Meclis Başkanlık seçiminde CHP 5 fireden üçünü geri aldı

TBMM'de Meclis Başkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçları açıklandı. CHP, ilk turdaki 5 fireden üçünü geri aldı.

Yayınlanma: 30.06.2015 - 15:02
Abone Ol google-news

Koalisyon tartışmalarına da konu olan meclis başkanlığı seçimi bugün yapılıyor. Meclis Başkanlığı seçiminde İsmet Yılmaz, Deniz Baykal, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Dengir Mir Mehmet Fırat yarışıyor.

TBMM  yeminlerini etmemiş olan milletvekillerinin yemin törenleri ile açıldı. Ardından ilk tur oylamaya geçildi. Genel Kurul'da gizli oylama yapıldı. İlk turun ardından oyların sayımına geçildi.

İLK TUR

Meclis Başkanı ilk turda seçilemedi. İkinci tura geçildi. Oylamaya, 545 üye katıldı. Meclis Başkanlığı ilk tur oylamasında, Milli Savunma Bakanı ve AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. . Boş 2, geçersiz yok.

CHP 5 FİRE VERDİ

CHP ilk tur oylamada 5 fire verdi. Geçici Meclis Başkanı olması nedeniyle Deniz Baykal oy kullanmadı. CHP'den 1 oy HDP'ye, 1 oy MHP'ye gitti. İki oy da boş çıktı.

İKİNCİ TUR

İkinci tur seçimine 545 üye katıldı. Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 80, İsmet Yılmaz 256 oy aldı. Bir geçersiz oy çıktı.

CHP BEŞ FİREDEN ÜÇÜNÜ GERİ ALDI

Baykal'ın yine oy kullanmadığı ikinci turda CHP ilk turda HDP ve MHP'ye giden birer oy ile boş çıkan oyu geri aldı. CHP'den bir oy da geçersiz sayıldı.

Kılıçdaroğlu'ndan 'fire' açıklaması

İKİ VE ÜÇÜNCÜ TURLAR YARIN

Başkanlık seçiminin ilk iki turunda sonuç çıkmadı. Meclis Başkanlık seçiminde üçüncü ve dördüncü tur yarın yapılacak.

İlk iki turda üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

KOLTUK PAYLAŞIMI

Divan üyeliklerinin partilere dağılımı, önemli kararlar almak için partilerin birbirini ikna etmesinin gerekeceği bir döneme işaret ediyor. Divanda AKP’ye 8 üyelik düşerken, CHP 4, MHP ve HDP 3’er koltuğun sahibi olacak. Başkanlık Divanı’nda muhalefetin koltuk sayısı, iktidarı geçecek. Bu durumda önemli kararlar alınırken, ‘ikna ve uzlaşma’ gerekli olacak.

TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışacak.

En çok oyu alan seçilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı seçimi için Genel Kurul Salonu'nda 8 kabin hazırlandı. Son hazırlıkları inceleyen . TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, engelli Ak Parti Bursa Milletvekili Bennur Karabulut ve geçtiğimiz günlerde ameliyat geçiren HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan için ayrı kabin kurulduğunu açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon