Koalisyon en kritik virajda

CHP ile AKP arasındaki koalisyon görüşmelerinde en önemli zirve bugün yapılacak. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul edecek. İki lider de görüşme öncesi kurmaylarının son raporlarını okudu.

Yayınlanma: 09.08.2015 - 22:56
Abone Ol google-news

CHP ile AKP arasında 30 saati bulan koalisyon görüşmelerinde en önemli zirve bugün Başbakanlık Resmi Konutu’nda yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul edecek. İki lider de görüşme öncesi kurmaylarının son raporlarını okudu. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu önce MYK’yi ardından da Genişletilmiş Parti Meclisi’ni toplayacak. Liderlerin bir kez daha bir araya gelebilecekleri konuşuluyor. Eğer ilk görüşmeden olumsuz bir tablo çıkmazsa, Kılıçdaroğlu kararı Genişletilmiş PM toplantısına bırakacak. Grup Başkanvekili Engin Altay, “Biz partimizin yıpranması pahasına hep olumlu mesajlar verdik. Davutoğlu’nun hükümet kurma arzusu olduğu görülmekle birlikte, sarayın bu fikre kapalı olduğu da biliniyor. Ancak şu anda hükümeti kurma konusunda yetki Davutoğlu’ndadır. Onun yaklaşımları bizim için önemli” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından akşam 18.00’de başlaması planlanan görüşmeye, iki parti arasındaki müzakere heyetlerinin koordinatörlüğünü de üstlenen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Sözcüsü Haluk Koç da katılacak.

 

İstişare görüşmeden sonra

CHP; AKP’nin aksine 63. Hükümet’in kuruluşuna ilişkin parti içi istişare mekanizmasını, görüşmenin ardından işletecek. Bugünkü görüşmenin ardından yarın MYK’yi, çarşamba günü olağanüstü toplantıda milletvekillerini bilgilendirecek olan Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta Parti Meclisi’ni ve il başkanlarını da toplantıya çağıracak. CHP tüzüğüne göre koalisyona girme konusunda genişletilmiş Parti Meclisi yetkili olduğu için, Kılıçdaroğlu’nun son toplantıyı Parti Meclisi üyeleri ile yapması bekleniyor. CHP tüzüğü hükümete girme konusuna Meclis grup yönetimi üyelerinin katılacağı PM toplantısında karar veriliyor.

 

‘Başbakan’ın yaklaşımı önemli’

Kritik görüşme öncesi Cumhuriyet’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Biz başından beri ülkenin kinle yönetilemeyeceğini söyledik. Biz gelecek seçimleri değil, Türkiye’nin geleceğini düşünüyoruz. Bu nedenle partimizin yıpranması pahasına hep olumlu mesajlar verdik” dedi. Parti olarak “7 Haziran seçimlerinin verdiği mesajların gereğini yerine getirmeye çalıştıklarını” ifade eden Altay, şöyle devam etti:

“Erken seçimi Türkiye için büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu yol hem seçmen iradesine saygısızlık hem de kaynak ve zaman israfıdır. Zaten 3-4 aydır ülkede bir belirsizlik var. Şimdi yeniden bir seçim 3-4 ay daha Türkiye’yi belirsiz ortama sürüklemek olur. Bununla beraber 7 Haziran seçimlerinde verilen mesaj doğrultusunda Türkiye’nin yeni bir hükümete kavuşmasını isteriz. Seçmen 7 Haziran’da barış, demokrasi, ekonomideki kırılgan zeminin giderilmesi, dış politikadaki itibar kaybının giderilmesi mesajlarını verdi. Türkiye’nin önünde bugün dağ gibi sorunlar var. Bu noktada tabii Davutoğlu’nun hükümet kurma arzusu olduğu görülmekle birlikte Saray’ın bu fikre kapalı olduğu da biliniyor. Ancak şu an için hükümeti kurma konusunda yetki Davutoğlu’ndadır ve onun yaklaşımları bizim için önemli.”

 

‘Meclis karar alır ama...’

Altay, AKP’li yöneticiler tarafından dile getirilen komisyonlar kurulmadan Meclis’in seçim kararı alması formülüyle ilgili olarak da “Meclis karar alabilir ama bunun için Anayasa Komisyonu’nun toplanması lazım. Komisyon kurulmadan bu olmaz. Meclis karar alırsa da bu hükümetle seçime gidilmez. Çünkü bu hükümet istifası kabul edilmiş bir hükümettir. 7 Haziran’la birlikte ehliyeti elinden alınmıştır” diye konuştu.

 

'5 başlık'ta uzlaşı aranacak

CHP yönetimi koalisyon sürecinde belirlediği 14 ilkenin gerçekleşmesi ve bu kapsamda 5 sorun başlığının çözülmesi koşuluyla “Büyük Koalisyon”a sıcak bakıyor. Ancak, CHP kulislerinde AKP’nin koalisyonu kurmayı istemediği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunun etkili olduğu belirtiliyor. Kulislerde 14 ilkenin 10’unda uzlaşıldığı, yolsuzluklar ve cumhurbaşkanının statüsünü içeren konularda ise sorunlar olduğu belirtiliyor. 5 sorun başlığı olarak nitelendirilen ve acilen çözülmesi gerektiği vurgulanan, “eğitim”, “dış politika”, “Kürt sorunu”, “yeni anayasa” ve “ekonomi”de tarafların çok yakın olmadığı konuşuluyor.

Bugünkü görüşmede “anlaşılan konular” olarak başlıklanan konularda ufuk turu yapılması, “genel başkanların takdirine bırakılacak konular” olarak nitelenen “seçim barajı”, “yeni anayasa”, “sosyal denge ağları” gibi başlıklarda uzlaşı aranması bekleniyor. “Anlaşılmayan konular” olarak başlıklanan konu başlıklarında da uzun sürecek bir müzakerenin yürütülmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler