HDP'den 'Demirtaş'a suikast' iddiası ile ilgili suç duyurusu: Valiliğe güvenmiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik gerçekleştirilen suikast girişimi hakkında partinin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'dan açıklama geldi.

Yayınlanma: 23.11.2015 - 14:31
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın makam aracına yönelik saldırı iddiasına ilişkin, "Bağımsız bir laboratuvara inceleme yaptıracağız. Aracın emniyetten çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Yüksekdağ, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve kentte kullandığı makam aracına yönelik saldırı iddiasına ilişkin genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

Partilerine yönelik saldırıların devam ettiğini ve son saldırının Demirtaş'a yapıldığını savunan Yüksekdağ, "Sayın Demirtaş'ın aracında kendi oturduğu bölümde kafa hizasına denk gelecek şekilde camında bir kurşun izi tespit edilmiştir" diye konuştu.

Saldırının Demirtaş'ın anne ve babasının evinden ayrılıp, kendi evine gittiği sırada olduğunu düşündüklerini anlatan Yüksekdağ, "Dün Sayın Demirtaş'a gerçekleştirilen saldırı açık bir suikast olarak yaşanmış saldırıdır" ifadesini kullandı.

Konunun ülke gündemini altüst etmesi gerektiğini ileri süren Yüksekdağ, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ancak sağlıklı ve tutarlı bir açıklama elde edemediklerini bildirdi.

Diyarbakır Valiliğinin, "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve kentte kullandığı makam aracına yönelik herhangi bir saldırının gerçekleşmediği" yönündeki açıklamasına değinen Yüksekdağ, olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını öne sürdü.

Yüksekdağ, Valilik tarafından yapılan açıklamaya güvenmediklerini belirterek, "Bağımsız bir laboratuvara inceleme yaptıracağız. Aracın emniyetten çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Olayı siyasi bir vaka olarak değerlendiren Yüksekdağ, kendilerine yönelik yapılan saldırıların faillerinin bulunmasını ve yargılanmalarını istedi.

Yüksekdağ, olaydan bir hafta önce kendilerine çeşitli "suikast" duyumları geldiğine işaret ederek duyumların emniyet güçlerine ulaşmamasına ve bu konuda önleyici tedbirlerin alınmamasına bir anlam veremediklerini dile getirdi.

Toplantıya HDP Milletvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, Ayhan Bilgen de katıldı.

Diyarbakır Valiliği konuya ilişkin 23.11.2015 tarihli açıklamasında;

“22.11.2015 günü akşam saatlerinde Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin DEMİRTAŞ’ın ilimizde bulunduğu süre içerisinde kullanımına tahsis edilen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait zırhlı araç park halinde ve içerisinde kimse yok iken koruma görevlileri tarafından aracın arka camı sağ tarafında bir hasar olduğu tespit edilmiştir.

Konuyla ilgili Sayın Selahattin DEMİRTAŞ’ın talebi üzerine bahse konu araç Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü hizmet binasında gerekli kriminal incelemelere tabii tutulmuş, yapılan incelemelerde ilk belirlemelere göre aracın arka camı sağ tarafında 3×3 cm büyüklüğünde bir hasar olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan kriminal inceleme sonucunda herhangi bir ateşli silah atış artığına rastlanılmamıştır. Hasarın sert bir cisim çarpmasından dolayı meydana geldiği değerlendirilmektedir.

Sayın Selahattin DEMİRTAŞ’ın ilimizde bulunduğu süre içerisindeki programı Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından tahsis edilen koruma görevlilerince takip edilmiş olup, kendisine veya aracına yönelik herhangi bir saldırı olayı gerçekleşmemiştir.”

Şeklinde değerlendirme yapmış ise de müvekkile, yapılan kriminal incelemenin ön sonucu dışında kamu birimleri tarafından herhangi bir açıklama bu zamana değin yapılmamıştır.
Son zamanlarda gerek hükümet mensuplarının gerekse hükümete yakın medya gruplarının Halkların Demokratik Partisi ve parti mensuplarını hedef alan, kriminalize eden, kutuplaştıran ve suça teşvik eden söylemleri neticesinde önü alınamaz bir durum gelişmiş ve Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik açık bir linç kampanyası başlatılmıştır. Nitekim bu linç kampanyasının örneklerini yakın zaman önce geçtiğimiz mayıs ayında Adana ve Mersin HDP binalarına ve Diyarbakır HDP mitingine yapılan bombalı saldırılar, Suruç Katliamı ve en son olarak da Ankara Tren Garı Katliamı’nda en acı bir biçimde şahit olduk. Sadece Temmuz ayından bu yana dahi yaklaşık 300 sivil çatışma ve saldırılarda hayatını kaybetmiş, 127 HDP binası saldırıların hedefi olmuş, hatta birçok merkezde de olduğu üzere Ankara’da bulunan parti genel merkez binası içerisinde parti çalışanları bulunduğu halde hunharca yakılmıştır.

Söz konusu saldırıların artarak devamında kuşkusuz Halkların Demokratik Partisi ve mensuplarına yönelik uygulanan sözlü ve fiziki şiddetin cezalandırılmaması, Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik suçlara ilişkin uygulanan cezasızlık politikası yer almaktadır. Halkların Demokratik Partisi ve Eş Genel Başkanları ile ilgili her türlü tehdit, hakaret ve linç yargı mercileri tarafından ciddi bir şekilde soruşturulmamakta, bu kapsamda birçok vaka da failler cezasızlık politikası sonucundan yararlanmaktadır.
Yine 12 Kasım 2015 tarihinde Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen

Yüksekdağ’a yönelik Silvan’da gerçekleşen saldırı ile birlikte değerlendirildiğinde müvekkil Demirtaş’ın saldırıya uğrayıp uğramadığının soruşturma mercileri tarafından detaylı ve titiz yürütülecek bir soruşturma ile aydınlatılması zorunluluk teşkil etmektedir.

Tüm kamuoyuna da yansıdığı üzere HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelere, sivil halkın yanına geçmek istemiştir. Sayın Yüksekdağ’a, müdahale sonrası çevredekilerin olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştığı anda, özellikle başı hedef alınarak gaz fişeği ile ateş edilmiştir. Buna ilişkin görüntüler basına da yanmış olup Sayın Yüksekdağ’ın gerçekleşen saldırı sonrası hayatta kalması şans eseri olmuştur. Konuya ilişkin tarafımızca suç duyurusunda bulunulmuş olup bu kapsamda Savcılık mercilerince herhangi bir dava açılmadan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında bahse konu olayla ilgili soruşturma açılmıştır. Bu durumun kendisi dahi Halkların Demokratik Partisi seçilmişlerine ve yöneticilerine karşı işlenen suçlarda yargı merciinin ne kadar keyfi bir soruşturma yürüttüğünün açık bir göstergesidir.

Her iki vakada da Halkaların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanlarına yönelik gerçekleşen bu saldırıların benzerliği net bir şekilde görülmektedir. Parti Eş Genel Başkanlarının hayatlarının hedef alındığı açıktır.

Son vakada müvekkil Demirtaş’a yönelik bir saldırı olmadığı açıklamasını Valilik, yüzeysel bir şekilde yapmıştır. Alelacele ön kriminal rapor ile sonuca kavuşturulacak bir durum olmayan böylesine önemli bir konuda Valiliğin araştırmayı derinleştirmeden yapmış olduğu açıklamayı suçu örtmeye yönelik ve suikast gibi ciddi bir iddia karşısında yapılan gayriciddi bir açıklama olarak yorumlamaktayız. Balistik inceleme dahi yapılmadan Diyarbakır emniyetinin ön kriminal raporu ile geçiştirilemeyecek kadar ciddi bir iddia ile karşı karşıya olunduğu gerçekliği üzerinden ciddi bir soruşturma yürütülmesi gerektiği aşikârdır. Diyarbakır gibi her tarafa MOBESE kurulan ve herkesin attığı adımın sürekli izlendiği bir ilde yaşanan bu olayın en küçük ayrıntısına kadar araştırılması gerekmektedir. Bu noktada yeterli araştırma yapılmadan gerçekleşen Valiliğin bahsedilen açıklamasının yukarıda özetlenen cezasızlık politikalarının bir yansıması olduğunu ve bu beyanlarına itibar etmediğimizi belirtiyoruz.

Müvekkil Demirtaş’a yönelik teşebbüs aşamasında kalan bir suikast olup olmadığı noktasında yapılacak soruşturma neticesinde tespit edilebilecek şüpheli tüm hususların netleşmesi ise elbette Savcılığınızın görevidir. Belirtilen kaygılarla basında ve kamuoyunda da geniş yer bulan yukarıda değindiğimiz konuya ilişkin Savcılığınız nezdinde yeterli ve etkin bir soruşturma yapılmasını isteme zorunluluğu tarafımızca hasıl olmuştur.

DELİLLER : MOBESE görüntüleri, olay yeri inceleme, koruma polis ve tanık beyanları, tespit edilecek her tür delil.

SONUÇ VE İSTEK : Yukarıda açıkladığımız ve resen dikkate alınacak sebeplerden ötürü müvekkile karşı söz konusu fiili gerçekleştiren ve talimat veren şahıs ya da şahısların tespit edilerek haklarında kamu davası açılmasını ve şüphelilerin cezalandırılmasına karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederiz. 23.11.2015

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler