AKP'de HDP alarmı

Davutoğlu’nun, CHP ve MHP’ye yaptığı ‘hükümet’ çağrısı sonuçsuz kalınca AKP’de ‘HDP ile hükümette yalnız kalma’ paniği başladı.

Yayınlanma: 22.08.2015 - 22:27
Abone Ol google-news

CHP ve MHP’nin seçim hükümetine bakan vermeme kararlarının ardından AKP’de “HDP ile hükümette yalnız kalma” sıkıntısı yaşanıyor. AKP yönetimi, HDP yönetimi ile görüşme yapmaksızın bakan olarak girecek isimleri belirleyip, HDP eş yönetimini bilgilendirmeden isimlere teklif götürecek. Böylece HDP’lilerin bakanlık teklifini resmen reddetmesi amaçlanıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı CHP ve MHP ile Meclis’te “yeni bir çözüm bulalım, seçime birlikte kuracağımız bir hükümetle gidelim” çağrısının sonuçsuz kalması üzerine AKP’de “HDP ile koalisyon alarmı” yaşanıyor.

 

İstiskal edilecek

AKP yönetimi hafta sonunu HDP’nin de hükümette olmayacağı bir formül arayışı ile geçirdi. AKP’nin HDP’nin hükümete bakan vermemesini sağlayacak plan şöyle: AKP yönetimi HDP’den yapılan açıklamaları ve bakanlık teklif edilecek olası isimlerin değerlendirmelerini yakın takibe aldı. HDP’nin zayıf karnının kendileri ile isimler konusunda istişare yapılması olduğu tespit edildi. AKP yönetimi isimler konusunda HDP yönetimi ile hiçbir görüşmede bulunmama kararı aldı. Bu karar çerçevesinde özellikle Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’a en uzak isimler belirlenmeye çalışıldı. Bu isimler bizzat doğrudan Başbakan Davutoğlu tarafından aranıp bakanlık teklifi iletilecek. Bu isimlerin ‘biz parti yönetimi ile görüştükten sonra kararımızı veririz’ şeklinde yaklaşmaları halinde ikinci ya da üçüncü kez yeni isimlere teklif yapılmayacak. HDP defteri kapatılıp hemen yerlerine bağımsız isimlerin atanması yoluna gidilecek. AKP’de bu yöntem HDP’nin “Biz onları istiskal ediyoruz. Ama onlar ille de hükümete girmek istiyorlar” mesajı verilecek.

 

Stratejik bir adım

HDP’de CHP ve MHP’nin hükümete girmeme kararlarının ardından atacağı adımın çok stratejik olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Pazartesi günü seçim hükümeti için partiden üç ismin aranacağından hareketle HDP yönetimi bugün bir değerlendirme toplantısı yapacak. Demirtaş’ın başkanlık edeceği toplantıda Mithat Sancar, Celal Doğan ya da başka isimlerin aranması halinde verilecek yanıt netleştirilecek. HDP’de toplantı öncesi, “AKP bizimle görüşsün, isimleri biz onlara verelim, o isimleri arasınlar” ve “80 milletvekilinden hangisini ararsa arasın fark etmez, her isimle hükümette olmalıyız” şeklinde iki görüş seslendiriliyor. Edinilen bilgilere göre HDP’de “kime teklif edilirse edilsin bizimle danışma zorunluluğu getirmeyelim, hükümete her koşulda girelim” görüşü ağır basıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler