Kılıçdaroğlu - Demirtaş görüşmesi sonrası açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'deki makamında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüştü. Görüşme sonrası CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Türkiye asla ve asla bölünmeyecek. Kardeşlik ve barış içinde yoluna devam edecektir. Terör nereden gelirse gelsin kabul edilemez" dedi.

Yayınlanma: 04.08.2015 - 15:34
Abone Ol google-news

Görüşmede CHP'den Engin Altay ile Levent Gök, HDP'den ise İdris Baluken, Yurdusev Özsökmenler ve Alp Altınörs de yer aldı.

CHP-HDP görüşmesi sonrasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay basın açıklaması yaptı. Altay, "Demirtaş'ın son günlerde bizce de çok olumlu karşılanan samimi, iyi niyetli çabalarını, feryadını Türkiye'de duymayan kalmadı. PKK'nın mutlaka ama mutlaka bir an önce silahları bırakması gerekir. PKK şunu bilmelidir ki elde silah ile barış istenmez. Teröre karşı bütün siyasi partiler ortak tavır almalı. Herkesin içi rahat olsun Türkiye asla ve asla bölünmeyecek barış, huzur, kardeşlik içinde yoluna devam edecektir" dedi.

Altay, "Türkiye'de silahların susması, akan kanın durması noktasında yapılabilecekler ile ilgili olarak ve siyasi partilerin üstüne düşen görevler bakımından çok verimli, faydalı görüş alışverişinde bulunduk. Herkesin içinin rahat olmasını isteriz. Türkiye asla ve asla bölünmeyecek. Barış, huzur, kardeşlik içinde yoluna devam edecektir" diye konuştu.

'TERÖRE KARŞI BÜTÜN SİYASİ PARTİLER ORTAK TAVIR ALMALI'

Teröre karşı bütün siyasi partilerin ortak tavır alması gerektiğini belirten Altay, "Terör nereden gelirse gelsin kabul edilemez. Hangi amaçla olursa olsun, hangi hak istemiyle ilgili olursa olsun insan hayatına kast edilmesi tarafımızca asla kabul edilemez. Hiçbir hak talebi insan hayatına kasta dayanak olamaz. Teröre karşı bütün siyasi partilerin ortak tavır almasının gereğinin altını tekrar altını çizmek istiyoruz" dedi.

'PKK ŞUNU BİLMELİDİR Kİ ELDE SİLAH İLE BARIŞ İSTENMEZ'

Altay, "Tabiki ortada terör, kan var. acılar var. PKK şunu bilmelidir ki elde silah ile barış istenmez. PKK'nın yönettiği silah 7 Haziran'da ortaya konan demokrasi ve barış talebine, iradesine yönelmiş bir silahtır. Güya barış istiyoruz, hak istiyoruz adı altında bugün akan kanlar, 7 Haziran'da ortaya konan demokrasi ve barış iradesinedir. Kafasına silah dayanan hiç kimsenin de barış çığlıkları duyması mümkün değildir. Bu bakımdan PKK'nın derhal silah bırakarak barış dilini konuşması lazım. Elbette devletin üzerine düşen görevler vardır. Devlet de üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir" açıklamasında bulundu.

'PKK'NIN MUTLAKA AMA MUTLAKA BİR AN ÖNCE SİLAHLARI BIRAKMASI GEREKİR'

Altay, "Türkiye'de barış isteyenlerin sesinin duyulması için PKK'nın mutlaka ama mutlaka bir an önce silahları bırakması gerekir. Barışın tesisi, ulusal bütünlüğün korunması noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Hiç kimse umudunu kaybetmesin. En kısa sürede barış iklimine kavuşacaktır. Türkiye'yi hiç kimse bölemeyecektir" dedi.

'MHP'NİN 7 HAZİRAN'DAN İTİBAREN SÜRDÜRDÜĞÜ TUTUM BUNUN İŞARETLERİNİ ZATEN VERİYORDU'

MHP'nin koalisyon görüşmeleri ve erken seçime ilişkin açıklamalarını değerlendiren Altay, "Koalisyon görüşmelerine ilişkin perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. MHP'nin 7 Haziran'dan itibaren sürdürdüğü tutum bunun işaretlerini zaten veriyordu. Siyaset de her şey mümkündür hiçbir şey imkansız değildir" ifadelerini kullandı.

'DEMİRTAŞ'IN FERYADINI TÜRKİYE'DE DUYMAYAN KALMADI'

Altay, "Demirtaş'ın son günlerde bizce de çok olumlu karşılanan samimi, iyi niyetli çabalarını, feryadını Türkiye'de duymayan kalmadı. Biz de duyduk" dedi.

'OLASI BİR HDP, CHP SEÇİM İŞBİRLİĞİ'

Olası bir HDP, CHP seçim işbirliğinin söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine Altay, "Bunlar için çok erken belki hükümet kurulur. Ama siyasette her şey mümkündür" dedi.

BALUKEN: TÜRKİYE TOPLUMU BU SAVAŞA MECBUR VE MAHKUM DEĞİLDİR

Genel başkanlar eşliğinde yapılan CHP-HDP görüşmesi sonrasında HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Baluken, "Savaşın ve çatışmanın olduğu bir ortamda siyasetin sözünün ve etkisinin azaldığı bir dönemi yaşıyoruz. Kesinlikle her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonların durması ve PKK'nın da mutlaka çatışmasızlık ortamına geri dönmesi gerektiği kanaatindeyiz. Türkiye toplumu bu savaşa mecbur ve mahkum değildir" dedi.

'SAVAŞ ORTAMININ TEMEL NEDENİ CUMHURBAŞKANININ VE AKP'NİN TEK BAŞINA İKTİDAR YAKALAMA ARAYIŞIDIR'

HDP Eş Genel Başkanları ve heyetinin Meclis'te Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmenin detayları hakkında bilgiler veren Baluken, "Bugün eş başkanlarımızın da katılımıyla CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetle son derece olumlu ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Diyalog kanallarının açık olması gereken barış çabalarının artması gereken bir dönemden geçiyoruz. Bütün toplumda diyalog kanallarının tekrar açık olması ve barış umutlarının yeniden yeşertilmesiyle ilgili büyük bir toplumsal beklenti var. Bugünkü görüşme halklarımızın bu beklentisini yerine getirme ve Türkiye toplumunu rahatlatma açısından son derece önemlidir. Bütün Türkiye şunu görmelidir. Dayatılan bu savaş ve çatışma ortamına karşı hiçbirimiz çaresiz değiliz. Bu konuda toplumda var olan barış ve çözüm umudunu büyütmeyle ilgili siyaset kurumunun yoğun bir çabası vardır. Önümüzdeki günlerde de bu çabanın bütün toplumla birlikte sahiplenilmesiyle beraber biz içerisine girmiş olduğumuz bu çözümsüzlük girdabından, savaş ortamından çıkılabileceğini düşünüyoruz. Şu anki savaş ortamının temel nedeni Cumhurbaşkanının ve AKP'nin tek başına bir iktidar yakalama arayışıdır. 7 Haziran'da ortaya çıkan halkın çözüm ve barışa dair vermiş olduğu mesajların gözardı edilmesidir. Bu yönüyle yürütmüş olduğumuz bu görüşmede son derece değerli fikir alışverişi oldu. 7 Haziran'da halkımızın ortaya koyduğu bu mesajların arkasında bunları görünür kılacak büyük bir toplumsal muhalefetin oluşması adına son derece değerli fikirler tartışıldı" diye konuştu.

'HER İKİ TARAFIN DA ELLERİNİ TETİKTEN ÇEKMESİ GEREKİYOR'

Gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan Baluken, artan terör olayları hakkında "AKP kendi iktidarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istikbali için ortaya koymuş olduğu bu savaş ve çatışma zeminini Türkiye'nin bölünme korkusu üzerinden halklarımıza anlatmaya çalışıyor. Şunu açık ve net ifade edelim. Türkiye'nin kesinlikle bir bölünme gündemi bile söz konusu değildir. Biz Türkiye'nin birliği içerisinde silahların devreden çıkacağına ve demokratik siyasi çözümün mutlaka sağlanacağına olan inancımızı tekrar belirtiyoruz. Görüşmede de bu konudaki fikirlerimizi son derece açık bir yüreklilikle CHP heyetiyle görüştük. Savaşın ve çatışmanın olduğu bir ortamda siyasetin sözünün ve etkisinin azaldığı bir dönemi yaşıyoruz. O nedenle mutlaka silahların susması gerektiğini, bu çatışma ortamından çıkılması gerektiğini hem görüşmede ayrıntılı şekilde konuştuk hem de burada da bütün kamuoyuna ifade etmek istiyoruz. Kesinlikle her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonların durması ve PKK'nın da mutlaka çatışmasızlık ortamına geri dönmesi gerektiği kanaatindeyiz. HDP olarak bu konuda yoğun çabamız var Bundan sonra da bu çabamızı arttırarak devam ettireceğiz. Türkiye toplumu bu savaşa mecbur ve mahkum değildir. Bizim bu savaşı, bu çatışma ortamını durduracak gücümüz ve buna karşı güçlü demokratik çözüm önerilerimiz vardır. AKP'nin savaş arayışına karşı çatışma ortamını arttıran çözümsüzlük politikalarına karşı bu duruş ortaya çıkarsa önümüzdeki günlerde barışı ve demokratik çözümü tekrar gündemleştiren güçlü toplumsal bir zemin oluşturabiliriz" ifadelerini kullandı.

'OLASI AKP-CHP KOALİSYONUNUN TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ AÇISINDAN PEK ÇOK SORUNA ÇÖZÜM GETİREBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Koalisyon görüşmeleri hakkında görüşlerini belirten Baluken, erken seçim tartışmalarına da değinerek "Şu anda yürüyen koalisyon görüşmeleri var. Özellikle CHP'nin dahil olacağı bu koalisyon seçeneğinin Türkiye'deki kutuplaştırma ve çatışma zeminini güçlendirecek yaklaşımlardan çıkarabileceğini düşünüyoruz. Olası bir AKP-CHP koalisyonunun Türkiye'nin geleceği açısından sağlam bir programla birlikte pek çok sorununa çözüm getirebileceğini düşünüyoruz. Şu anda erken seçimle ilgili olan gündemden çok bu koalisyon görüşmelerinden sonuç alınması gerektiğini ifade ediyoruz. Şu anda Cumhurbaşkanı erkem seçim istiyor. AKP yönetimini de Başbakanı da bu konuda baskı altında tutuyor. AKP'nin böyle bir yaklaşımı durumunda da biz her türlü seçeneğe parti olarak hazırız" şeklinde konuştu.

'BİR HEYETİMİZ KANDİL ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNUYOR'

HDP'den bir heyetin Kandil'de incelemelerde bulunduğunu kaydeden Baluken, "Şu anda bir heyetimiz Kandil alanında, sivil katliamın yaşandığı bir yerde incelemelerde bulunuyor. Bu sivil katliamın boyutunu oradaki yerel halkın yaşamış olduğu sıkıntıları tespit ediyor. Heyetimiz geldikten sonra heyetimizle görüşeceğiz. Onların gözlemlerini birebir kendilerinden almış olacağız. Eğer ikinci bir ziyarete ihtiyaç varsa bunu kendi aramızda değerlendireceğiz" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler