MHP'ye Saray hançeri

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun teklifleri MHP’de çatlağa yol açtı. Tuğrul Türkeş bakanlığı kabul etti, partiden istifa ya da ihraç süreci başladı.

Yayınlanma: 26.08.2015 - 20:47
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun MHP’li isimlere yaptığı bakanlık teklifleri partiyi böldü. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bir dönem ters düştüğü ve TBMM Başkan adayı göstermediği Meral Akşener teklife “hayır” derken, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra adı “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen MHP’li” olarak gündeme gelen Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş teklife “evet” dedi.

'MHP'DE İŞİ BİTTİ, AKP'YE GEÇEBİLİR'

Başbakan Davutoğlu, bakanlık teklifini kabul eden Türkeş’e “teşekkür” ederken, MHP’de Türkeş’in teklifi kabul etmesi tepkiyle karşılandı. Türkeş’in bu teklifi kabul etmesi sonrasında MHP’de “Artık MHP’de Türkeş’in görevi bitmiştir” yorumları yapılırken, bir ihraç isteminin de Türkeş için geleceği ifade edildi. Türkeş’in de “teklifle birlikte partideki görevinin son bulacağını bildiğinden bundan sonra siyasi yaşamına AKP’de devam edeceği” iddiası gündeme geldi.

AHMET TANRIKULU İSTİFA ETTİ

Meral Akşener, “bakanlık teklifine kabul etmediğini, ilgili yazıyı da bugün Başbakanlık’a ileteceğini” açıklarken, Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun teklifin hemen ardından görevinden istifa etmesi ise partide de “şaşkınlık” yarattı. Teklife yazılı bir açıklamayla tepki gösteren Tanrıkulu, “MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cüretine” tepki olarak, partideki görevinden istifa etti. Bahçeli’nin bu istifayı “kabul etmeyeceği” de ileri sürüldü.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da “Boş bir süreç. MHP’den kimse buna itibar etmez. Yazık oldu. Arkadaşlarımızın bu teklife tenezzül etmesi mümkün değil. AKP dağılmış durumda” açıklamasında bulundu.

KABİNEDE KÜRT'E YER YOK

Davutoğlu, HDP’den Alevi ve sosyalist kökenli isimleri tercih ederken ‘milliyetçi’ oyları düşünerek Kürt vekillere teklif götürmedi.

TÜZEL: KABUL EDECEĞİZ

Bir dönem Emek Partisi Genel Başkanlığı yapan ve DTP ile yapılan ittifak kapsamında Meclis’e giren Levent Tüzel, bu dönemde HDP’den milletvekili seçildi. Türkiye’nin ilk sosyalist bakanı olacak olan Tüzel, “Partimizin tutumu bu anayasal düzenlemede hükümeti seçim güvenliği açısından boş bırakmamaktı. Halkın bize verdiği oyların temsiliyeti önemli bu açıdan tabii ki kabul edeceğiz” dedi.

DOĞAN: ACİL BARIŞ LAZIM

Sivas Divriği doğumlu olan Müslüm Doğan ise Alevi milletvekillerinden biri. SGK’den 2012’de emekli olan Doğan, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Doğan, HDP listesinden İzmir milletvekili seçildi. Doğan, “Beklenmedik bir tercih. Acil bir barışın tesis edilmesi lazım. Bu anlamda partimizin görev alması anayasal bir gerek ve ihtiyaç olarak değerlendiriyorum.”

KONCA, 12 EYLÜL MAĞDURU

Alevi olan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, Muş Varto doğumlu... Konca, 1972’den 1980’e kadar çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptı. 1980 darbesiyle görevden alınan ancak 2 ay aradan sonra tekrar göreve döndüb Trabzon Sürmene’de tekrar kaymakamlık görevine dönen Konca, bir süre Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü yaptıktan sonra serbest avukatlık yapmaya başladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler