CHP’de Baykal gerilimi...

‘Erdoğan’la buluşma polemiği ilk toplantıda da sürdü. ‘Kılıçdaroğlu beni yıpratmaya çalışanlara kulak verdi’ diyen Baykal’a vekiller yanıt vermek isteyince Kılıçdaroğlu engelledi

Yayınlanma: 23.06.2015 - 06:35
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal arasında yaşanan “Erdoğan’la buluşma polemiği” Kılıçdaroğlu’nun yeni dönem milletvekilleriyle yaptığı toplantıda da sürdü. Toplantıda söz alan Baykal, Erdoğan’ın daveti ile ilgili “gitme eğiliminde olduğum doğrudur” derken, Kılıçdaroğlu’nun kendisini “seni yıpratırlar” diye uyardığını belirtirken, “Beni yıpratmaya çalışanlara kulak verdiğini görüyorum, bundan rencide oluyorum” diye ekledi.

Baykal, Erdoğan’la parti içinde rahatsızlık yaratan buluşmasını Kılıçdardoğlu’nun bilgisi dahilinde gerçekleştirdiğini söylemişti. Kılıçdaroğlu da daha sonra “Baykal gitmeye niyetliydi. Ben ‘Sakın kaçak sarayda olmasın’ ve ‘Koalisyon konusu olmasın’ dedim. Ama içeride koalisyon da görüşülmüş” demişti.

Önce PM ve MYK toplantılarında, ardından da il başkanları ve belediye başkanlarıyla koalisyon formülleri konusunda fikir alan Kılıçdaroğlu, son toplantısını dün yeni dönem milletvekilleriyle yaptı. Kılıçdaroğlu, toplantı sonrasında vekillere iftar verdi.

İtiraf etti

Edinilen bilgilere göre, toplantıda Deniz Baykal da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Erdoğan’la yaptığı görüşmenin nasıl geliştiğini anlatan Baykal, “Davete gitme eğiliminde olduğum doğrudur” diye devam eden Baykal, “Görmüş geçirmiş özgüveni tam bir siyaset adamı niye kaçsın bu işten” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun kendisini “seni yıpratırlar” diye uyardığını ve doğru bir öngörüde bulunduğunu anlatan Baykal, “bu öngörüsünden dolayı kendisini tebrik ederim” derken, Kılıçdaroğlu’na bir de eleştiri yöneltti. Baykal, “Sonradan beni yıpratmaya çalışanlara kulak verdiğini görüyorum, bundan rencide oluyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan’la görüşmesinde partiye ters düşecek hiçbir konunun konuşulmadığını savunan Baykal, “Hayatımda hiç yalan söylemedim. Benim beyanıma bugüne kadar Türkiye inandı. Ama bu aşamada partililerimin, siyaset arkadaşlarımın benim beyanıma itibar etmediğini bana inanmadığını üzüntü ile tesbit ediyorum” dedi.

Ağır eleştiriler

Toplantıda Baykal’ın konuşması milletvekillerinin tepkilerine neden oldu. Mustafa Akaydın “İlk günden enerjimi aldınız” derken, Erdoğan Toprak, Baykal’ın tavrıyla ilgili olarak “Size yakıştıramadım” ifadesini kullandı. Çok sayıda milletvekili de Baykal’a eleştiriler yöneltti Baykal’ın, “CHP’nin belirleyeceği bir meclis başkanını bu şekilde engelliyorsunuz” sözleri üzerine bazı vekiller, “Sen kendine makam arıyorsun” diye tepki gösterdi. Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Tekin Bingöl de Baykal’ı eleştirdi. Bazı milletvekilleri Baykal’a yanıt vermek isteyince Kılıçdaroğlu, “Kimse tepki göstermeyecek. Bu konuda yeni bir tartışma istemiyorum. Beni yapıcı biçimde eleştiren, dostumdur” diyerek konuyu kapattı.

Yedek lasitik olmayız

Toplantıda koalisyon formülleri de konuşuldu. Bazı vekiller AKP ile de koalisyonun değerlendirilebileceğini ifade ederken, bazıları da bu görüşe itiraz etti. Kılıçdaroğlu ise, “Kimsenin yedek lastiği olmayız, bastonu olmayız ama oyunu bozan da biz olmayacağız. İlkelerimiz çerçevesinde herkesle görüşebiliriz” dedi. Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin olarak da “Üçüncü turda MHP ve CHP’den oy alabilecek bir aday” belirleyeceklerini söyledi.

AKP-CHP dur demeli

Engin Özkoç muhalefetin Kılıçdaroğlu’nun çağrılarına sıcak yaklaşım sergilemediğini belirterek, “Artık AKP ve CHP’nin bu sürece bir ‘dur’ demesi lazım” dedi. Musa Çam da İzmir’de örgütlerinin ve seçmenlerinin “AKP’siz bir hükümet” istediğini söyledi. Muharrem İnce ise toplantı öncesi “İnce eleyip, sık dokumak lazım. Benim gönlüm AKP ile bir koalisyondan yana değil” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler