Düşen AKP iktidarı bir ayda hangi kararları aldı

29 santral satışa çıktı, acele kamulaştırmalar yapıldı, araziler ranta açıldı

Yayınlanma: 08.07.2015 - 06:37
Abone Ol google-news

7 Haziran seçimlerinde tek parti iktidarını kaybeden AKP, yeni kabine kuruluncaya kadar görev yapacak geçici hükümet olmasına karşın geçen bir aylık sürede atamaların yanı sıra çok sayıda önemli karara da imza attı. Kamu alım ihaleleri uygulama yönetmeliklerinde, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmeliklerinde değişiklikler yapıldı. Termik, hidroelektrik ve doğalgaz olmak üzere 29 santral satışa çıkarıldı. Sadece olağanüstü durumlarda başvurulması gereken “acele kamulaştırmalar” aynen devam etti.

Ankara’nın en değerli yerleri olan Çankaya ve Gölbaşı’nda birçok alan kentsel dönüşüm kapsamına alındı. AKP seçimlerin ardından sanki tek başına iktidardaymış gibi kamuda önemli kararlar almaya devam ediyor. Etik olarak yeni hükümete bırakılması gereken birçok karar alelacele çıkarılıyor. AKP’nin geçen sürede yaptığı yönetmelik değişikliklerinden bazıları şöyle:

“Kimlik Bildirme Yasası’nın Uygulanması ile İlgili Yönetmelik’te değişiklik, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’da değişiklik, Merkezi Finans ve İhale Birimi Personel Yönetmeliği’nde değişiklik, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmasına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik, Çerçeve Anlaşma İhaleleri, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri, Elektronik İhale, Hizmet Alımı İhaleleri, Mal Alımı İhaleleri, Yapım İşleri İhaleleri uygulama yönetmeliklerinde değişiklik, Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti ile Grev Oylaması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik, TRT’nin Mal ve Hizmet Alımlarında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik’te değişiklik, TEİAŞ Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nde değişiklik. Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faliyet Esasları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik, Gümrük Yönetmeliği’nde değişiklik, İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Personelinin Yurtdışında Sürekli Göreve Atanmasına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik, MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde değişiklik, MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik.”

En değerli yerleri

Hükümet seçimin ardından 15 Haziran’da aldığı kararlarla Ankara’nın en değerli yerlerini kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan etti. Çankaya ilçesi Çayyolu, Yakupadbal, Mühye, Karataş, Mamak ilçesi İmrahor, Gölbaşı ilçesi Hallaçlı, Velihimmetli ve Çayırlı ile Etimesgut ilçesi Fevziye Mahallesi’ndeki alanlar kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edildi. Bu alanlar üzerindeki Hazine’ye ait taşınmazlar belediyelere devredilecek. Bu taşınmazlar kentsel dönüşüm ve gelişim amacına yönelik imar planı ve uygulaması yapılmasının ardından satılabilecek.

Yine Ankara Ulus’taki alanlar da yenileme alanı olarak belirlendi. Hükümet sadece olağanüstü durumlarda başvurulması gerekirken olağan hale getirdiği “acele kamulaştırmaya” seçimin ardından da devam etti. Çok sayıda acele kamulaştırma kararı alındı. Başbakanın başkanlığını yaptığı Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun çok sayıda kararı da seçimin ardından çıktı. Termik, doğalgaz ve hidroelektrik olmak üzere toplam 29 enerji santrali satışa çıkarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler