Seçimde asker kullanılamaz

Eme kli Tuğgeneral Ali Er, TSK’nin görevlerini belirleyen İç Hizmet Yasası’nda yapılan değişiklik nedeniyle askerin seçim güvenliği ve asayiş için kullanılamayacağını söyledi. Er, “Sandığın başına komandoyu veremezseniz” dedi.

Yayınlanma: 04.09.2015 - 22:12
Abone Ol google-news

Emekli Tuğgeneral Ali Er, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) görevlerini belirleyen İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesinde yapılan değişikliğin ardından askerin seçim güvenliği ve asayiş için kullanılamayacağını dile getirdi.

Er, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, Temmuz 2013 tarihinde AKP iktidarının yaptığı yasal değişiklikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) görevinin yeniden belirlendiğini söyledi. TSK’nin görevinin, “Yurtdışından gelecek saldırılar karşısında Türk vatanını korumak ve yurtdışında verilen görevleri yerine getirmek” olarak belirlendiğini anlatan Er, “Asker asayiş için kullanacaksa, bu yasayı değiştirmesi lazım. Bırakın hukuku, kanunilik adına bunun yapılması gerekir” dedi.

Kurumun siyasileşme riskine de dikkat çeken Er, seçim güvenliği açısından verilecek görevler için şu değerlendirmeyi yaptı: “Güneydoğuda seçim güvenliği tartışmalarının hedefi Silahlı Kuvvetler olacaktır, günahların sahibi olacaktır. Her türlü başarının sahibi ise AKP iktidarı olacaktır. Eğer seçim sandığının başına komandoyu verirseniz değiştirdiğiniz 35. maddeyi düşünmeniz lazım.”

Er, askeri birliklerin yurt içinde kullanımının Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Askeri Politik Dokümanının 26. maddesine de aykırı olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler