Günaşırı toplanacaklar

Özgürlükler, anayasa, yargı ve hukuk başlıkları masaya yatırıldı. 3 toplantı daha yapılacak

Yayınlanma: 28.07.2015 - 20:22
Abone Ol google-news

AKP ve CHP heyetlerinin koalisyon müzakereleri kapsamında gerçekleştirdiği ikinci toplantıda, “temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi ve hukuk düzeni” başlıkları masaya yatırıldı.

Ankara Palas’ta gerçekleştirilen ikinci toplantısı 6.5 saat sürdü. İlk görüşmeden farklı olarak AKP’den Mücahit Arslan ile CHP’den Bülent Tezcan heyete katıldı. Toplantı sonrasında açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, bütün konuların çekinmeden açıkça masada konuşulduğunu belirterek, toplantının gündeminin içerdiği bütün alt maddelerinin samimi bir şekilde tartışıldığını, uzlaşılan ve uzlaşılamayan noktaların tartışmanın derinleştiği hususlar olduğunu söyledi.

Pazartesi biter

Koç, yarın başka konu başlıklarıyla sürecin devam edeceğini, 3 toplantının daha yapılacağını, günaşırı yapılacak toplantılarla pazartesi günü bütün başlıkların ele alınmış olacağını, sonuçların liderlere rapor edileceğini belirtti.

Toplantıda temel özgürlükler, anayasa, yargı sistemi ve hukuk düzeni başlıklarının ele alındığını anlatan Koç, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasasıyla ilgili alt başlıklarda yer alabilecek konuların da değerlendirildiğini kaydetti. Koç, tarafların görüşlerini sunduğunu, uzlaşılan noktaların yanı sıra ortaklaşılamayan noktaların da bulunduğunu bildirdi.

Rakam konuşmadık

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de, görüşmenin ana başlığının yeni anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler olduğunu, alt başlıklar olarak da Siyasi Partiler Yasası’ndan kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpazede görüşmelerin yer aldığını söyledi. Çelik, şu açıklamayı yaptı:

“Geçmişteki Anayasa Komisyonu ile Uzlaşma Komisyonu deneyimlerini de masada değerlendirdik. Bundan sonrasında karşılıklı olarak yeni anayasa, kuvvetler ayrılığı, Siyasi Partiler Kanunu, seçim sistemi, Meclis İçtüzüğü ve çalışmasıyla ilgili konulara nasıl baktığımız şeklinde genel başlıklar bunlar.” Seçim barajına ilişkin bir uzlaşma olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, “Rakam olarak bir şey konuşmuyoruz çünkü bu daha sonraki aşama” karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler