Demirtaş, adliyeye gelerek kendini ihbar etti

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Delirtaş, avukatların Cumhurbaşkanına hakaret ettikleri gerekçesiyle soruşturma açılmasına tepki için adliyeye geldi. Kendisini ihbar eden Demirtaş, "Birlikte hırsız ve katil diye bağırdık." dedi.

Yayınlanma: 21.10.2015 - 13:05
Abone Ol google-news

<video:391797>


Selahattin Demirtaş, Ankara’daki patlamayı protesto için geçtiğimiz hafta İstanbul Adalet Sarayı içinde eylem yapan avukatlara Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Avukatlara destek ve kendisini de ihbar etmek için adliyeye gelen Demirtaş, avukat cübbesi giydi.

Adliyedeki baro odasında açıklama yapan Demirtaş, yargının siyasallaştığını, bazı yargı mensuplarının da buna gönüllü olduklarını savundu. Demirtaş, “Yargının siyaset aracı haline getirilmiş bir ortamında burada bizler avukat meslektaşlarımızla dayanışma için bulunuyoruz.” dedi.

Her hükümetin yargıyı kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirdiğini kaydeden Demirtaş, “Burada tabi ki siyasetin ve siyasetçilerin suçu ne kadar büyükse yargı mensuplarının da suç ortaklığı vardır. Yargı mensupları da çoğu zaman bu anlayışa prim verdiler” diye konuştu.



Siyasetin emrine giren yargı mensuplarından hesap soracaklarını ifade eden Demirtaş, “Yargı mensupları özellikle de savcılar adalet bakanının emriyle avukatlara karşı soruşturma açan, avukatlara karşı zor ve şiddet kullanan, avukatları bizatihi adliyenin içinde işkenceye tabi tutan anlayış gün gelecek hukuk karşısında hesap verecek. Yarın bir gün arkalarında tek parti iktidarı olmadığını anladıklarında iş işten geçmiş olabilir. İşledikleri suçlar nedeniyle kesinlikle yargılanacaklarını belirtmek istiyorum. Biz iktidara gelme olanağı elde edersek avukatları adliye içerisinde süründüren, gaz sıkan, coplayan, avukatlık mesleğinin insan onuruna uygun bir şekilde yapılması için çaba sarf eden avukatlara haksız yere siyasi soruşturmalar açtıran savcılar kesinlikle hakkınızda işlem başlatacağız. Suç işliyorsunuz. Neden AKP’nin talimatıyla insan tutukladığınızı yargı karşısında anlatacaksınız.” şeklinde konuştu.

Hakim savcıların, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin gözaltına alınmasına tepki göstermemesini de eleştiren Demirtaş, “Bir baro başkanı bir cümlesinden dolayı gece yarısı uçakla apar topar getirilip buraya bir siyasi faaliyet olarak, yargısal faaliyet olarak değil siyasi faaliyet olarak hakim karşısına çıkarıldığında gönül isterdi ki şu adliye koridorlarını hakim savcıların sloganları inletsin. ‘Biz siyasetin emir kulu değiliz’ diye hakim savcılar yürüyüş yapabilmeliydi adliyenin içinde. Sesinizi çıkarabilmeliydiniz.” dedi.

Avukatlara soruşturma açılması nedeniyle kendisini ihbar eden Demirtaş, “Yakın zamanda Ankara katliamının protesto edilmesi için avukatların adliyede yaptığı bir anmayı, protestoyu savcılık maalesef ki soruşturma gerekçesine dönüştürdü. Avukatların kimliğini tespit ediyorlar. Kameralarda görünmeyebilir ama o gün ben de oradaydım. Burada İstanbul Adliyesi’ndeydim, birlikte protesto ettik. Birlikte ‘hırsız’ ve ‘katil’ diye bağırdık. Binlerce avukat aynı şeyi yaptı.” ifadelerini kullandı.

Kendilerini korkutamayacaklarını söyleyen Demirtaş, “IŞİD bombacılarını yakalamaya biliyorum yüreğiniz yetmez. Çünkü onlar patlamadan suç işlemiş sayılmıyorlar. Hukuk karşısında koruma altındalar şu anda. Ama bizler de korumasız ve savunmasız değiliz. Yan yanayız, omuz omuzayız. Bizi korkutamadınız. Biliyorum yüreğiniz tir tir titriyor. Biliyorum gözlerimizde korku yaratamadığınız için her saniye kendinizden ürküyorsunuz, gölgenizden korkuyorsunuz. Ama kusura bakmayın bunu yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler