AB Bakanı'ndan vize ve göç açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır Schengen vizesi ve Suriye'den Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 13.02.2016 - 13:09
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen 'Yeni Nesil Ekonomik Diplomasi' konulu konferansa katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Volkan Bozkır, geçmişten bugüne Türkiye'nin AB üyeliği sürecini değerlendirerek yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. AB üyeliği sürecinin Türkiye için önemine dikkat çeken Bozkır, sürecin devamının bugün arzu edilen hıza erişiyor olmasına her açıdan önem verdiklerini söyledi.

TÜRKİYE -AB İLİŞKİLERİNDE PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye-AB ilişkilerinde paradigma değiştiğine vurgu yapan Bozkır, bu değişikliğe neden olan üç unsur olduğunu belirtti. Bunlardan ilkinin AB'nin yaşadığı ekonomik kriz olduğunu kaydeden Volkan Bozkır, "Yıllardan beri AB yaklaşmakta olan bu ekonomik krizin ya farkına vararamıştır ya da farkına vardığı halde doğru algılayıp bununla ilgili önlemleri alamamıştır. Oysaki aynı dönemde Türkiye'ye baktığımızda ekonomisini 3'e katlayan, siyasi ve ekonomik istikrarla çok daha ileriye giden, işsizlik rakamlarını, enflasyonu tek hanede tutabilen bir yapı olduğunu görüyoruz. Bugün AB'nin içine düştüğü ekonomik sıkıntıları Türkiye gibi önemli bir pazar, genç ve çalışkan bir nüfus olmadan ve Türkiye gibi ülkelere yatırım yapmadan aşma imkanın mevcut değildir. Dolayısıyla paradigmanın değişmesinin birinci unsuru bu olmuştur" diye konuştu.

'İLLEGAL GÖÇ' SORUNU

Bozkır, paradigma değişikliğinde ikinci önemli unsurun illegal göç olduğunu belirterek AB tarafından bu sorunun Türkiye olmadan üstesinden gelemeyeceğinin algılanmış olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Bakan Bozkır, "Bütün ikazlarımıza rağmen yaklaşmakta olan 'tsunami' niteliğindeki illegal göç zamanında fark edilemedi. Bugün bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Bütün dünya ülkelerini etkileyebilecek kapasitede ve dünya çapında 2 buçuk milyar avroluk ekonominin varlığı nedeniyle dünya çapındaki simsarların, insan kaçakçılarının birden bire aynı noktaya kilitlendiği insanların düçar durumda olmasından yararlanılarak para kazanıldığı çok büyük bir operasyonla karşı karşıyayız. Bu, doğru resme bakarak çözebileceğimiz, olayı iyi tahlil edip kaynaklarına giderek çözümleyebileceğimiz bir sorundur" dedi.

AB Bakanı Bozkır, paradigma değişikliğindeki bir başka unsurun ise terör olduğunu söyleyerek bu üç unsurun bir araya gelmesiyle Türkiye'nin çok önemli bir aktör olduğunun fark edildiğini dile getirdi.

SCHENGEN VİZESİ

Konuşmasında AB'nin Türkiye'ye uyguladığı vize uygulamasına da değinen Volkan Bozkır, "Türkiye inşallah, Türk vatandaşlarının 'Schengen' bölgesine vizesiz girdiği bir noktayı bu sene sonbaharda yakalayacaktır. Böyle bir tablo iki taraf için de yararlıdır. Bu ilişkiler iki tarafın çabalarıyla devam etmesi halinde Türkiye'nin AB'ye üyelik için az kalan mesafeyi daha hızlı kat etmiş olacaktır. Türkiye ve AB bugün her zamankinden birbirine daha fazla ihtiyaç duyduğu bir noktadadır" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile yerli ve yabancı çok sayıda davetlinin katılımıyla devam eden konferansta 'Dünyada Artan Serbest Ticaret Anlaşmaları', 'TTIP Müzakerelerinin Dünyadaki Bölgesel Serbest Ticaret Anlaşmaları Ağındaki Konumu' konuları üzerine paneller yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler