CHP'nin ilk 100 günde yapacakları

“Önce Türkiye” başlıklı 1 Kasım bildirgesini duyuran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapacağı salonun girişine “Bu bildirgemizi gençlere adıyoruz” yazılı dev pankart asıldı.

Yayınlanma: 30.09.2015 - 22:18
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Önce Türkiye” başlıklı 1 Kasım bildirgesini açıkladı. Bildirgenin açıklandığı ATO Congresium girişine “Bu bildirgemizi gençlere adıyoruz” yazılı dev pankart asılırken Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapacağı kürsünün her iki yanına gençlerin için tribün kuruldu. Kılıçdaroğlu, tüm konuşmasını gençlerin arasında yaptı. Bildirgede öne çıkan başlıklar şöyle:

Mazota güncelleme: Emekliye iki maaş ikramiye, asgari ücretin 1500 TL’ye çıkartılması, kredi faizlerinin silinmesi gibi vaatler korundu. Önceki bildirgede 1.5 TL olan çiftçiye satılacak mazotun fiyatı 1.8 TL olarak güncellendi.

Gençlere destek: Lise son sınıf öğrencilerine yönelik 100 TL’lik lise kartın yanı sıra, üniversite mezunların burs borçlarından faizin silinmesi gibi vaatler öne çıktı. İş bulamayanlara, iş bulabilecekleri bir alanda uzmanlık eğitimi, akademik dünyada devam etmek isteyenlere burs desteği, iki başlığa da girmeyen ve işsiz kalanlara da iş bulana kadar 540 TL işsizlik ödeneği vaadi konuldu.

Passolig sürprizi: Sosyal medyada büyük yankı uyandıran bir vaat de “passolig uygulamasına son verilecek” oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a statlardan yükselen tepkiler sonrasında getirilen uygulama statlarda “fişleme” tartışmasına yol açmıştı.

Kürt sorunu: CHP sorunun çözümü noktasında üç yeni kurum oluşturulmasını önerdi. Buna göre temsil edilen siyasi partilerin katılımıyla TBMM’de bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulacak. Komisyon tarafından hazırlanan raporun bir yılı aşmayan bir süre içerisinde TBMM Genel Kurulu’na iletileceği, komisyonun oluşturulacak ikinci kurum olan Ortak Akıl Heyeti’ni, TBMM’de temsil edilmeyen kesimlerin görevlendireceği belirtildi. Bildirgede ayrıca bu kapsamda oluşturulacak Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulması öngörüldü.

Gazilere vaat: Bildirgede er ve erbaşlara sigortalı, maaşlı askerlik vaadinde bulunuldu. Bildirgeye göre Başbakanlık’a bağlı şehitler ve gaziler yüksek kurulu oluşturulacak. Şehit yakınları ve gaziler milletvekillerine tanınan haklardan yararlanabilecek.

Eğit-donat’a son: CHP’nin Suriye konusundaki en önemli çıkışı, iktidar olması durumunda, Beşar Esad’ın halen iktidarda olduğu “Suriye yönetimi ile ilişki kurulması” konusunda oldu. Bildirgede, “Suriye muhalefetiyle ilişkilerimizi sürdürürken Suriye yönetimiyle de ilişki kuracağız” ifadesi kullanıldı. CHP, “eğit-donat” programının kaldırılacağını açıkladı. Bildirgede, “Mısır, Suriye ve İsrail’le karşılıklı olarak büyükelçilerin atanması için girişimde bulunacağız” denildi.

Zarrab göndermesi: CHP bildirgesinin dış politikayla ilgili bölümünde İran’la ilişkiler ele alınırken ilginç bir atıf da yapıldı. Bildirgede, “İran’la yürütülen ticari ilişkileri kendi çıkarları için suiistimal eden ve kamu görevlileriyle rüşvet ilişkisine giren şahısların tüm karanlık ilişkilerini aydınlatmak ve bu şahısları yargı önüne çıkarmak için gerekli adımları atacağız” denildi. Bu bölüm, Reza Zarrab üzerinden atıf olarak yorumlandı.

Taşımalıya son: Eğitimin tam güne çıkartılacağı belirtilen bildirgede, taşımalı eğitime son verileceği vurgulandı.

 

Bir diktatöre diz çöktürenlere

Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıklarken yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:

Ali İsmaillere adıyoruz: Bu bildirgenin omurgasını umudumuz ve geleceğimiz olan gençler oluşturuyor. Onlara “sus” demeyeceğiz, “önce sen konuş” diyeceğiz. Baskıya karşı direnen, özgürlüğü savunan, “söz konusu vatansa gerisi teferruattır” diyen gençlere, Ali İsmaillere, Özgecanlara adıyoruz bu seçim bildirgesini. Merdiven altı atölyelerde karın tokluğuyla çalışan onbinlerce gence, taşeron olarak çalışan, kıt kanaat geçen gençlere, çöpten kâğıt toplayarak ailesinin geçimini sağlayan gençlere adıyoruz. TOMA’lara, biber gazlarına karşı polis barikatlarının önünde elinde gül ve karanfille bekleyen yarattığı mizahla bir diktatöre diz çöktüren gençlere adıyoruz. Gençler, sizlerden istediğim sadece bir şey var; siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinozorlardan temizleyin, siyasette aktif olarak yer alın. Eğer sizler siyasete girerseniz, ilgi gösterirseniz, emin olun bugün Türkiye’de yaşananların hiçbirisi olmazdı. Bir diktatöre diz çöktüren gençler, sizinle gurur duyuyorum. CHP iktidarında bütün meydanlar sizin olacak.

İradesini ipotek etti: Eğer bir siyasi lider özgür iradeye sahip değilse, kendi iradesini başka bir iradeye ipotek etmişse, o lider koalisyon kuramaz. Sarayda oturan zatın baskısını omzunda sırtında, düşüncesinde, yaşamının her alanında hissediyorsa o kişi lider olmaz.

Şantaj tablosu: Cumhurbaşkanı meydan meydan dolaşıp “400 vekil verin, vermezseniz bu tablo çıkar” dedi. Toplumun önüne acı, gözyaşı ve kan şantaj malzemesi olarak konulmuştur. Çünkü onlar milli iradeyi bir kişinin iki dudağından çıkan olarak kabul ediyorlar.

Dış politika değişmeli: Dış politikanın 180 derece değişmesi lazım. Dış politika barış üzerine inşa edilir, Ortadoğu’yu karıştırırsanız, fatura böyle çıkar. Cilvegözü’nü, Reyhanlı’yı, Niğde’yi, Suruç’u unutmadık, tamamı yanlış dış politikanın faturasıdır.

Kürt sorunu uzlaşmayla çözülür: İki baldırı çıplak hikâyesiyle başladı. Bir siyasal partinin tek başına çözebileceği bir soru olmaktan çıkmıştır, daha tutarlı ele alınması gereken bir sorundur. Tüm siyasal partiler teröre karşı açık ve net tavır takınacaklar. Ama, lakin olmayacak. Toplumsal uzlaşmayla birlikte çözeceğiz. Bu sorunu CHP dışında hiçbir parti de çözemez.

 

İlk 100 günde yapılacaklar

- Emeklilere bayramlarda ikramiye.

- Aile Sigortası Kanunu çıkacak.

- Taşeron işçiliğe son verilecek.

- Kredi borç faizlerinin yüzde 80’i silinecek.

- Siyasi Ahlak Yasası çıkartılacak.

- TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kurulacak.

- Passolig uygulaması kalkacak.

- Üniversite mezunlarının okurken aldıkları kredilerin geri ödenmesi iş buluncaya kadar ertelenecek.

 

İlk bir yılda yapılacaklar

- Çiftçiye mazot 1.8 liraya verilecek.

- Asgari ücret bin 500 liraya çıkacak.

- Esnafın emekli aylığından kesilen prim kaldırılacak.

- Yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak.

- Öğrencilerin yurt sorunu çözülecek.

- Teşvik sistemi değişecek. Katma değeri yüksek üretimi özendiren sektörel teşvik politkası uygulanacak.

- Orman köylüsü sigortalı işçi statüsüyle çalıştırılacak ve emeklilik hakkı kazanacak.

Öncelikler değişti

AYŞE SAYIN

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 19 Nisan 2015’de, iddialı “ekonomik vaatler” içeren “Yaşanacak Bir Türkiye” başlıklı bildirgesini açıkladığında, salonun içi/ dışı tıklım tıklım dolu, partililer coşkuluydu. Salonda coşkuyu artıran en önemli etkenlerden biri partinin “seçim sloganı” olan “Milletçe Alkışlıyoruz” klibiydi. CHP lideri, 6 ay sonra bu kez 1 Kasım seçimleri için “revize” edilen ve adı “Önce Türkiye”ye dönüşen yeni seçim bildirgesini açıklamak için yine aynı salonda aynı kürsüdeydi, ama 19 Nisan’daki havadan eser yoktu. Yaklaşık 3 bin 500 kişilik salon doluydu dolu olmasına ama öyle heyecanla bildirge bekleyen parti kitlesi yoktu.

Türkiye’de 7 Haziran sonrasında Suruç katliamı ile başlayan ve sonrasında PKK’nin çatışmasızlığa son vermesiyle gelen şehit cenazeleri, iktidarın Kürt sorununda “çözüm”den vazgeçip “güvenlikçi politikalara” dönmesi ve buna paralel olarak “ayrışma/kutuplaşma”nın had safhaya çıkmasıyla “barış ve kardeşlik” bozulması, hem CHP’nin seçim bildirgesine hem de salondaki havaya da yansıdı. CHP liderinin, her gün şehit haberlerinin geldiği bir ortamda “gösterişli/ şarkılı/türkülü coşkulu” bir toplantıyı özellikle tercih etmediği kulislere yansıyan bilgilerden. Nitekim, henüz toplantı başlamadan önce partinin seçim şarkısı olan “Önce Türkiye” kısa süre çalındı. Ama Kılıçdaroğlu’nun “şehitlere saygı” uyarısı doğrultusunda susturuldu.

CHP Lideri değişen gündeme paralel olarak bildirgede yeni başlıklarla revize edilen “Kürt sorununu” ve elbette şehit ve gazilere dönük mesajları ön plana çıkardı.

Neden gençler?

CHP’nin en büyük sıkıntılarından birisi kuşkusuz “gençlerden” istediği ilgiyi görememek, zaten veriler de en az genç seçmenin CHP’de olduğunu gösteriyor. 7 Haziran bildirgesinde gençlik “ihmal edilen” alanlardan birisiydi ve part içinden de bu durum eleştiri konusu oldu. CHP yönetimi o dönem iddialı “ekonomik vaatlerin” gölgelenmemesi için, “temel hak ve özgürlüklere” önerileri gibi, “gençliği” ön plana çıkarmamıştı. 1 Kasım seçimlerinde oylarını artırıp, tek başına olmasa bile en azından “koalisyon hesabı” yapan Kılıçdaroğlu, bir anlamda bildirgeye “gençlik aşısı” yaptı. Kılıçdaroğlu’nun konuşma yaptığ platformun iki yanına CHP’li gençler yerleştirildi. Kılıçdaroğlu, gençlere dönük vaatleri okudukça, onlar da zaman zaman “sloganlar” atarak, salondaki “ağır hava”yı dağıtmaya çalıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler