Erdoğan: Özür dilemeyeceğiz

Rus jetinin düşmesinin ardından ‘siyasi düzeyde özür sözü duymadık’ sözüne Erdoğan CNN’de yanıt verdi: Özür dilemesi gereken hava sahamızı ihlal edenlerdir.

Yayınlanma: 27.11.2015 - 03:38
Abone Ol google-news
<video:558356>

Rus jetinin düşürülmesiyle ilgili olarak “Şimdiye kadar, Türkiye’den üst siyasi düzeyde özür, kayıpları telafi etme teklifi ve suçluları cezalandırma sözü duymadık” diyen Rusya Devlet Başkanı Putin’e yanıt, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan geldi.

CNN’e konuşan Erdoğan, Türkiye’nin, sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürdüğü için özür dilemeyeceğini açıkladı. Erdoğan “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa bu hava sahamızı ihlal edenlerdir.

Pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz angajman kurallarına göre görevlerini yerine getirmişlerdir. Olayın özü budur” ifadelerini kullandı. Putin’in, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta kontrol altında tuttuğu bölgelerden çıkardığı petrolü yasadışı yollardan Türkiye’ye sattığı iddiasına da yanıt veren Erdoğan, Putin’in adını hiç kullanmadan IŞİD petrolünün asıl alıcısının Beşar Esad rejimi ve o rejimin destekçileri olduğunu söyledi. Erdoğan, “Yazıklar olsun. Bu iddiayı ortaya atanlar ispatla mükelleftir” dedi.

Muhtarlarla buluştu

Erdoğan, muhtarlarla 15. kez bir araya geldi. Erdoğan, düşürülen Rus uçağına ilişkin “Kesinlikle Rusya’yı hedef alan bir olay değildir. Türkiye, Esed rejimine bağlı unsurlar ve terör örgütleriyle benzer sıkıntılar yaşamış bir ülke olarak kara ve hava sahalarının güvenliği konusunda teyakkuz halindedir. Bu, izinleri önceden verilmiş otomatik bir tepkidir.

Aidiyeti, milliyeti belli olmayan bir uçağın, tüm ikazlara rağmen ısrarla sınırımızı ihlal etmesi üzerine bu kurallar işletilmiştir” dedi. Uçağın hangi ülkeye ait olduğunun olaydan sonra anlaşıldığını söyleyen Erdoğan, Rusya tarafından yapılan açıklamaları ve konuyla ilgisi olmayan alanlarda ortaya konan tepkileri üzüntüyle takip ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin Rusya ile Stratejik Ortaklığının olduğunu ve bunun dayanışmayı gerektirdiğini kaydeden Erdoğan, “Bu birlikteliğimiz, bizim birbirimizi tehdit etmemizi gerektirmez. Rusya ile Suriye politikasında anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızın işletilmesi başka bir şeydir” dedi.

‘İhlal olursa yine yaparız’

Bayırbucak Türkmenleri ile Esad rejimine karşı mücadele eden ılımlı muhalif grupları desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

“Tüm dünyanın bizim haklı olduğumuzu kabul ettiği bir hadisenin siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi kapsayacak şekilde genişletilmesini doğru bulmuyoruz. Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumunda. Bu konuda ihlale maruz kalan değil, ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması, hadisenin tekerrürünü önlemek için tedbirlerini alması lazım.”

‘Yazıklar olsun’

Erdoğan Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı sözleriyle ilgili olarak da şunları kaydetti: “Çok ayıp yazıklar olsun. Türkiye şu anda petrolünü de doğalgazını da aldığı yerler bellidir. Bu noktadaki en büyük ithalatı Rusya’dan yapıyoruz. DAEŞ’ten bu şekilde petrol aldığımızı iddia edenler bu iddialarını ispatla mükelleftir. Aksi takdirde bu ülkeye kimse iftira atamaz. Ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım”

Bahçeli’den AKP’ye destek

Devlet Bahçeli, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili, meselenin “partiler üstü” olduğunu belirterek, “MHP, AKP hükümetini desteksiz bırakmayacaktır” dedi. Bahçeli, Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Arkamızdan bıçaklandık” sözlerinin de “inandırıcı olmadığını” belirterek, “Rusya’nın düşürülen uçağın arkasından, ülkemize arka arkaya tehdit tonu yüksek mesajlar vermek yerine, hangi hak ve ahlaki motivasyonla Türkmenlere saldırdığını açıklaması zarurettir” dedi.

    Cemil Bayık’tan şok iddia

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Türkiye’nin Rus uçağını “sınır ihlalinden dolayı değil; Rus uçaklarının Türkiye destekçisi çeteleri vurmasını engellemek için” düşürdüğünü iddia etti. Türkiye’nin Rusya ile ABD arasında bir ittifaka engel olmak istediği savunan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemiayık, “IŞİD’in katliamlarından sonra YPG ve ittifak içinde olduğu Arap Güçleri Cerablus’a girselerdi Paris katliamı olmazdı” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler