HDP'den 'Özerklik' tavrı... 'Yetmez ama evet'

Yeni hükümetin yerel yönetimler özerklik şartındaki çekinceleri kaldırma hazırlığı HDP’de “yetmez ama evet” tavrı ile karşılandı. Ancak başkanlık pazarlığı yapmayacaklar.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 07:16
Abone Ol google-news

Hükümetin yol haritası içinde Yerel Yönetim Özerklik Şartın’na Türkiye’nin koyduğu çekinceleri kaldırma hazırlığı “HDP ile pazarlık için bir adım mı” sorularına neden oldu. Bu soru çerçevesinde görüşlerine başvurduğumuz HDP’liler çekincelerin kaldırılmasını olumlu bulacaklarını ancak özyönetim ve diğer anayasal taleplerin sona ermeyeceğini konuyu başkanlık pazarlığına asla döndürmeyeceklerini” söylediler. Çekincelerin kaldırılması ve başkanlık tartışması ile ilgili HDP’lilerin görüşleri şöyle:

Tartışma bitmez

Mardin Milletvekili Mithat Sancar: Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndan çekincelerin kaldırılması sembolik bir anlam ifade eder. Tabii ki olumludur. Ancak, demokratik özerklik ve özyönetim tartışmalarını bitirmez. Çünkü, siyasi anlamda da yerel meclisleri güçlendirecek adımlar atılması gerekir.

Geç bile kaldı

Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat: Bunu Meclis’e getirmelerine bile gerek yok. Doğrudan Bakanlar Kurulu kararı ile hemen kaldırabilirler. Müspet bir adım olur. Faydalıdır. Ama çok çok büyük değişiklikler de getirmediğini bilmemiz gerekir. Anayasal anlamda talepler devam eder. Vatandaşlık tanımı, anadilde eğitim başta olmak üzere istekler sürecektir. AKP kuruluş döneminde bundan daha köklü reformlar vaat edip Meclis getirmişti. Tabii şimdi bunları unuttular.

Başkanlık pazarlığı olmaz

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: Çekincelerin kaldırılması gecikmiş bir adımdır. olumludur ancak tek başına sorun bundan ibaret değildir. Türkiye tek adam yönetimine mi, yoksa katılımcılığa doğru mu gidecek, bunun yol ayrımında Türkiye. Başkanlık sistemi ile yerel yönetimlerin güçlendirilmesini birbiri ile ilişkili görmek doğru değildir. Bir pazarlık konusu yapmak da bu nedenle yanlış olur. Biz tek adamlık ve otoriterleşen modelleri asla kabul etmeyiz.

Tek adam yönetimi istiyor

Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş: Yerel yönetimlerin güçlendirilmesini sağlayacak çekincelerin kaldırılması olumlu bir adımdır. Ancak özyönetim ve demokratik özerklik taleplerini bitirmez. Çünkü özyönetimini anayasal olarak tanzim edilip yerel yönetimlerin üzerindeki merkezi sistemin vesayetini ortadan kaldırmak gerekebilir. Bizim başkanlık sistemi konusunda görüşlerimiz net ve değişmedi. AKP’nin istediği başkanlık sisteminin demokrasi ile uzaktan yakından alakası yok. Onlar tek adam rejimi istiyor. Ve biz buna karşıyız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler