Deklarasyon yayınlandı: ‘Rant belediyeciliği son bulsun’

Gezi direnişinin belediyecilik anlayışına örnek olmasını isteyen ‘Sola Çek’ deklarasyonu yayınlandı. İmzalayanlar arasında 1980’de işkence sonucu öldürülen İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost, RedHack soruşturmasında tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan sanatçı Barış Atay, tutuklu gazeteci Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan, sanatçı Tarık Akan gibi isimler bulunuyor.

Yayınlanma: 29.01.2014 - 14:54
Abone Ol google-news

Gezi direnişinin Türkiye’deki belediyecilik anlayışına yansımasını isteyen sanatçılar, akademisyenler ve öğrencilerin oluşturduğu Sola Çek deklarasyonu yayınladı. Deklarasyonda, “Soldan politika üretmek isteyen tüm siyasi aktörlere rant ve ekonomi politikalarını değil; birleştiren bir aday ile, doğayı ve insanı gözeten belediyeciliği hayata geçirmek üzere açık çağrımızdır” denildi.

Yerel seçimlere yönelik siyasi parti programlarının insandan ve doğadan yana olmasını isteyen Sola Çek deklarasyonu aralarında 1980’de işkence sonucu öldürülen İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost, RedHack soruşturmasında tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan sanatçı Barış Atay, tutuklu gazeteci Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan, sanatçı Tarık Akan gibi isimlerin imzasıyla yayınlandı. Deklarasyonda kentlerin ranta teslim edilmemesi istendi. “Geldiğimiz noktada acı olan ise; medeniyete giden yolun ilk adımları olan mağara/duvar yazılarının benzeri yalın ve odaklı mesajları binlerce yıl sonra Taksim’de ve Kızılay’daki duvarlardan okumaktan korkan siyasi aktörlerin varlığıdır” denilen deklarasyonda, Gezi direnişi, rant merkezli ekonomik bir anlayışın toplum vicdanında gömüldüğü bir süreç olarak nitelendirildi.

‘Özne insan ve doğa olmalı’

Gezi direnişinin çıkış nedenlerine vurgu yapılan Deklarasyonda, “Paylaşımcı bir belediyeciliği ve bunun da öznesinin doğa ve insan olması gerçeğini düşünenlerin çoğunluk olduğunun görülmesi gerekir” denilirken şu ifadeler kullanıldı:

“Siyasetin belirleyici pozisyonundakileri takipçi konumuna düşüren, ezberini bozan, fiyakasını çizen; sebepleri, sonuçları ve etkilerini on yıllarca tartışacağımız ve yeniden şekillendirme kalibresine daima hayran kalacağımız Gezi direnişini yaşamışken, kısa vadeli çıkarlarla alternatif olma hevesinin toplumun beklentisini karşılamayacağını, bizlerin hak etmediği sağ belediyecilik anlayışını kabul etmeyeceğimizi; birleştiren, dürüst ve sol adayları destekleyeceğimizi belirtmek isteriz. Soldan politika üretmek isteyen tüm siyasi aktörlere rant ve ekonomi politikalarını değil; birleştiren bir aday ile, doğayı ve insanı gözeten belediyeciliği hayata geçirmek üzere açık çağrımızdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler