HDP: 1 Kasım başarısızlık değil

Partililerin, başkanlıkla ilgili açıklamalarının kafa karışıklığı yarattığı belirtildi, ülkedeki koşullar dikkate alındığında 1 Kasım sonuçlarının HDP için başarı olduğu ifade edildi/

Yayınlanma: 09.11.2015 - 07:04
Abone Ol google-news

HDP Parti Meclisi’nde (PM), partide kafa karışıklığı algısına neden olduğu için başkanlık sistemi konusunda yapılan bireysel tartışmaların doğru olmadığı değerlendirilmesi yapılırken, parti örgütünün güçlendirilmesine yönelik yeni yılda yapılacak kongrede PM ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) yapıları ile bu kapsamda parti tüzüğü ve programında da değişiklik yapılması görüşü öne çıktı.

1 Kasım’da oy kaybeden HDP’de önceki gün il eşbaşkanları toplantısının ardından dün de PM ve MYK toplantıları yapıldı. Oturumlar halinde düzenlenen toplantıda önce PM üyelerine 1 Kasım sonuçlarının bölge bölge değerlendirildiği bir sunum gösterildi. Sunumun ardından PM üyeleri söz alarak görüşlerini dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre seçim sonuçlarına yönelik yapılan değerlendirmede 1 Kasım’ın bir başarısızlık olmadığı vurgusu yapıldı. 1 Kasım sonuçlarının 7 Haziran sonuçlarıyla karşılaştırılmasının yanlış olduğu belirtilirken, 7 Haziran koşullarıyla 1 Kasım sonuçlarının birbirinden çok farklı olduğu ifade edildi. 1 Kasım’da elde edilen sonucun çatışma ortamı, HDP’yi hedef alan algı operasyonları ve bunlar nedeniyle seçmende motivasyon olmaması göz önüne alındığında parlamentoda 3. parti olunmasının büyük bir başarı olduğu ifade edildi.

Kimler oy vermedi

HDP’nin 7 Haziran’a oranla her kesimden oy kaybı yaşadığı, Aleviler, muhafazakâr Kürtler ve sosyalist kesimlerin de oyunun düştüğü değerlendirilmesi yapıldı.

HDP’nin güçlenmesi için örgütlenmenin güçlendirilmesinin kaçınılmaz hale geldiği tespiti yapıldı. Bu kapsamda partinin PM ve MYK yapısı başta olmak üzere yeni yılda yapılması planlanan kongrede parti örgütünü güçlendirici kararlar alınması gerektiği ifade edildi.

HDP’li bazı milletvekillerinin başkanlık sistemine yönelik yaptığı açıklamalar PM toplantısında da gündeme geldi. Bazı üyeler bu açıklamaların parti tabanında kafa karışıklığına neden olduğu yorumunu yaparken, medya üzerinden yapılan tartışmaların olumsuz algıya neden olduğu değerlendirilmesi yapıldı. HDP’nin yerel yönetimlerin güçlendirildiği etkin bir parlamenter sistemi savunduğu; başkanlık konusunda yapılan açıklamaların da HDP’de fikir ayrılığı ve kafa karışıklığı gibi algılara neden olduğu için bu tartışmaların özellikle medya üzerinden yapılmasının doğru olmadığı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler