'Sansür duvarını parçalayacağız'

Büyük eylem 8 Şubat'ta. Sayfalar Ortak Platformu tarafından, Meclis Genel Kurul'unda görüşülen torba yasa içeresinde kabul edilecek ve "internete sansür" yasası olarak bilinen teklif için ikinci kez eylem çağrısı yapıldı.

Yayınlanma: 31.01.2014 - 14:46
Abone Ol google-news

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen torba yasa içerisinde sosyal medya ve internete yönelik düzenlemelere tepkiler sürüyor. AKP Hükümetinin internet üzerindeki tüm yetkileri Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) veriği gerekçesiyle tepki gösterilen düzenlemelere karşı Sayfalar Ortak Platformu (SOP) tarafından eylem çağrısında bulunuldu. SOP'un yaptığı eylem çağrısında yurttaşlar, saat 19.00'da Taksim'e torba yasaya karşı çıkmaya çağrılıyor. Platformun yaptığı açıklamada, "Meydanlar ve parklardan sonra internete örmeye çalıştığınız Sansür Duvarlarını parçalayacağız!" denildi. 

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen çağrıda da bir çok kentte binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmiş, İstanbul'da polisin müdahalesi sonucu olaylar çıkmıştı. Yaşanan çatışmalar sonucunda tüm İstiklal Caddesi biber gazına boğulurken, birçok kişi de gözaltına alınmıştı. 

Torba yasayla birlikte ise internet üzerinde devlet ve hükümetin yetkisi keskinleştiriliyor. Düzenlemeye göre her bireyin internetteki tüm günlük faaliyetleri yani, hangi siteleri gezdiği, hangi kelimeleri aradığı, sosyal ağlarda neler yaptığı kayda alınacak ve en az 1 en çok 2 yıl saklanacak. Yasa teklifiyle birlikte internet kullanım kurallarındaki temel maddeler, “aile ve çocuk güvenliği” adı altında bir çok sansür işlemine açık hale getireceği dile getiriliyor. Bu nedenle ekşisözlük, incisözlük ve zaytung gibi internet sitelerinin kapatılması gündeme gelebilir. Bu kapsamda TİB internet üzerinde tek yetkili kurum haline getiriliyor. Böylelikle TİB, dolayısıyla hükümetin internet üzerindeki"sansür" yetkisi arttırılıyor.

'Yanılıyorsunuz!'

Tüm bu düzenlemelere karşı da eylem çağrısını "8 Şubat saat 19.00'da Taksime" diyerek yineleyen SOP tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AKP İktidarı yeni bir yasağı, yeni bir ceza kanunu daha alıştıra alıştıra yaşamımıza sokmaya çalışıyor. Bir süredir tartışmaları devam eden ve mecliste oylmayı bekleyen 5651 saylılı internet ceza kanunu gündeme geldiğinden bu yana bir çok siteye erişim engellenmiş, bazı siteler ise bir açılıp bir kapatılarak Sansüre alışmamız sağlanmaya çalışılmaktadır.

İktidar daha önce ki yasalarda olduğu gibi halkın yaşam alanlarında halkı bire bir ilgilendiren bir konuda daha, halkın talepleri, hasssiyetleri dikkate alınmadan İnternet kanunuda yine halka sorulmadan en bilindik despot yöntemler devreye sokularak yasa tasarısı onaylanmak istenmektedir. Bu kanun tasarısı gündeme geldiği günden beri İnternet hızında ciddi anlamda bir değişiklik olduğu gelen şikayetler arasındadır.

Halkın her kesiminden tek tek bireylerin gardiyanı olmaya çalışan İktidara soruyoruz? Bu kanun tasarısı gündeme geldiği günden beri İnternet hızında neden yavaşlama var? Kanunda yer alan Filtreleme yönteminin alt yapsı mı hazırlanıyor? Yoksa henüz Mecliste bekleyen kanunu İllegal olarak yürürlüğe mi soktunuz?

Parkları, meydanları halka kapattınız. Sansürlediniz. İnsanlar giremesin diye herkesin başına bir gardiyan diktiniz. Her demokratik hak arama eyleminde aç kapa parkları, meydanları siz yarattınız. Şimdi halkın bir diğer özgürlük alanı olan İnternete, sosyal medyaya TİB denilen gardiyanı dikmeye çalışıyorsunuz. Parklardan, meydanlardan sonra aç kapa İnternet ile bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyorsunuz.

Meydanlar ve parklardan sonra internete örmeye çalıştığınız Sansür Duvarlarını parçalayacağız!

Yaşam alanlarımıza, özgürlüklerimize tepemize atanmış gardiyanlar tarafından yön verilmesine Müsaade etmeyeceğiz!

İnterneti sansürlemeyi bırakın halkın aş sorununu çözün,

interneti sansürlerimeyi bırakın rüşvetin, hırsızlığın hesabını verin.

Sanıyorsunuz ki ne kadar çok yasak getirirsek halk yasaklara o kadar bağışıklık kazanır, sanıyorsunuz ki bir şeyi ne kadar çok tekrarlarsanız halk size daha çok inanır.

Yanılıyorsunuz!"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler