HDP’den yardım davası

Hazine yardımı için yaptığı başvuruya yanıt alamayan HDP dava açacak

Yayınlanma: 05.10.2015 - 00:12
Abone Ol google-news

7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 oy alan HDP, tarihinde ilk kez Hazine yardımı almaya hak kazanmıştı. Hem 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimler hem de 7 Haziran 2015 tarihindeki genel seçimler öncesi Hazine yardımı alan AKP, CHP ve MHP’nin aksine HDP bu yardımlardan faydalanamamıştı. Hazine yardımı almak için 25 Ağustos’ta Maliye Bakanlığı’na başvuran HDP’ye başvurunun üzerinden yaklaşık 40 gün geçmesine karşın yanıt verilmedi. HDP 1 Kasım öncesi Hazine yardımı alabilmek için Maliye Bakanlığı’nın resmi yanıt verme süresi olan 60 günün dolmasını bekliyor.

Hukuk işlerinden sorumlu HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Maliye Bakanlığı’ndan henüz bir yanıt alamadıklarını belirterek, “İdare Usul Kanunu’na göre 60 gün içinde bize cevap verilmezse talebimiz zımnen reddedilmiş sayılıyor” dedi. 60 günlük süre içeresinde yanıt almamaları durumunda dava açmaya hazırlandıklarına işaret eden Beştaş, “Şu ana kadar Maliye Bakanlığı’ndan bize herhangi bir yanıt verilmedi. Bu nedenle dava açma süresinin işlemesi için biz kalan süreyi beklemek zorundayız. 60 günlük dava açma süremiz var ama biz cevabı alamazsak hemen dava yoluna başvuracağız” değerlendirmesini yaptı.

HDP’nin barajı geçerek Hazine yardımını almaya hak kazandığı konusunda hiçbir tartışma olmadığını kaydeden Beştaş, hukukun yoruma açık olduğunu belirterek, “Biz tümüyle gayri eşit koşullarda, haksız şekilde yardım almadan seçimlere girmek zorundayız. Bu yanlışın, hatanın, haksızlık ve adaletsizliğin zaman varken bir an önce düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu. HDP’nin başvurusuyla ilgili Maliye Bakanlığı’yla yapılan görüşmelerde başvurunun henüz değerlendirme aşamasında olduğu yönünde yanıtlar verildiğini belirten Beştaş, “Hâlâ somut bir yanıt alamadık. Bu durumu HDP Merkez Hukuk Komisyonu olarak aktif bir şekilde takip ediyoruz” diye konuştu.

Ak troll'lere erişim engeli

PKK’nın Dağlıca ve Iğdır saldırılarının ardından, bazı sosyal medya hesaplarından HDP ve üyelerini hedef alan mesajlar yayımlanmıştı. HDP’nin avukatlarından Nuray Özdoğan, tespit ettikleri 132 sosyal medya hesabına erişimin engellenmesi için Ankara 7’nci Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu. Ankara 7’nci Sulh Ceza Hâkimliği de HDP’nin talebini haklı buldu. Hâkimlik, 132 hesaba erişim engellenmesi kararı verdi. Kararda söz konusu hesaplarda yayınlanan mesajların toplumsal barışı tehdit ettiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler