Kılıçdaroğlu'ndan 'İhsan Özkes' açıklaması

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Saltanat Sarayı'ndaki resepsiyona katılan İhsan Özkes hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu, "Özkes bizdeyken benim düşündüğüm gibi düşünüyordu" dedi.

Yayınlanma: 31.08.2015 - 13:46
Abone Ol google-news
<video:356931>

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınına katıldı.

Kamudaki atamaların durdurulması üzerinden yeni kabineyi değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın güvenmediği bir kabine. Bütün atamalar durmuş bir vaziyette. Bu bakanlara güvenmiyorum demek bu" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Yasal bir süreçte dahi benden izin alacaksınız diyor. Bu kabineden Türkiye'ye fayda gelmeyeceğini herkes tahmin edebilir. Mevcut bakanlar seçime kadar hangi sorumlulukları üstlenecek. Bir bakan düşünün atama yapamıyor" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun "Hükümette Türkiye'nin renklerini orada görebiliyoruz" sözlerini de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Hangi renk Allah aşkına. Kabine hangi renkten oluşuyor. Bir kere Davutoğlu kendi kabinesine güvenmiyor. Atamalar durduruldu, benden habersiz adım atmayacaksınız diyor. Bizim kabinemiz 4 yıllık bir kabine gibi çalışacak diye başladılar. Daha birinci gününde genelge çıkarttılar. Bürokratlara diyorsunuz ki bakan istese dahi atama yapmayacaksın. Senin garantin benin deniliyor" ifadelerini kullandı.

"GÖREV VERİLSEYDİ HÜKÜMETİ KURARDIK"

Cumhurbaşkanı görev vermiş olsaydı hükümeti kurabileceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Koalisyon için nelerin gerektiğini ilk gün açıkladık. 4 yıllık bir hükümet için koalisyon kurabileceğimizi, yeni bir hükümet algısı olması gerektiğini söyledik. Davutoğlu'na bunları 4 madde olarak anlattık" dedi.

"HÜKÜMETİ KURMA ŞANSIMIZ DAHA YÜKSEKTİ"

Kılıçdaroğlu, "Bahçeli'yi koalisyona ikna edebilir misiniz?" sorusuna da "Biz daha bir özel görüşme yapmadık. Bahçeli'yi ikna edebilirdik" yanıtını verdi ve şöyle devam etti:

"Kendisini ikna etmeye çalışırdık. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu şartlar belli. 17-25 Aralık'ı mutlaka çözelim deseydi onu da yapabilirdik. Bahçeli'nin itirazı olsa dinlerdik ama bizim koalisyon ya da azınlık hükümeti kurma şansımız daha yüksekti. O şans bilerek verilmedi."

VEKİL ÇIKMAYAN İLLERDE DEĞİŞİKLİK

Erken seçimlerde aday listelerinde "büyük ölçüde değişiklik olmayacağını" söyleyen Kılıçdaroğlu, "Zaten adaylar ön seçimle geldiler. Yemin ettiler. Bu arkadaşlarımız olağanüstü bir durum olmazsa milletvekili listesinde yer alacaklar" dedi. CHP lideri milletvekili çıkartamadıkları yerlerde ise değişiklik olabileceğinin işaretini verdi.

"KÖTÜ YÖNETİM KURUMSALLAŞTI"

CHP'deki kadrolar bütün siyasi partilerin kadrolarından daha nitelikli olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "CHP'deki değişim toplum tarafından henüz anlaşılamadı. Kötü yönetim 13 yılda kurumsallaştı.13 yılda Türkiye Cumhuriyeti AKP devletine dönüştü. En iyi biz yönetiriz, iddialıyız" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, seçim için herhangi bir partiyle ittifak kurmayacaklarını ancak gelecek desteklere açık olduklarını ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun canlı yayında kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Artık başkentte seçim atmosferi hakim. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bizimle birlikte. İlk sorum 30 Ağustos törenlerinde Sayın Başbakan'la birlikte kameralara gülümserken yakalandınız?

Sayın Davutoğlu Amerika’daki torununun fotoğrafını cep telefonundan gösterdi. "Allah bağışlasın" dedim son derece sevimliydi. Dolayısıyla sıcak bir sohbet oldu.

Koalisyon döneminde biraz gelişmişti ilişkiler sanki.

Benim açımdan bir gerginlik söz konusu değil. Ama kişi kendisini bir başka otoritenin baskısı altında hissederse o gerginlik ortaya çıkabiliyor.

Bir seçim hükümeti kuruldu ve siz parti olarak içinde yer almadınız. Ortaya çıkan kabineye baktığınızda nasıl buldunuz, geçici seçim hükümetini?

Başbakanın güvenmediği bir kabine. Bugünkü resmi gazeteye dayanarak bunu söylüyorum. Bütün atamalar aşağı yukarı durdurulmuş vaziyette. Bu bakanlara güvenmiyorum benim sözümden kimse çıkmayacak, yasal  olan bir süreç dahi tamamlanırken benden izin alacaksınız diyor. Güvensizlik üzerine inşa edilen bir kabinenin Türkiye'ye yarar getirmeyeceğini herkes tahmin eder.

Cumhuriyet Halk Partisi neden yok o hükümete? Başbakan Davutoğlu sorumluluktan kaçıyorlar diyor?

Biz sorumluluktan kaçsaydık AKP ile oturup gelin 4 yıllık bir süre için koalisyon kuralım demezdik. Mevcut olan bakanlar hangi sorumlulukları üstlenecektir. Bir bakan düşünün atama dahi yapamıyor. Bakan koltuğuna oturacaksınız, altınızda araba olacak ama eliniz kolunuz bağlı olacak. Cumhuriyet Halk Partisi demokrasiyi savunan, milli iradeye saygı duyan bir partidir. Oy kullanıldı, 8 Haziran ortaya çıkan tablo okundu. Peki biz seçime niye gidiyoruz? Sen oy verdin ama senin iradeni, saymıyoruz. Ta ki benim söylemlerimi kabul edene kadar tekrar tekrar seçime gideceğiz. O nedenle biz bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde işlenmemiş olan bir süreci sıfırdan başlatıp tekrar seçime toplumu götürmek doğru bir süreç değildir. Bu sürecin içinde de Cumhuriyet Halk Partisi’nin yer alması doğru değildi. Sayın Davutoğlu ilk bize geldiği günde ne söylediysek aynısı söyledik hep. Ülkeyi düşünen sorumlu bir anlayışla yola çıktık ve görüşlerimizi ifade ettik.

Bu çerçevede İdris Baluken’in neden seçim hükümetine girdiniz sorusuna, “Önümüzde bir seçim süreci var ve AK Parti’nin devlet olanaklarında tamamıyla yararlanmasının önüne geçmek adına hükümette olmayı tercih ettik” dedi.

İkinci bir soru soruldu mu acaba nasıl geçeceksiniz diye. Hiç kimsenin etkisi yok. İki aylık bir sürede ne yapacaklar. Bir bakan veya başbakan çıkıp biz iki ayda Türkiye'nin şu sorununu çözeceğiz desinler. Bir siyasal parti yönetimde yer almak istiyorsa var olan sorunları çözme iddiasıyla yer alır. Ben sorunları erteliyorsam benim orada işim yok. Türkiye'nin temel sorunları var çözüm bekleyen. Hiç birisinin bırakın çözmeyi etrafında bile dolaşmayacaklar.

İsim isim baktığınızda itiraz ettiğiniz isimler var mı?

Kabineyi tartışmak bana göre doğru değil. Türkiye'de hukuk yok, demokrasi kanıyor, anayasa askıya alınmış vaziyette. Bir Bakanlar Kurulu oluşturulmuş ama bu Bakanlar Kurulu etkisiz eleman konumunda. Bazıları araba ve koltuk sevdası ile gittiler. Bazıları belki inanarak gittiler. Bir soruna bir çözüm üretebilir miyiz diye. Ama artık onlarda neyle karşılaştıklarını görüyorlar.

Sayın Davutoğlu "Türkiye'nin renklerini barındıran bir Bakanlar Kurulu oluşturduk" dedi?

Hangi renklerden oluşuyor Allah aşkına? Bir kere kendi kabinesine güvenmiyor. Benden izin almadan adım atmayacaksınız diyor. Hiçbir politikacı söyleminde negatif söz kullanmak istemez. Bizim kabinemiz 4 yıllık bir kabineymiş gibi diye başlandı söze ama birinci gününde daha genelge çıkardı Başbakan benim senin bakanın talimat verse dahi bunu yapmayacaksın dedi bürokratlara. Bilmiyorlarsa bu bakanlar bugün uyanmaları lazım.

İHSAN ÖZKES AÇIKLAMASI

-  İsrafın haram olduğuna inanan birisiyim.

- Özkes ne düşünür onu bilemiyorum. Her kuruşun hesabını vermeyen birinin siyaset yapmaması gereken birisiyim. Kul hakkının ne kadar değerli olduğuna inanan birisiyim. Bana annem babam böyle öğretti. İnancımı hiçbir zaman siyasete malzeme etmedim. Ama vatandaşın ödediği her kuruş verginin vatandaşa dönmesi gerektiğine inanan birisiyim.

- Özkes bizdeyken benim düşündüğüm gibi düşünüyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler