Çavuşoğlu: Kararları ABD ile birlikte veriyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu IŞİD'e 'başından bu yana' karşı olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 25.07.2015 - 11:40
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan gündeme ilişkin açıklamalar şöyle:

Suriye'deki tehdit DEAŞ'le birlikte farklı bir boyut kazandı. Biz terörle 40 yıldır mücadele eden bir ülkeyiz. Tecrübe sahibiyiz. Suruç'ta terörün acı yüzüyle tekrar karşılaştık. DEAŞ'ı Terör örgütü olarak görmüştür. Cumhubaşkanı ve çocuklarını dahi içine dahil eden algı operasyonunu kınıyoruz.

İlk kez 10 Ekim 2013'te terör örgütü listesine aldık. 1000'e yakın kişiyi örgüt bağlantısı nedeniyle gözaltına aldık. Yabancı savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulunuyoruz. 1600'den fazla yabancıyı geri gönderdik. 1300'den fazla yabancının ülkeye girişini engelledik.

20 Temmuz sonrası oluşan gelişmeler DEAŞ tehdidinin bir kez daha ortaya koydu. ABD ile işbirliğini önemsiyoruz ve DEAŞ ile mücadelede etkin olacağına inanıyoruz. Terör örgütü DEAŞ Türkiye için tehdittir. Mekanizmalar tereddütsüz şekilde harekete geçirilmiştir. Türkiye gerekli hamleleri yerine getirecektir.

SORU-CEVAP

Hangi üsler hangi çerçevede kullanılacak. Yabancı personel konuşlandırılacak mı? Suriye içinde Güvenli Bölge talebi karşılık buldu mu?

ABD ile anlaşma çerçevesinde üsler insanlı ve insansız hava araçlarına açık olacaktır. Bölge ülkelerinin ve müttefiklerin katılacağı alanlar çerçevesinde çalışmalarımız devam edecektir. Eğit donatta olduğu gibi kararları ABD ile birlikte veriyoruz. Suriye'de güvenli bölgeyi ve uçuşa yasak bölgeyi savunuyoruz. Suriye'de oluşacak güvenli bölgelere mültecilerin yerleştirilmesi gerektiğini söyleye geldik. DEAŞ'tan temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak.

İncirlik üssü resmen kullanılmaya başlandı mı, diğerleri ne zaman açılacak?

İncirlik üssü henüz açılmadı. DEAŞ'a ve PKK 'ya karşı yürütülen operasyonlar kendi imkanlarımızla yapıldı.

Üslerde yabancı personel olacak mı?

Üsler kullanıma açıldıktan sonra, ABD ve bölge ülkelerine de açılacaksa kendi yabancı personeli de tabii ki gelecektir.

Davutoğlu IŞİD hakkında böyle konuşmuştu

Erdoğan IŞİD'in bombalanmasına tepki göstermişti

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de Kürt güçlerine destek verdiğini söyleyen Erdoğan “Bu Batı’ya biz nasıl samimi olarak bakabiliriz?”

“BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, dünyadaki adaletsizlikleri önlemek konusunda öncülük yapması gereken kurumların, önce kendilerini ıslah etmeleri gerekiyor.

“Tel Abyad’da Arapları ve Türkmenleri uçaklarla vuran Batı, onların yerine terör örgütü PYD ve PKK’yı yerleştiriyor.

“Buna biz nasıl olumlu bakabiliriz? Bu Batı’ya biz nasıl samimi olarak bakabiliriz?” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler