HDP’ye ilk gün tuzağı

AKP, seçim sürecinde HDP’li iki bakanın kendisine zorluk çıkaran söylem ve eylemlerde bulunmaları durumunda ne yapacağı konusunda formül buldu.

Yayınlanma: 01.09.2015 - 05:35
Abone Ol google-news

AKP, geçici seçim hükümetinde “zoraki” ortak olduğu HDP’li iki bakanı, kendisine zorluk çıkarması halinde kabineden atma formülünü de çalıştı. AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da söylediği gibi HDP’li bakanların “çizgiyi aştıkları” belirlenirse, anayasanın 109. maddesindeki bakanların azledilmesi yetkisi kullanılacak. AKP, 1 Kasım seçimlerine ilişkin stratejisini, 7 Haziran’da tek başına iktidarını HDP’nin barajı aşması nedeniyle kaybettiği tespitinden hareketle yapıyor. Bu nedenle AKP’nin stratejisinde ülkeyi seçime taşıyacak olan geçici hükümet önemli bir işlev içeriyor. AKP yönetimi, HDP ile aynı hükümette yer almak istemediğini ancak bunun anayasal bir zorunluluk olduğunu açık olarak ifade ediyor. Parti yönetimi, teşkilatına seçim kampanyasında da özellikle MHP’den gelecek olan, “HDP ile ortak hükümet kurdular” suçlamalarını boşa çıkarmak için “HDP’lileri istediğimiz için değil mecburen kabineye aldık” tezini sürekli anlatmaları talimatı verildi.

HDP'li bakanlara atama yasağı

‘Bizi zora sokarlarsa’

Ancak bu tezin tutmaması ve özellikle seçim sürecinde çatışmaların sürmesi ve HDP ile birlikte 2 bakanın da muhalif sesler yükseltmesi halinde uygulanacak yöntem üzerinde de çalışıldı. Bu yöntem özellikle Güneydoğu’da alınacak önlemlere karşı çıkmaları ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik HDP’nin sert üslubuna katılmaları durumunda uygulanacak. Başbakan Davutoğlu, “Çizgi dışına çıkamazlar açık söyleyeyim, ben Başbakanım. O bakanların buraya gelmesi anayasal bir zorunluluktur ama burada görev yaparken Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletin temsili bağlamında bizi zora sokmayacak bir tavır takınmaları görevlerinin gereğidir” diyerek, HDP’li 2 bakana bakışlarını ortaya koymuştu.

“Bakanların azledilmeleri durumunda yerlerine yine HDP’den başka isimler alınması gerekmez mi” sorusu da geldi. Ancak seçim hükümetinin bir ilk uygulama olduğu, 109. maddede yalnızca bakanın azledilmesi ve bunun “Başbakan’ın önerisi, Cumhurbaşkanı’nın onayına” bağlandığı belirtilerek, yerlerine gelecek isimler konusunda parti kontenjanlarının geçersiz olduğuna karar verildi.

Genelgenin iptalini istiyoruz

Doğan, genelgenin iptali konusunda Davutoğlu ile görüşme yapacağını, Konca da gerekli olursa Başbakan’la görüşeceğini söyledi

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına atama yapılmasını durduran Başbakanlık genelgesi geçici hükümette görev yapan HDP’li bakanlarının tepkisini çekti. Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve AB Bakanı Ali Haydar Konca, HDP’nin programı ve ilkeleriyle ters düşen hiçbir şeyin altına imza atmayacaklarını belirterek, TBMM gündemine gelecek tezkerelerle ilgili hayır oyu kullanacaklarının sinyalini verdi.

HDP’li bakanlar görevlerini devralmalarının ardından dün makamlarında ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. Doğan ile Konca, uzun süredir bazı gazete ve televizyonlara akreditasyon adı altında uygulanan sansürü de kaldırdı. Tüm gazete ve televizyonların basın toplantısını izlemesine izin verildi.

Kalkınma Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Bakan Doğan, Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’de akan kanın durdurulması ve barışın yeniden inşa edilmesi konusunu gündeme getireceğini belirterek, “Bölge şu anda karanlık ilişkiler içerisinde bir süreci yaşamaktadır. Biz araçların makinaların yakılmasına karşıyız. Bu makinalar halkın değerleridir” dedi.

‘Yeşil Yol’u halka soracağız’

Doğan, Karadeniz’de uygulanan “Yeşil Yol Projesi” konusunda da yeni bir değerlendirme yapılacağına işaret etti. Doğan, özellikle sivil toplum örgütleri ve halkla görüşeceklerini, projenin tüm detaylarını ortaya çıkararak kararın bunun sonucunda şekilleneceğini belirterek, “Bizim odaklandığımız nokta projeye ihtiyacın olup olmadığı, halkın ne düşündüğü ve ekolojiye verdiği zarardır” dedi. Suriye ve Irak tezkerelerine destek verip vermeme konusundaki soru üzerine Doğan, “Partimiz, Ortadoğu’da kalıcı bir barışı inşa etmek için dışarıdan tehdit ve müdahalelerin doğru olmadığını düşünüyor” dedi.,

‘İptali için görüşeceğim’

Bakan Doğan, yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle kamuda bütün atamaların durdurulmasına da tepki gösterdi. Doğan, kamuda esas olanın işin ehli kişilerin çalıştırılması olduğunu belirterek, “Bu konuda maalesef daha önceki hükümetlerin çok kötü sicilleri var. Bu konuyu görüşeceğiz. Genelgenin iptali konusunda Başbakan ile bir görüşme yapacağız” diye konuştu.

‘Barış için çalışacağım’

AKP’li bakanların fazla olmasının AKP hükümeti anlamına gelmediğini belirten Konca ise halktan aldığı oyla parti çıkarları için değil, halkın çıkarları ve barış için çalışacağını ifade etti.

‘Başbakanla görüşeceğim’

AB üyelik sürecinin son derece kötü gittiğini kaydeden Konca, yaşanan çatışma ortamının AB sürecini olumsuz etkilediğini kaydetti. Başbakanlık genelgesiyle atamaların durdurulmasına tepki gösteren Konca, Başbakan Davutoğlu’nun bakanlarla ilgili özel atamalarda engelleyici olacağını düşünmediğini belirterek, “Gerekli olursa bu konuda Başbakanla görüşeceğim. Her seçim öncesi böyle uygulamalar olabiliyor. Bunun bize yönelik olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler