‘MHP’nin durumuna düşmeyeceğiz’

CHP’nin süreci MHP gibi yönetmeyeceği belirtildi. Heyetler koalisyon görüşmelerine devam edecek.

Yayınlanma: 22.07.2015 - 05:27
Abone Ol google-news

Koalisyon sürecinde AKP ile CHP heyetleri arasındaki görüşmelerde irtibat noktası olarak görevlendirilen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç arasındaki ilk görüşmede yöntem ve süre konusunda uzlaşmaya varıldı. Partilerin oluşturacağı heyetler, “dış politika”, “demokrasi” ve “ekonomi ve sosyal haklar” olarak belirlenen 3 ana başlık etrafında görüşmelere başlayacak.

Cuma günü başlaması planlanan görüşmelerin 15 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor. Bu durumda iki parti arasında 7 Ağustos’a kadar bir karar verilecek. Bir başka uzlaşma noktası ise görüşmelerin parti genel merkezleri değil, üçüncü bir adreste yapılması. Bu konuda Devlet Konukevi’nin de arasında bulunduğu formüller gündemde.

Bir araya geldiler

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, dün saat 11.00’de bir araya geldi. CHP’li Koç, Ömer Çelik ile yaptığı görüşmenin ardından Genel Merkez’e geçerek toplantı halinde bulunan MYK üyelerine bilgi verdi.

Çelik ile sıcak ve samimi bir görüşme yaptığını aktaran Koç, “Karşılıklı ilkelerimizi ortaya koyduk. Yöntem konusunda uzlaşmaya vardık” bilgisini verdi. Ardından basın toplantısı düzenleyen Koç, “Önümüzdeki günlerde oluşturulacak müzakere heyetleri Sayın Genel Başkanların bilgisi dahilinde temel ilkeleri, ana görüşme başlıklarını, demokratik kurum ve kurallarda oluşan aşınmaların nasıl giderileceğini, sosyal ve ekonomik politikalarda nelerin ortaklaşılabileceğini ve üçüncü bir başlıkta dış politika konusunda nelerin masada bulunabileceğini alt başlıklar olarak değerlendirme kararı alındı” dedi.

Edinilen bilgilere göre, Koç ve Çelik arasındaki görüşmede CHP’nin 14 maddelik ilkeleri de masaya yatırıldı. Şeffaflık yasası başta olmak üzere Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi, emekliye iki maaş ikramiye gibi konular da yüzeysel olarak ele alındı.

Toplantıda heyetler arasındaki görüşmelerin bu hafta sonuna kadar, muhtemelen cuma günü başlaması konusunda da görüş birliğine varıldı. Toplantıda üzerinde uzlaşılan bir diğer konu da, görüşmelerin partilerin genel merkezlerinde değil, 3. bir adreste sürdürülmesi oldu. Bu çerçevede Ankara Devlet Konukevi’nin de aralarında bulunduğu çeşitli seçenekler gündeme geldi. TBMM çatısı altında sürdürülmesinin de zor olduğu belirtildi.

‘İyi havada geçti’

Bakan Ömer Çelik de, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 saat 40 dakika süren görüşmenin “gayet pozitif bir havada geçtiğini” belirtirken, “Sürecin kendisi Türk siyaseti açısından sonuç kadar kıymetlidir. Sonuçta müzakerelere geçilme kararı verilir ya da verilmez. Bunun her ikisi de mümkün ama bunu çözümün içinde göreceğiz. Bugün görüşmemiz, bir bakıma sürecin kodlarını, koordinatlarını ve standartlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu” dedi. Heyetlere katılacak, “istikşafi görüşmeleri yapacak” isimlerin belirlenerek, karşılıklı bildirileceğini söyledi.

Çelik ile Koç arasındaki görüşmenin ardından CHP kulislerinde koalisyon tartışmalarıyla ilgili senaryolar bir kez daha alevlendi.

Parti kulislerinde CHP’nin süreci MHP gibi yönetmeyeceği konuşulurken, “CHP, yüzde 1 olasılık olsa bile bunu zorlar. Masadan kalkan taraf CHP olmaz. Ama masadan sonuç çıkmazsa da bunun nedenlerini kamuoyuna şeffaf bir şekilde anlatır” yorumları yapılıyor. Gelinen noktada MHP’nin bugüne kadarki tavrı nedeniyle “AKP’siz bir formülün kalmadığını” belirten kurmaylar, “o nedenle gidebildiği yere kadar gideceğiz” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler