CHP'de 'Kale' krizi

Sarıgül resti çekince Bakırköy adayı değişti. İzmir’de sözü Kocaoğlu söyledİ.

Yayınlanma: 10.02.2014 - 21:39
Abone Ol google-news

CHP’nin Ankara, İstanbul ve İzmir’de partinin “kalesi” durumundaki ilçelerde aday belirlemek için önceki gün toplanan ve dün sabah saatlerine kadar süren parti meclisi (PM) toplantısında, “kıran kırana” liste savaşı yaşandı. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mustafa Sarıgül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylık önerisi götürdüğü ve Bakırköy için düşünülen Doç. Dr. Mehmet Karlı’ya karşı “ya ben ya o” resti çekti. Aday listelerinin açıklanmasının ardından özellikle Ankara ve İstanbul’dan gelen partililer CHP Genel Merkezi önünde protesto gösterileri yaparken, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, bu ilde mevcut başkan yerine Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu’nun belediye başkan adayı gösterilmesine tepki göstererek partisinden istifa etti.

CHP yönetimi, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde yarışacak adaylarını belirleme sürecinin en zorlu aşamasını pazar günü toplanan PM’de yaşadı. Kılıçdaroğlu, cumartesi günü parti içindeki 5’li komisyonla gün boyu çalışırken, bazı isimler burada netleştirildi. Pazar günü ise aday belirlemek için sabah saatlerinde toplanan merkez yönetim kurulu (MYK) yaklaşık 7 saat sürerken, ardından PM toplantısı özellikle İstanbul ve İzmir’de bazı adayların birkaç kez değişmesi üzerine sabah saatlerinde tamamlanabildi.

 

 

İlk kriz Çankaya’da...

PM’de ilk sıkıntı Ankara’da partinin kalesi durumundaki Çankaya’da yaşandı. Kılıçdaroğlu, eski Çankaya Belediye BaşkanıDoğan Taşdelen’in oğlu Alper Taşdelen’i bu ilçe için önerince aday adaylarından Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat’ın yanı sıra Ankara Milletvekili Levent Gök’ün de aralarında bulunduğu bazı PM üyeleri, “seçim kaybettiren bir kişinin oğlu”nun aday gösterilmesine tepki gösterdi. PM üyesi Murat Karayalçın da Çankaya’da “önseçim”in daha doğru bir yöntem olacağını belirterek çekince koydu. Ancak Kılıçdaroğlu, “Alevi” dengesini kastederek Çankaya’ya “genç ve dinamik” bir aday düşündüğünü, bu kapsamda kendisine bir iki ismin geldiğini ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gösterilen aday dikkate alındığında Taşdelen’i tercih ettiğini ifade edince, PM’den onay aldı. Ancak Özpolat buna tepki gösterip toplantıyı terk etti. Çankaya adayının duyulmasının ardından çok sayıda partili genel merkez önüne gelerek protesto gösterisinde bulundu. Protestolar nedeniyle Kılıçdaroğlu ve parti yöneticileri PM saat 05.00’te tamamlanmasına karşın ancak 07.00’de genel merkezden çıkabildi.

 Danışmanı yerine avukatı

PM’de en büyük kriz ise İstanbul’un CHP’de olan ilçelerinde yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mustafa Sarıgül’ün Beşiktaş için önerdiği Tonguç Çoban’ın MYK tarafından PM’ye önerilmesi kararlaştırıldı. Kılıçdaroğlu’nun bizzat adaylık önerdiği Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Mehmet Karlı’nın da Bakırköy’den aday gösterilmesi benimsendi. Ancak Karlı’nın Beşiktaş’ta Tonguç Çoban’ın gösterilmesi ve bu süreçte yaşananlara tepkili olduğu ve Bakırköy’ü kabul etmeyebileceği mesajı genel merkeze ulaştı. Sarıgül’ün listelerde belirleyici olmasına PM’den tepki geldi. Birçok PM ve MYK üyesi Tonguç Çoban’ın adaylığına karşı çıkınca, Kılıçdaroğlu PM toplantısına ara vererek odasına çıktı. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’yı da genel merkeze çağırarak görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra küçük çaplı bir MYK toplantısı yaptı ve bu toplantı 2 saat sürdü. Sarıgül ile telefonda görüşen Kılıçdaroğlu, Beşiktaş adayına büyük tepki olduğunu ve Tonguç Çoban’ın yerine başka bir ismi önermesini istedi. Sarıgül, daha önce gerginlik yaşadığı Mehmet Karlı’nın Bakırköy’den aday gösterilmesine kesin bir dille karşı çıkarak “Ya ben ya o” restiyle adaylıktan çekilebileceği mesajı verdi. Sarıgül de Tonguç Çoban’ı çekerken, yerine 2 isim önerdi. Kılıçdaroğlu önerilen bu isimler arasında Sarıgül’ün avukatı Murat Haznedar’ı Beşiktaş adayı olarak oya sundu ve PM’den bu isim geçti. Tonguç Çoban’ın ise adayı daha sonra değiştirilecek olan ve MYK’ye bu konuda yetki verilen Çekmeköy’e kaydırılabileceği kulislere yansıdı. Daha sonra genel merkezin temas kurduğu Karlı da adaylıktan çekildi. Karlı’nın yerine MYK’de Kadıköy adayı olarak belirlenen Bülent Kerimoğlu Bakırköy’e kaydırıldı. Şişli’de kendisinden boşalacak yer için Hayri İnönü’nün aday gösterilmesini sağlayan Sarıgül, Beşiktaş adayını belirlemesiyle, daha önce açıklananlarla birlikte 11 ilçede belirleyici oldu. Daha önce açıklanan Ataşehir, Ümraniye, Arnavutköy, Fatih, Eyüp, Bayrampaşa, Bahçelievler, Güngören, Esenyurt’ta da Sarıgül’ün doğrudan ya da dolaylı olarak adayları belirlemede etkili olduğuna dikkat çekildi.

Ali Kılıç sürprizi

CHP’de Maltepe’de aday değişimi yaşandı. MYK’de İstanbul il yönetiminden Canan Kaftancıoğlu isminin Maltepe için önerilmesi kararlaştırıldı. Ancak örgütten Kaftancıoğlu’na tepki olduğunu söyleyen bazı PM üyeleri ismin değiştirilmesini istedi. Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Maltepe’deki Alevi nüfus yoğunluğuna dikkat çekerek CHP’nin yurtdışı örgütlenmeden sorumlu koordinatörü Ali Kılıç’ı önerdi. Kılıçdaroğlu’nun biraz mesafeli durmasına karşın PM’den Kılıç’a yönelik destek yüksek olunca aday gösterilmesi kararlaştırıldı. 5’li komisyonda yerinde kalması üzerinde görüşbirliği oluşan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün adaylığına MYK’de bazı üyeler karşı çıktı. MYK’den Kartal için Hüsnü Süslü ismi çıktı, ancak PM’de bazı üyeler anketlerde Süslü’ye yeterince destek olmadığını ve Öz’ün oy oranının daha yüksek olduğunu belirtirken, Kılıçdaroğlu da buna destek verdi ve Öz’ün yeniden aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Mahruki’ye gece yarısı önerisi

En çok tartışılan yerlerden birisi ise Kadıköy oldu. MYK’nin bu ilçe için önerdiği Bülent Kerimoğlu Bakırköy’e kaydırılınca, Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yapılan “dar kapsamlı” MYK’de bir genel başkan yardımcısı, dağcı Nasuh Mahruki’yi önerdi. Gece yarısı Mahruki aranarak adaylık teklifinde bulunuldu ve olumlu yanıt alındı. Ancak Kadıköy için önerilen Nasuh Mahruki’nin halen İşçi Partisi üyesi olduğu belirtilince adaylık önerisi geri çekildi. Canan Kaftancıoğlu’nun Maltepe’den adaylığından vazgeçilince, Kadıköy’e kaydırılması planlandı. Ancak, PM üyesi İnci Beşpınar, yıllarca Maltepe Belediye Başkan Yardımcılığı yaptığını belirterek kendisinin de aday olduğunu ifade etti. Bazı PM üyeleri ise işadamı Aykut Nuhoğlu’nu önerdi. Ancak sabah saatlerine yaklaşılması üzerine Kılıçdaroğlu ve MYK’ye Kadıköy için yetki verildi.

CHP, son PM toplantısında belirlenen yerlerle birlikte 1143 merkezde belediye başkan adayını belirlemiş oldu. PM’de İstanbul-Kadıköy ve Çekmeköy’ün de aralarında bulunduğu 250 dolayındaki seçim bölgesinde adayları belirlemek üzere MYK’ye yetki verildi.

İstifalar art arda

Aday listelerinin açıklanmasının ardından istifalar da art arda geldi. Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu’nun bu ilde belediye başkan adayı gösterilmesine tepki gösteren Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, partisinden istifa etti. Aynı ilin milletvekili olmasına karşın, kendisine hiçbir bilgi verilmediğini belirten Dibek, mevcut belediye başkanının korunması gerektiğini savundu. CHP Edirne’de milletvekili Recep Gürkan’ı aday gösterince mevcut belediye başkanı Hamdi Sedefçi partisinden istifa etti. Sedefçi, DSP’den belediye başkan adayı olacağını açıkladı.

CHP’nin Ankara, İstanbul ve İzmir’deki bazı ilçelerde açıklanan adayları şöyle:

ANKARA

Altındağ: Mehil Baran Kılıç, Ayaş: Ali Başkarağağaç, Çankaya: Alper Taşdelen, Çubuk: Cemil Ala, Elmadağ: Mücahid Dede, Etimesgut: Mehmet Yula, Gölbaşı: Ercan Şimşek, Keçiören: Metin Emir, Mamak: Coşkun Torun, Sincan: Alaattin Bera Türkoğlu, Yenimahalle: Fethi Yaşar.

İSTANBUL

Adalar: Atilla Aykaç, Ataşehir: Battal İlgezdi, Avcılar: Handan Toprak Benli, Bağcılar: Muhammet Çakmak, Arnavutköy: Ruhi Tuncel, Bahçelievler: Saffet Bulut, Bakırköy: Bülent Kerimoğlu, Başakşehir: Özgür Karabat, Bayrampaşa: Bahri Sipahi, Beşiktaş:Murat Haznedar, Beylikdüzü: Ekrem İmamoğlu, Beykoz: Hızır Yılmaz, Beyoğlu: Aylin Kotil, Büyükçekmece: Hasan Akgün, Çatalca: Cem Kara, Esenler: Aksel Örüklü, Esenyurt: Gürbüz Çapan, Eyüp: Ferzan Özer, Fatih: Sabri Erbakan, Kartal: Altınok Öz, Küçükçekmece: Gökhan Gümüşdağ, Maltepe: Ali Kılıç, Sancaktepe: Özgen Nama, Sarıyer: Şükrü Genç, Silivri: Özcan Işıklar, Şişli: Hayri İnönü, Ümraniye: Sacit Eyüboğlu, Üsküdar: İhsan Özkes.

İZMİR

Aliağa: Barış Eroğlu, Balçova: Mehmet Ali Çalkaya, Bayındır: Ufuk Sesli, Bayraklı: Hasan Karabağ, Bergama: Mehmet Gönenç, Beydağ: Süleyman Vasfi Şentürk, Bornova: Olgun Atilla, Buca: Levent Priştina, Çeşme: Muhittin Dalgıç, Çiğli: Hasan Arslan, Dikili: Mustafa Tosun, Foça: Gökhan Demirağ, Gaziemir: Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe: Özdem Mustafa İnce, Karabağlar:Muhittin Selvitopu, Karaburun: Ahmet Çakır, Karşıyaka: Hüseyin Mutlu Akpınar, Kemalpaşa: Rıdvan Karakayalı, Konak: Sema Pektaş, Menemen: Tahir Şahin, Menderes: Ahmet Pala, Narlıdere: Abdül Batur, Ödemiş: Bekir Keskin, Seferihisar: Tunç Soyer, Tire: Tayfur Çiçek, Selçuk: Hüseyin Vefa Ülgür, Torbalı: Ufuk Yörük, Urla: Sibel Uyar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler