratik süreç içinde, hukukun üstünlüğü çerçevesinde cezalandırılabilirler, affedilebilirler. Sonuçta bağımsız yargı buna karar verir. Ama idam gibi geri dönülmez bir süreç toplumda derin travmalar yaratıyor" diye konuştu.

"RADİKAL GRUPLARA SİLAH GÖNDERİLDİĞİ YÖNÜNDE ÇOK GÜÇLÜ DELİLLER VE DUYUMLAR VAR"
 
"IŞİD'e direk olmasa bile silah veyahutta destek verildiğine inanıyor musunuz? Bununla ilgili elinizde delil, belgeler var mı? Veyahutta duyum var mı?" sorularına Kılıçdaroğlu, "Bu konuda mahkemelerde görülen dosyalar var. MİT tırlarında silahların olduğuna yönelik. Ama mahkemede görülen dosyalara gizlilik kararı konduğu için kamuoyuyla bu paylaşılamıyor. Ancak Türkiye üzerinden oradaki radikal gruplara silah gönderildiği yönünde çok güçlü deliller ve duyumlar var. Bunu aslında bütün dünya biliyor.
 
CHP olarak biz buna karşı çıkıyoruz. Hiçbir ülkenin iç işine doğrudan müdahaleyi asla tasvip etmiyoruz, onaylamıyoruz. Çünkü biz Ortadoğu'da barışın ve huzurun olmasını istiyoruz. Kavga olmasın istiyoruz. Oradaki bir kavga, bir yangın bize de sıçrayacaktır. Nitekim Reyhanlı'da 53 yurttaşımız hayatını kaybetti. Cilvegözü'nde insanlarımız yine patlayan bombalarla hayatlarını kaybettiler. O nedenle mevcut hükümeti olabildiğince eleştiriyoruz. Bu tür davranışlardan uzak durmasını istiyoruz. Ortadoğu'ya barış gelmeli ve buna da Türkiye en büyük katkıyı yapmalıdır diyoruz" diye yanıt verdi.

"MISIR HALKINA GENEL BAŞKAN OLARAK SAYGILARIMI İLETİYOR ELİMİZİ UZATIYORUZ"
 
Milli irade denilirken Mısır halkının gururunu inciten sözler duyuyoruz hep Türkiye'den, ayrıca Müslüman kardeşlerin liderleri çoğu şuan İstanbul'da. Bu konuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu şu ifadelere yer verdi: "Mısırla bizim ortak tarihimiz var, ortak kültürümüz var, ortak inançlarımız var, akrabalıklarımız var, ekonomik işbirliğimiz var ve Mısır'ı biz Ortadoğu'nun kilit taşı olarak görüyoruz. En önemli aktörü olarak görüyoruz.
 
Dolayısıyla Mısır'la Türkiye arasındaki ilişkilerin iyi olması, iki halkın geçmişe dayanan kültürünü genişletmesi, işbirliğini büyütmesi, genişletmesi sadece Mısır'a ve Türkiye'ye katkı yapmayacak. Bütün Ortadoğu'ya, bütün Arap dünyasına katkı yapmış olacaktır. Bir ülkenin iç işine doğrudan müdahale etmek, orada bir siyasal partiyi destekleyip diğer siyasal partiyi düşman ilan etmek elbette ki doğal olarak Mısır halkının tepsini çekecektir. Biz Mısır halkının bu konudaki duyarlılığını biliyoruz. Ancak şunu da Mısır halkının çok iyi bilmesini isteriz. Türkiye sadece AKP'den ibaret değildir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ülkenin kurucu partisiyiz. Bizim kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk yurtta barış, dünyada barış şiarıyla yola çıkmıştır.
 
Dolayısıyla biz barışı Ortadoğu'da da, bütün dünyada da savunan bir siyasal gelenekten geliyoruz. Öyle bir terbiyemiz var. Mısır halkı üzülmesin, biz Mısır'ı seviyoruz, Mısırlıları seviyoruz, onlara inanıyoruz, onlara güveniyoruz. Nasıl kendi ülkemizde birinci sınıf demokrasi olsun diyorsak, Mısır'da da elbette demokrasi olmalı. Ama demokrasiyi savunacak olan biz, bunu söyleyebiliriz, ama asıl kararı verecek olan Mısır halkıdır. Mısır halkının iradesine hepimizin saygı göstermesi gerekiyor. O iradenin demokrasiden yana olması da içten temennimizdir, dileğimizdir.
 
Özellikle Mısır'ın Arap dünyası nezdinde çok önemli bir pozisyonu olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede Mısır halkına Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanı olarak saygılarımı iletiyorum, dostluğumuzu iletiyorum. Elimizi uzatıyoruz. Bizim yakın tarihimize Mısırlı yöneticiler bakarlarsa, siyasal idamların derin travmalar açtığını görürler, bilirler. Umuyorum Mısır bütün bu zorlukları aşar. Her zaman olduğu gibi Arap dünyasının kilit taşı olarak, ana aktör olarak geçmişte öyleydi, gelecekte de öyle olacaktır buna yürekten inanıyoruz."

"TÜRKİYE ÜZERİNDEN RADİKAL GRUPLARIN SURİYE'YE GİTMESİ SİLAH GİTMESİ, BOMBA GİTMESİ ENGELLENECEKTİR"
 
"Sizin dış siyasetinizde Mısır'la olsun, diğer Arap ülkeleriyle olsun, değişiklik olacak mıdır? Bu konuyla ilgili bir görüşünüzü alabilir miyim?" sorularına Kılıçdaroğlu, "CHP iktidarında Ortadoğu'ya barışın gelmesi için her türlü çabayı harcayacağız. Türkiye üzerinden radikal grupların Suriye'ye gitmesi, Irak'a gitmesi, radikal gruplara silah gitmesi, bomba gitmesi kesinlikle engellenecektir.
 
Suriye'de barışın olması için Arap liginin de katkı vereceği, Mısır'ın da katkı vereceği, AB'nin, Rusya'nın da, İran'ında, ABD'nin de katkı verebileceği bir uluslararası Suriye konferansı toplanmasını arzu ediyoruz. İnanıyorum ki, bütün bu ülkelerin ortak çabalarıyla Ortadoğu'ya, Suriye'ye barış gelmiş olur.
 
IŞİD'i biz hiçbir zaman savunmadık. Farklı bir anlayışları var. İnsana saygı duymayan bir anlayışları var. Müslümanlığı çok farklı yorumluyorlar. Oysa İslamiyet'in bir barış dini olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. İnsana saygının ne kadar önemli olduğunu İslamiyet'te hepimiz çok iyi biliyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidar olduğumuzda Mısır'la ilişkilerimizi eskiden olduğu gibi çok daha iyi bir noktaya taşımak için elbette ki bağlantılarımız olacak, ilişkilerimiz olacak. Ben Mısır'a en son iki diplomat milletvekili arkadaşımı göndermiştim. Onlar gidip görüşmeler yapmışlardı. Eğer önümüzdeki süreç içinde gene böyle bir fırsat olursa yine Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz arkadaşlarımızı göndereceğiz.
 
Mısırlı kardeşlerimiz şunu unutmasınlar. Türkiye'yle Mısır halkları arasındaki ilişkiyi hiç kimse bozamaz. Türk halkı Mısır halkını çok seviyor. Ben yürekten inanıyorum ki, Mısır halkıda Türk halkını çok seviyordur. Dolayısıyla yöneticilerin zaman zaman farklı çıkışları halklar arasındaki ilişkiyi bozmaz ve bozmamalıdır. Buradan bütün Mısırlı dostlarıma, kardeşlerime yürekten selamlarımı, saygılarımı gönderiyorum" diye yanıt verdi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler