Oy ve Ötesi üyelerine sandık başında baskı

Adil, güvenilir ve şeffaf bir seçim için tüm partilerin oylarını koruyan Oy ve Ötesi gönüllüleri sandık başlarında zor durumlarla karşılaştı.

Yayınlanma: 02.11.2015 - 06:09
Abone Ol google-news

Adil, güvenilir ve şeffaf bir seçim için yola çıkan Oy ve Ötesi gönüllülerine sandık başlarında, özellikle okulların AKP’li sorumluları tarafından baskı uygulandı. Bir okulda, AKP’liler “müşahit kartında ıslak imza” olmadığı gerekçesiyle sandık başkanına “gerekeni yapın, alın kartını evrakta sahtecilik yapılıyor” talimatı verilirken, bir başka okulda ise okul müdürü müşahitleri “sandık çevresinde bulunamayacakları ve oturamayacakları” gerekçesiyle zorla dışarı çıkarıldı.

Oy ve Ötesi; adil, güvenilir ve şeffaf bir seçim için 70 bine yakın gönüllüsüyle sandık başlarındaydı. Seçim öncesinde hakkında birçok kötüleme kampanyası yapılan Oy ve Ötesi gönüllüleri, sandık başlarında da sorunlarla karşı karşıya kaldı.

Pursaklar’da bir okulda, Oy ve Ötesi gönüllüsü Başak Özen, görevli olduğu sandığa siyah takım elbiseli 5 kişinin girdiğini, birisinin elinde fotoğraf makinesi olduğunu söyledi. Bir kadının müşahit kartını aldığını söyleyen Özen şunları anlattı:

“Yetkili olup olmadıklarını sordum, önce YSK’den olduklarını söylediler. Sonra da ‘İlçe başkanımıza ayıp oluyor’ dediler. Başka biri de ‘kartını alın, evrakta sahtecilik yapılıyor’ dedi.”

Olay üzerine okula gelen Oy ve Ötesi avukatları, AKP bina sorumlusunu müdürün odasında buldu. Parti müşahidlerinin de “Sabahtan beri baskı yapıyorsunuz” şikayeti üzerine AKP sorumlusu kendisini “Islak imza olmadan müşahitlik olmaz, içeri girmelerinde sıkıntı yok ama itiraz edemezler. Ben kimseye, giremezsin çıkamazsın demem. Biz polis değiliz, sadece uyarıyorum” sözleriyle savundu.

Başka bir okulda ise oy verme işlemi devam ederken okul müdürü Oy ve Ötesi müşahitlerini zorla görevli oldukları sandıklardan çıkardı. İlçe Seçim Kurulu’na yazılan dilekçede şunlar kaydedildi:

“Seçim sürecinin başlaması ile görevlerini ifa etmeye başlayan müşahitler, oy verme işlemi devam etmekte iken bina sorumlusu tarafından görev alanlarından, müşahitlerin sandık çevresinde bulunamayacakları ve oturamayacakları gerekçesiyle zorla çıkarılmışlardır.”

Oy ve Ötesi Pursaklar İlçe Sorumlusu Alper Kendi, AKP’nin YSK’nin atadığı bina sorumlularını kontrol ve baskı altında tuttuğunu söyledi. Kendi, AKP’lilerin şikâyetiyle Oy ve Ötesi müşahitlerinin çıkarıldığını hatta bir okulda apar topar çıkarılan birinin eşyalarının da sandık başkanı tarafından dışarı atıldığını belirtti. Bina sorumlularının yanlarında bir AKP’li olmadığında tarafsız olduklarını söylediklerini belirten Kendi, “Ama yanlarında ne zaman AKP’li olsa aralarında menfaat ilişkisi varmış gibi yaranmaya çalıştılar” dedi.

Müşahide tutanak

Bir müşahit hakkında “kimliği belirsiz kişiler sandık çevresinde” şeklinde tutanak dahi tutulduğunu dile getiren Kendi, “Böyle bir yetkileri yok. Müşahidin görevini engellemenin yasaya göre 1 yıldan 3 yıla cezası var. Dilekçelerimizi yazdık, hukuki süreçleri başlatacağız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler