Bakan'a Cumhuriyet sorusu: Bu neyin denetimi?

Muhalefet, Cumhuriyet’e vergi denetimi başlatılmasına tepkili. CHP’li Hamzaçebi, Maliye Bakanı’ndan denetimin gerekçesini açıklamasını istedi.

Yayınlanma: 01.12.2015 - 22:51
Abone Ol google-news

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Maliye’nin Cumhuriyet hakkında başlattığı denetim konusunda Maliye Bakanı Naci Ağbal’a çağrıda bulundu. Hamzaçebi, “Bakanlığa düşen görev, bu denetimin hangi gerekçeyle yapıldığını kamuoyuna açıklamaktır” dedi. Hamzaçebi, daha önce denetlenen Cumhuriyet’in 2010 yılı faaliyetlerinin yeniden denetlenmesini şöyle değerlendirdi:

Denetimde keyfilik olmaz:

Bir mükellef, durup dururken vergi incelemesine alınmaz. Ya o mükellefin mali tablolalarının gerçeği yansıtmadığı yönünde gelir idaresi tarafından bir analiz yapılmış olur ya da o bir ihbar yapılmıştır. Keyfi olarak ‘şu mükellefi vergi incelemesine alıyorum’ diyemez gelir idaresi.

Zamanlama ilginç:

2010 yılına ilişkin vergi incelemesi, 2015 sonuna kadar yapılmadığı takdirde zamanaşımına uğrar. Sürenin bitimine 1 ay bir süre kala bu denetim başlatılıyor ise bu ilginç bir şeydir. Eskiden yapılmış bir ihbar var ve bunun üzerine bu inceleme yapılıyorsa bu zamana kadar neden beklenmiştir? Vergi denetim birimi kendiliğinden inceleme başlatmışsa bu da dikkat çekicidir.

Objektif değil:

Cumhuriyet’in yöneticilerinin, yazarlarının sadece habercilik yaptıkları için yargılandıklarını dikkate aldığımızda, bu vergi denetiminin çok objektif gerekçelere dayandığı kanaatinde değilim. Maliye Bakanlığı’na düşen görev, bu denetimin hangi gerekçeyle yapıldığını açıklamaktır. Böyle bir açıklama yapılmazsa, o zaman vergi denetiminin objektif nedenlerle değil, bir başka nedenle başladığını kabul etmek gerekir.

Objektif nedenler:

Daha önce bir vergi denetimi yapılması, yeni bir denetim yapılmasına hukuken engel değil. Ancak yeniden denetimin objektif nedenleri olması lazım. Vergi denetim gücünün, kapasitesinin iyi kullanılması lazım. Bir mükellefin birden fazla denetlenmesi, bu kapasitenin doğru kullanılmaması demektir.

Kuşatma girişimi

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Gazetecileri tutuklayarak bu sesi kısamayacaklarını, haber anlayışının önüne geçemeyeceklerini anlamış durumdalar. Onun için birtakım sudan gerekçelerle dört bir yandan bütün muhalif gazeteleri kuşatmak istiyorlar. Ekonomik olarak tamamen çökertmek istiyorlar. En tepedeki Cumhurbaşkanı’ndan en alttaki bu denetimi yapanlara kadar işleyen silsile içinde geliştirilen bir tavır.

Delil varsa koyun

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya: AKP kendini denetimsizleştirdi. Bunun en önemli örneği TBMM’de yaşanıyor. Muhalefetin soru önergelerine yanıt verilmiyor. Böyle bir denetim akıllara iktidarın gözdağı vermek istediği sonucunu getiriyor. Ellerinde bir delil varsa ortaya koysunlar, ancak geçmişe dönük vergi denetimi yapmaları, bunu da tutuklamaların arKARAKAYA dından yapıyor olmalarının başka anlamı yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler