AKP’de 60 vekil liste dışı kalabilir

12 Eylül’deki kongrede oluşacak yeni MKYK ile milletvekilleri aday listesine Erdoğan’ın damgasını vuracağı konuşuluyor.

Yayınlanma: 08.09.2015 - 20:06
Abone Ol google-news

7 Haziran seçimlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hazırladığı milletvekili aday listesinden memnun olmayan, bazı isim ve illerde değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, hem 12 Eylül’de yapılacak kongrede yeniden seçilecek MKYK hem de milletvekili aday listesinde belirleyici olacağı kaydediliyor. “Bu kez şansa bırakmaz, listeleri kendisi yapar” görüşü dile getirilen Erdoğan’ın ekibindeki Binali Yıldırım ve Bekir Bozdağ’ın parti yönetimine gireceği konuşuluyor.

AKP’de kongre ve milletvekili aday listeleriyle ilgili hazırlıklar sürüyor. Adayları belirlemek için oluşturulan 4 ara komisyon, çalışmalarına devam ediyor. Bu kez teşkilatlar bazında eğilim yoklaması yapmayan AKP yönetimi, ara komisyonlarla il ve ilçe başkanları ile belediye başkanlarının tek tek görüşünü alıyor. Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığındaki üst komisyon ise, kongreden sonra aday tespit çalışmalarına başlayacak. Üst komisyonda yer alacak üyeler, MKYK ve MYK’de yapılacak değişikliklere göre belirlenecek. Üst komisyon, aday listesinin YSK’ye sunulacağı 18 Eylül’e kadar çalışmalarını sürdürecek.

Erdoğan’ın 7 Haziran seçiminde aday listesinden memnun olmadığı biliniyor. Bu seçimde ise Erdoğan’ın liste üzerinde değişiklik yapmak yerine birebir adayların belirlenmesinde ağırlığını koyacağı dile getiriliyor.

Listeler değişecek

Partide, 258 milletvekilinden 200’ünün listede yer alacağı, ancak bazılarının sıralarında değişiklik olacağı, seçilebilecek sıralarda yer almayabilecekleri kaydediliyor. 3 dönemlik milletvekillerinden başvuruda bulunan 28’inin tamanının aday yapılması beklenmiyor.

MKYK’de durum

Kongrede 50 kişilik MKYK’de en az 15 ismin değişmesi bekleniyor. Erdoğan’ın etkisiyle, MKYK’deki mevcut isimlerden Arınç, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Ömer Çelik ve Hayati Yazıcı’nın yerlerini koruyacağı ifade edilirken, Binali Yıldırım, Yalçın Akdoğan, Efkan Ala ve Mücahit Arslan’ın kurula girebileceği konuşuluyor. Kongre sonrasında MYK’de de değişiklik yapılması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon