Davutoğlu, Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi

Bir aydan uzun süredir beklenen görüşme bugün CHP Genel Merkezi’nde yapıldı... AKP Genel Başkanı Başbakan Davutoğlu koalisyon görüşmeleri için ilk görüşmeyi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptı.

Yayınlanma: 13.07.2015 - 05:19
Abone Ol google-news

 

<video:321099>

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk ziyaretini CHP'ye yaptı. CHP Genel Merkezi'nde saat 14.10'da başlayan Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi, saat 15.50'de sona erdi. İlk turun ilk görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü.

AKP Genel Başkanı, Başbakan Davutoğlu koalisyon görüşmeleri için ilk ziyareti CHP' ye yapıyor. Davutoğlu, sivil plakalı araçla parti Genel merkezine geldi.

KUTULAR İÇİNDE TATLI VE KANDİL SİMİDİ GELDİ

CHP Genel merkezi önünde parti yetkilileri tarafından karşılanan Davutoğlu'na; Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Ayşenur Bahçekapılı’ dan oluşan AKP heyeti eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU-DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

Davutoğlu CHP ' nin merdivenlerini çıkarken gazetecilere tebessüm ederek el salladı. Davutoğlu' nun parti binasına girmesinden sonra başka bir araçla kutular içerisinde tatlı getirilmesi dikkat çekti.

ARACIN PLAKASI "06 DB 0353"

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu' nu taşıyan aracın CHP Genel Merkezi' nin bahçesine girdiği sırada sivil plakalı olması nedeniyle gazeteciler arasında "Devlet Bahçeli mi geldi" diye yorumlanırken, aracın içinden Davutoğlu' nun çıkması gazeteciler arasında espriye neden oldu

AKP VE CHP HEYETLERDE YER ALACAK İSİMLERİ BELİRLEDİ

AKP ile CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde genel başkan ve dört milletvekilinden oluşan ve 1+4 olarak değerlendirilen koalisyon görüşme heyeti, CHP'nin isteği üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Baş Danışmanı Rasim Bölücek listeye eklendi. Bunun üzerine AKP de Ankara Milletvekili Mücahit Aslan'ı koalisyon görüşme heyetine ekledi.

AKP'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:

Ömer Çelik

Numan Kurtulmuş

Cevdet Yılmaz

Ayşenur Bahçekapılı

Mücahit Aslan

CHP'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:

Haluk Koç

Selin Sayek Böke

Faik Öztrak

Akif Hamzaçebi

Rasim Bölücek

 

Milli iradenin yüzde 66’sı masada

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk tur görüşmelerine bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla başladı. Bugünkü buluşmada, 7 Haziran seçim sonuçlarında yaklaşık yüzde 41 oy alan AKP ile yüzde 25 oy alan CHP buluştu ve milli iradenin yüzde 66’sı masada temsil edilmiş oldu.

Kılıçdaroğlu'ndan önemli koalisyon açıklaması

İlk tura saatler kala Davutoğlu'ndan iki kritik mesaj

Taraflar “kırmızı çizgileri”nin olmadığını açıklasalar da iki taraf da kendine göre bazı kırmızı çizgiler açıklamış durumda. CHP’nin 14 ilkesi, ilk gün kurulacak masanın gündemi. Davutoğlu’nunsa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve 17-25 Aralık yolsuzluklarını tartıştırmayacağı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini vererek 45 günlük süreci başlatmasının üzerinden 4 gün geçti. Davutoğlu, yurtdışı seyahatinin ardından koalisyon müzakerelerinde ilk tur görüşmeler bugün CHP ziyaretiyle başladı. Bugüne kadar basın üzerinden verdikleri mesajlarla birbirlerinin tutumlarını tartan liderler, haftanın ilk 3 gününde yüz yüze müzakereye girdi. Salı ve çarşamba günleriyse gözler MHP ve HDP genel merkezinde olacak.

‘Kırmızı çizgi’ yok ama...

Davutoğlu, sandık sonuçlarının açıklanmasının ardından geçen bir aydan fazla süre içinde, oturacağı CHP ve MHP masalarında elinin altında olacak dosyayı hazırlattı. Dosyalarda, CHP ve MHP’nin seçim beyannameleri, programları ve seçim döneminde ortaya koydukları vaatlerinin, AKP seçim beyannamesi ve programıyla karşılaştırmalı değerlendirmesi yer aldı. Davutoğlu’nun, ilk tur görüşmelerine, herhangi bir önkoşul sürmeyeceği, öncelikli olarak liderlerin koalisyona ilişkin kanaatlerini dinlemesi AKP’nin görüşlerini paylaşması bekleniyor.

Ancak yine de Davutoğlu’nun özellikle seçimlerden sonra MHP ve CHP tarafından ortaya konan “kırmızı çizgiler”e sıcak bakmayacağı ifade ediliyor. Buna göre Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde şu unsurların gündeme gelmesini istemiyor:

1- Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili tartışmaların koalisyon görüşmelerinin parçası haline gelmesi.

2- 17-25 Aralık yolsuzluklarının etkin bir biçimde yargılanması.

CHP’NİN 14 MADDESİ

CHP’nin bugünkü görüşmede, ağırlıklı olarak Davutoğlu’nu dinlemesi bekleniyor.

Masanın ana gündem maddesiyse Kılıçdaroğlu tarafından daha önce açıklanan 14 ilke olacak.

CHP’nin ilk görüşmeden sonraki süreçteki tavrını, Davutoğlu’nun şu ilkelere yaklaşımı belirleyecek:

1- Hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalı.

2- 12 Eylül darbe hukuku tarihe gömülmeli.

3- Siyasette ahlak egemen olmalı.

4- Refah tabana yayılmalı, sosyal devlet anlayışına geçilmeli.

5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli.

6- Örtülü ödenek yalnızca başbakan tarafından kullanılmalı.

7- Barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmalı.

8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmeli.

9- Özgürlüklerin alanı genişletilmeli.

10- Medya üzerindeki baskıya son verilmeli.

11- Vergi denetimi siyasi araç olmaktan çıkarılmalı.

12- Kamu maliyesi şeffaf olmalı.

13- Özgürlükçü, demokratik bir anayasa yapılmalı.

14- Yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler