Siyaset dağa çıktı

Pekin’den Türkiye iç siyasetine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, HDP’ye yüklendi. HDP Eş Genel Başkanı , “Çözüme inandığımız için buradayız, kalmaya da devam edeceğiz” dedi.

Yayınlanma: 30.07.2015 - 18:40
Abone Ol google-news

Resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Çin’in başkenti Pekin’de Türkiye’deki iç siyasete ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suruç’ta 32 kişinin öldüğü katliamı “Saray’a bağlı gladyonun” yaptığı iddiasında bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a sert yanıt verdi. Demirtaş’ın iddiasını “aslı astarı olmayan terbiyesiz bir ifade” olarak niteleyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanı’na kalkıp da böyle bu tür yakıştırmaların içerisine girmek olsa olsa sadece kendi üzerindeki o kararlık bulutları dağıtmaya yönelik adımlardır. ‘Haddini bilsin’ derim, olay budur” diye konuştu.

Çin ziyareti kapsamında gerçekleştirilen temaslar hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suruç’taki terör saldırısıyla ilgili Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı’na yönelik iddialarının sorulması üzerine Erdoğan, “Bu aslı astarı olmayan, terbiyesizce bir ifadedir” yorumunu yaptı.Erdoğan şunları söyledi: “Her şeyden önce bu ifadeleri kullanan şahıs 6-7-8 Ekim’de, 50 kişinin öldüğü o katliamın baş sorumlusudur. Şu anda dokunulmazlık zırhı altında bugüne kadar süreci ne yazık ki getirmiştir, lekelemiştir, gölgelemiştir ve şu anda da hâlâ Avrupa’nın hatta en son Amerika’nın bir terör örgütü olarak ifade ettiği PKK’ye yönelik böyle bir yaklaşımı ortaya koyamamaktadır ve zaten ağabeyi malum dağda yetişmiş, dağda bugüne kadar gelmiş olan bir kişi. Kendisi de fırsatı bulduğunda herhalde oraya koşar. Zaten zaman zaman oradan malum talimatları alan tipler bunlar. Bir defa bunların ağzından çıkan her kelamı kulaklarının duyması lazım. ‘Haddini bilsin’ derim, olay budur.”

Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’in görüşmelerinde ekonomi, füze savunma sistemi, Şincan Özerk Uygur Bölgesi ve kültürel konular gündeme geldi. AA’nın haberine göre, Çinli yetkililerle yapılan görüşmelerde terör konusunda, “Doğu Türkistan İslami Hareketi adında bir örgüt bulunduğu ve bu örgütün 2002’den beri Türkiye’nin terör örgütleri listesinde olduğu” hatırlatıldı. Görüşmede, Çin’in içinde veya dışında toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir terör eyleminin kabullenilmesinin asla mümkün olmadığı belirtildi.

Posterleri asıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Endonezya’nın Jakarta kentine gerçekleştireceği ziyaret öncesi, başkentteki başkanlık sarayı önüne Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, eşi Iriana Widodo ve Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın posterleri asıldı.

Uygurlara ‘terörist’ dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki günlük Çin ziyaretini değerlendiren Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Adıbelli, Çinlilerin verilen mesajdan mennun olduğunu dile getirdi. Erdoğan’ın Çin’in toprak bütünlüğüne karşı faaliyet gösterenlere yönelik ifadelerinin Türkiye’deki Uygurları tedirgin ettiğini belirten Adıbelli, “Terör örgütü olarak görülen Doğu Türkistan İslami Hareketi artık yok. Kendini feshetti. Ancak Erdoğan’ın ifadelerinin kapsamı Türkistan İslam Partisi’ni de kapsar durumda. Türkiye’deki Uygurlar, kurdukları derneklerin kapatılmasından endişeli. Üstü kapalı bir şekilde Uygurlar konusunda Türkiye Çin’e söz verdi” değerlendirmesini yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “abisi dağda‘ ifadelerine yanıt verdi. Demirtaş, Fransız ajansı AFP’ye verdiği mülakatta “Çok kişiselleştiriyor. Bunu doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Benim Sayın Erdoğan’la kişisel bir husumetim yok, kişisel bir derdim de yok. Kendisi hatalı politikalar yapmazsa biz kendisine saygı duyuyoruz. Cumhurbaşkanı’dır. Yaptığı yanlışları eleştiriyoruz. İktidar hırsıyla ülkeyi ateşe atmasına karsı çıkıyoruz. Tek başına bu ülkede saltanat kurmasına karşı çıkıyoruz. Bu eğer kendisinde bir öfkeye, kişisel bir öfkeye dönüşüyorsa, bu onun sorunudur. Psikolojik durumunun, ruh halinin iyi olmadığı anlaşılıyor. Ben (abimin) yasayıp yasamadığını bile bilmiyorum. Haber alamıyorum” dedi.

‘Dağa gitmek kolay’

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin gezisinde kendisi için yaptığı “Abisi dağda yetişmiş biridir, halen de dağda. Kendisi de fırsatı bulunca oraya koşar” açıklamasına da “Kendisi iyi bilmeli ki dağa gitmek için fırsat bulmak hiç zor değil, sadece o anlık karar verirsiniz ve gidişinizi hiç kimse durduramaz. Buradaysak buna inandığımız için buradayız. Eğer dağın çözüm olduğuna inansaydım ben de dağa gitmiş olurdum. Merak etmesin, gidiş hiç zor değil. Burada kalmak zor. Burada seninle yüz yüze mücadele etmek daha zor ve biz zor olanı seçtik. Buna inandığımız için buradayız ve burada kalmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler