CHP: 'Fezlekeler milletvekillerine açılsın'

CHP, TBMM Başkanlığı'na başvurarak dört eski bakana ait fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılmasını istedi.

Yayınlanma: 05.03.2014 - 18:15
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ten TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmasını istedi. Altay, “Bu konuda Meclis Başkanı’nın ön alması, kendisinin bunu çağırması bir olasılık ama çağıracağına ihtimal dahi vermiyoruz” dedi.

Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 4 eski bakan hakkında Meclis’e gelen fezlekeleri değerlendirdi. Meclis Başkanı’nın bir “demokrasi ayıbı” işlediğini iddia eden Altay, “Yolsuzluklara kendisini siper etmek suretiyle itibarına büyük bir halel getirmiştir” dedi.

FEZLEKELERİN MİLLETVEKİLLERİNİN TETKİKİNE AÇILMASINI İSTEDİ
Fezlekelerin bugün milletvekillerinin tetkikine açılmasını isteyen Altay, “Bugün gelen kağıtlarda bunların duyurulması lazım. Milletvekilleriyle ve kamuoyuyla paylaşılması lazım” diye konuştu.

24 Aralık’ta yaptığı açıklamada “Kabe’den örtü getirseler bunu örtemezler” dediğini ifade eden Altay, “Geçenlerde AKP’nin bir sözcüsü bir televizyonda biz bu paralarla Kabe’ye örtü yapacağız demiş. Bu daha vahim bir durum. Bu kirli paralarla Kabe’ye örtüyü Kabe kabul etmez. Allah’ta affetmez” dedi.

Anayasanın 100. Maddesinin Meclis soruşturması açılmasıyla ilgili esası tanzim ettiğini belirten Altay, “55 milletvekilinin imzasıyla Meclis soruşturması talebi bu fezlekeleri dayanak tutularak verilebilir. Ancak İçtüzüğümüze göre bir ay içinde bunun Danışma Kurulu marifetiyle Genel Kurul’da görüşülmesi söz konusu. Suça bulaşmış insanların mensubu olduğu AKP’nin bir aydan önce bunu Meclis Genel Kurulu’na indirecekleri öngörülmüyor” dedi.

MECLİS BAŞKANI’NA “TBMM’Yİ OLAĞANÜSTÜ TOPLA” ÇAĞRISINDA BULUNDU

Meclis’in olağanüstü toplanması için bir başvurunuz olacak mı?” sorusuna Altay, “Bunu Meclis Başkanı’nın yapmasını çok arzu ederiz. Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmak mümkün. Ancak bu halde de 184 sayısına toplantı yeter sayısına ulaşılmasının matematiksel olarak çok mümkün olmadığı görülmekte. Bu konuda Meclis Başkanı’nın ön alması, kendisinin bunu çağırması bir olasılık ama çağıracağına ihtimal dahi vermiyoruz. Bütün seçenekler partimizin yetkili kurullarında Genel Başkanımız nezdinde değerlendiriliyor” diye konuştu.

“Olağanüstü toplantı için diğer partilerle bir görüşme var mı?” sorusuna da Altay, “Bu temaslar bir şekilde siyasetin doğası gereği kendiliğinden olacaktır muhtemelen ama seçim sathı mahalline girilmiş manzarada bunun iktidar partisinin gelmemesi halinde toplanması çok kolay görünmüyor” yanıtını verdi.

“ERDOĞAN TÜRKİYE’DE ER GEÇ YÜCE DİVAN’A GİDECEK”

“Başbakan ile eski Adalet Bakanı’na ait olduğu iddia edilen ses kaydını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da Altay, “Yargı eleştirilebilir ama en vahimi yürütme organının yargıya direkt müdahalesidir. Türkiye böyle vahim bir durumla karşı karşıyadır. Başbakan’ın bu yaptığı çok açık bir suçtur. Anayasanın birçok hükmüne aykırı bir fiildir. Bir görevi kötüye kullanmadır. Asıl istifa etmesi gereken ve hesap vermesi gereken Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de er geç Yüce Divan’a gidecek ve gerek yargıya müdahalesinin gerekse baba oğul birlikte yaptıklarının hesabını vereceklerdir” dedi.

“MİLGEM ile ilgili de iddialar ortaya çıktı, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Altay, “Orada açıkça yargıya ve devletin işleyişine müdahale var. Orada ihaleye fesat karıştırma var. Başbakan MİLGEM ile ilgili itirafı ile bugüne kadar yayınlanan yasal ya da yasa dışı yayınlanan kendisiyle, evladıyla, evlatlarıyla, bakanlarla, bakan çocuklarıyla ilgili bütün tapelerin de gerçek olduğunun bundan daha açık bir itirafı da olamaz” derken, “MİLGEM ihalesine müdahale kabul edilemeyecek bir durumdur. Bunlar da vakti zamanı gelindiğinde Yüce Divan’da hesabı verilecek işler listesine eklenmiştir” dedi.

CHP, FEZLEKELERİ GÖRDÜKTEN SONRA SORUŞTURMA ÖNERGESİ VERECEK
Basın mensuplarıyla sohbetinde de Altay, soruşturma önergesi verilip verilmeyeceğine ilişkin, “Görmeden nasıl vereceğiz. Görünce verilir, onda bir tereddüt yok” dedi.
MİT Teklifinin seçim sonrasına bırakılmasına değinen Altay, “MİT Kanunu görüşülseydi Meclis 3-4 gün daha açık kalacaktı, bu konu ortaya çıkacaktı ve Meclis Başkanı en azından milletvekillerinin tetkikine bunu sunmak zorunda kalacaktı. Sanıyorum MİT Kanununu geri çekme sebepleri de böylece ortaya çıktı” dedi.
Bir soruya da Altay, “Onlar kaçacak, biz kovalayacağız ama yakalayacağız. Son viraj 30 Mart” dedi.

Fezlekeleri gördükten sonra soruşturma önergesi verecek misiniz?” sorusuna da Altay, “Olur. Olması gereken de odur zaten” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler