MHP'den erken deşifre mi?

MHP’li Semih Yalçın’ın Reuters’e yaptığı “Kasımda erken seçim koşuluyla azınlık hükümetini destekleriz” açıklaması ortalığı karıştırdı. Yalçın “sözlerinin çarpıtıldığını” savundu. Reuters ise haberinin arkasında durdu ve kaset yayımladı.

Yayınlanma: 05.08.2015 - 05:24
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Reuters’e yaptığı “MHP’nin kasımda erken seçim yoluyla azınlık hükümetine destek verebilecekleri” yönündeki açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Yalçın, “sözlerinin çarpıtıldığını” savunurken, Reuters İngilizce ve Türkçe yeniden servis ettiği haberinin “arkasında durduğunu” açıkladı. CHP ile AKP’nin henüz koalisyon masasından kalkmadığı, CHP ile HDP’nin görüştüğü ortamda gelen açıklama, “MHP’nin erken deşifre edilmiş hamlesi” yorumlarına neden oldu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, “seçim hükümeti içinde olmayı düşünmediklerini” vurgularken dün Reuters’ten Yalçın’ın “AKP tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine, kasım ayında erken seçim koşuluyla destek verebileceklerini söylediğine” yönelik bir haber geçildi. Haberde, Yalçın’ın “AKP’nin alelade kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyeceğiz ama eğer seçim azınlık hükümetini kastediyorlarsa, bu durumda seçim tarihinin görülmesi lazım. Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, kasımda seçim yapılması koşuluyla bir azınlık hükümetine destek verebiliriz” dediği belirtildi.

Çarpıtıldı

Haberin büyük yankı yaratmasının ardından bir açıklama yapan Yalçın, “Verdiğim cevap çarpıtılarak, asıl anlamından uzaklaştırılarak medyaya servis edilmiştir” dedi. Tam olarak hangi ifadeleri kullandığını belirtmeyen Yalçın, telefonlarını da kapattı. Akşam saatlerinde Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan TBMM’de apar topar basın toplantısı yaptı. Adan, “Azınlık hükümeti konusunda da Genel Başkanımızın ifadesi çok nettir. Azınlık hükümetine destek vermeyeceğimizi ortaya koyduk. MHP’nin düşüncelerini birilerinin saptırdığını biliyoruz” dedi.

Reuters yeniden geçti

Açıklamaların hemen ardından da Reuters, “haberinin arkasında durarak” bu kez dünyadaki tüm kullanıcılarına heberi “Turkish nationalists would back AK minority government in return for November poll” İngilizce başlığı ile duyurdu. Reuters’in Yalçın’ın açıklamalarından hemen sonra Yalçın’a tekrar ulaşmaya çalıştığı ancak Yalçın’ın Reuters’in telefonlarına yanıt vermediği belirtildi.

CHP ile AKP’nin henüz koalisyon masasından kalkmadığı bir ortamda gelen bu “kasımda erken seçim koşullu azınlık hükümetine destek” açıklaması, kulislerde “MHP’nin erken deşifre edilmiş hamlesi” yorumlarına da neden oldu. Yalçın’ın, bir yandan Kemal Kılıçdaroğlu- Selahattin Demirtaş görüşmesiyle ilgili gündem değiştirmek, bir yandan da genel başkanlar düzeyinde koalisyon görüşmesi yapması beklenen CHP ile AKP’nin “olası koalisyon hesabını bozma” amacıyla bu açıklamayı yapmış olabileceği değerlendirmeleri yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler