Görüşmenin perde arkası... ‘Güven bunalımı aşılır’

AKP ile CHP arasında yapılan görüşmede, her iki taraf da “güçlü bir hükümet kurulmasının” önemine vurgu yaptı.

Yayınlanma: 14.07.2015 - 06:54
Abone Ol google-news

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurulacak koalisyonun uzun süreli olması gerektiğini vurgularken, Başbakan Ahmet Davutoğlu da CHP’nin daha önce dile getirdiği “güven bunalımı” konusunda “Taraflar arasında güven sorunu yaşanmasının doğal olduğunu”, ancak bunun aşılabileceğini ifade etti. Davutoğlu, Haluk Koç ile Ömer Çelik arasında oluşturulan çalışma grubunun benzerinin MHP ile oluşturulacağını, HDP ile de benzer bir çalışmanın gündeme gelebileceğini belirtirken, “ancak müzakere aşamasına tek bir partiyle geçeceğiz” dedi.

CHP ile AKP heyetleri arasında yapılan görüşmede ağırlıklı olarak Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu konuştu. Heyetteki isimler ise kısa konuşmalar yaptı. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede “CHP çözümsüzlüğün adresi olmayacak” vurgusunu yaptığı öğrenildi. Her iki tarafında “güven tesisinin” önemine işaret ettiği, CHP’nin ise bu konuda “tutuklu milletvekilleri için imzalanan mutabakatın hayata geçirilemediğini” örnek gösterdiği belirtildi.

Davutoğlu’nun görüşmede “İki farklı görüşte siyasi parti olduğumuz ve bugüne kadar birimiz iktidar birimiz muhalefet partisi olduğumuz için güven sorunun yaşanması doğaldır. Ama bunu aşmalıyız” dediği belirtildi. CHP bundan sonraki süreçte atılacak adımların “güven tesisi” konusunda önemli olduğuna işaret etti. Güven sorunun aşılması için de Haluk Koç ve Ömer Çelik’in karşılıklı olarak süreci götürmesine karar verildiği belirtildi.Görüşmede sürecin “şeffaf” yürütülmesi yönünde de mutabaka varıldığı öğrenildi. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu kurmaylarıyla bir araya geldi ve Davutoğlu’nun açıklamalarını birlikte izledi. Davutoğlu’nun açıklamalarında görüşmeyle ilgili “şeffaf” tutumunun “takdir” edildiği belirtildi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç ile Kültür Bakanı Ömer Çelik iki parti arasındaki müzakere sürecini yürütecek. Görüşmede ayrıca Davutoğlu’nun “Benzer heyeti MHP ile eğer olursa HDP ile de kurmayı istiyoruz. Ancak tek bir partiyle müzakere başlatacağız. Ön heyette iki arkadaşlarımız sıkıntı yaşadıkları zaman Genel Başkanlar ile temasa geçsinler. Çıkacak pürüzleri bu yöntemle aşabilirsek yolumuza devam ederiz. Olmazsa hükümeti kurma görevini iade ederim” dediği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler