İşte kültür... İşte bakanı

Kültür Bakanı Topçu: Topkapı’da şaraplı minderli konsere izin vermem... Üzümcü’yü tanımıyorum. Dağdakiyle ovadaki aynı muameleyi hak eder.

Yayınlanma: 02.09.2015 - 06:23
Abone Ol google-news

Geçici hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’in 2009 yılında Topkapı Sarayı’nda vereceği konseri “şarap içiliyor” gerekçesiyle Alperenlere sahip çıktı. “Bugün olsa izin vermem, neye izin vereceğim? Şaraplı minderli konsere izin vermem” diyen Topçu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan (İBBŞT) ihraç edilen ünlü tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’yü ise “tanımadığını” söyledi, üzeri kapalı “terörist” benzetmesi yaptı.

Topçu, yeni adli yıl açılışı dolayısıyla TBMM’de verilen resepsiyonda “skandal” sözlere imza attı. Topçu, gazetemiz muhabirinin “Siz bakan olduktan sonra Levent Üzümcü, İBBŞT’den ihraç edildi, nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine, üzeri kapalı olarak Üzümcü’yü “tanımadığını” iddia etti. Muhabirimize “Ben milletin önünde siyaset yapan, dupduru, natürel, hormonsuz bir Anadolu çocuğuyum, senin gazeten bunları yazabilecek mi?” diyen Topçu, şunları kaydetti:

‘Sadece kılık kıyafet farkı var’

“Milletin sanatını, edebiyatını temsil edenler benim için çok kıymetlidir, ne zamana kadar? Bu devletin, milletin, vatanın birliğine, dirliğine, varlığına el uzatıp, dokunan, fiiliyatta bulunana kadar. Benim savaşım sadece onlarla olur. Fikrini ifade eder. Bahsettiğin arkadaşı bilmiyorum. Bakacağım söylediklerine, neymiş ben de merak ettim.” İBBŞT’nin genel müdürüyle görüştüğünü de dile getiren Topçu, Üzümcü’yü üzeri kapalı olarak “terörist” ilan ederek, “Bahsettiğiniz arkadaş devletin birliğine, bütünlüğüne kast etmişse, buna dağdaki de ovadaki de aynı muameleyi hak eder. Bu 3 dokunulmazımıza saldıran her kim olursa olsun. Kılık kıyafet farkı var sadece. Birisi bunu kravatla kalemle yapar, biri dağa uygun yapar. Ben devleti yıkacağım, vatanı satacağım dersen, bu devlet gereğini yapar” dedi.

‘Şaraplı konsere izin vermem’

Topçu, 2009’da Topkapı Sarayı’nda vereceği konseri “şarap içiliyor” gerekçesiyle basan Alperenler’e yine destek vererek, “bugün aynı şekilde bir konser olsa, bakan olarak böyle bir konsere izin vermeyeceğini” söyledi. “Senfoni orkestrasında bir eser icra edilirken minder atılıp, şarap içilip ayak uzatılarak konseri dinlenmeyeceğini bilecek kadar bu işlerden anlarım” diyen Topçu, şunları kaydetti: “Biz barda halaya durururuz, orada da valsı yaparız. Bizi başkalarıyla kaıştırmasınlar. Orada ideolojik bir linçe falan da eyvallah etmeyiz.”

Teklif Erdoğan’dan mı geldi

Topçu, resepsiyonda, HDP’li iki bakanın tezkereye “hayır” diyeceğinin sorulması üzerine “oylamaya katılmayacağını” ifade etti. Topçu, “Bu hükümette bana devlette meşruiyet almış ilgili yerler sen bu işin içinde olur musun dedi. 15 yaşında biz ülkeyi dar dönemde kim var denildiği zaman ayağa kalkmışız. Bugün tartışılabilir yöntemi ama. Şimdi de ben yok mu diyeceğim” yanıtını verdi. Topçu’nun “devlette meşruiyet almış ilgili yerlerden” teklif geldiğini söylemesi siyasi kulislerde “Acaba Topçu’ya bakan olması için teklif Erdoğan’dan mı gitti” tartışmalarına neden oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler