Başbakan ısrarlı: 'Tutuksuz yargılansınlar'

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasını değerlendiren Davutoğlu, “Bu haberlerin yayımlanması suç mu, mahkeme karar verir. Yargı problemi var. Yargılama sürerken tutuksuz yargılama olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Yayınlanma: 01.12.2015 - 20:28
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklu yargılanmasıyla ilgili, “Devletin stratejik çıkarlarını zedeleyenlere dönük hukuki tedbirler dünyanın her yerinde vardır. Bu yargılamanın tutuksuz olması esas olmalıdır” dedi.

Dün akşam katıldığı bir canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, “Can Dündar ve Erdem Gül’ün haberi için ‘şeref madalyası’ deniyor. O olayın muhataplarından biri benim. Tahran’da mülteci kampındaydım. Ben toplantı yaparken MİT TIR’ları olayı oldu. Bir gün sonra da Cenevre’de Suriye görüşmelerine katılıyorum. Suriye Dışişleri Bakanı, gazete haberlerine dayanarak ‘teröristleri besliyorsunuz’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’yi DEAŞ’a destek veren terör örgütü parçası gibi göstermeye çalışan yapı var” diyen Davutoğlu, Dündar ve Gül’e yayınladıkları doneleri “o hain çetenin” verdiğini ileri sürdü. Bundan dolayı ‘şeref madalyasından’ bahsedilemeyeceğini savunan Davutoğlu, “Bu haberlerin yayınlanması suç mu, buna mahkeme karar verir. Ama dünyanın her yerine kendi devletiyle ilgili istihbarati bilgileri paylaşanlara yaptırım vardır. Yargılama süreci devam ederken kişiler mahkemeye geliyorsa, o kişilerin tutuksuz yargılanması esastır” dedi. Davutoğlu özetle şöyle konuştu:

“Yargı problemi var, HSYK ele geçirildi”: “Türkiye’de bir yargı problemi var. Bu dün başlamadı, Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün tutuklanması bununla başlamadı. 2010 referandumunda hakim ve savcılara güvenerek düzenleme yaptık. Ama ne oldu? Bir anda paralel yapı HSYK’yı ele geçirdi. Dündar ve Gül tutuklamalarına karşı çıkanların Ahmet Şık olayında nasıl tavır aldıklarını herkes hatırlamalı. Yargı reformuna ihtiyacımız var.”

“Gazetecilik mi, suç unsuru mu?”: “Dündar’ın ve Gül’ün kendilerinin bir istihbarat teşkilatı var da bunları ele geçiriyor değiller. Bunun arka planında emniyet, jandarma ve yargıya sızmış bir yapının çabası var. Bunlar bir gazetecilik faaliyeti olarak mı yapıldı suç unsuru mu buna mahkeme karar verecek. Burdan bir şeref madalyası çıkarmak doğru değil”

“Yaşananlar komplodur”: “Basın faaliyeti olarak yapılanlarla basın faaliyeti dışına çıkan unsurlar arasındaki ince çizgi görülmeli. Can Dündar’ın açıklamalarına baktığımızda basın faaliyetinin dışına çıkarak yapma çabası var. Yaşananlar komplodür Dündar bunları yayınlayarak devlet sırrını ifşa etmiştir, bu süreçte tutuksuz yargılama olması gerektiğini düşünüyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler