AP: Derhal serbest bırakın

AP Türkiye Raportörü Piri, Türkiye raporu taslağını açıkladı. Raporda Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest bırakılması isteniyor.

Yayınlanma: 16.02.2016 - 23:39
Abone Ol google-news

Türkiye raporunun taslağını açıklayan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, AB’yi sığınmacı akınının dizginlenmesi için bel bağladığı Türkiye’deki insan hakları ihlallerine göz yummakla eleştirdi. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye hakkındaki İlerleme Raporu’nu Kasım 2015 seçimlerinin sonrasına ertelemesi için “Türkiye’nin insan hakları sicilinin kötülemesine sessiz kalmak anlamına geliyordu” diyen Hollandalı raportör, “AB’ye üyelik süreci demokratik reformlar ya da hukukun üstünlüğü ya da Kürt sorununda olan bitenle bağlantılı olmalı. AB ise doğrudan göç meselesine bağlayarak çok kötü bir sinyal verdi” diye devam etti. “AB sadece sığınmacı krizinin çözümüyle ilgileniyor. Ben kendi raporumda Türkiye’de olup bitenleri görmezden gelemeyeceğimizi belirtmek istedim” vurgusu yaptı.

Geri bile gidildi

Geçen yıl ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi temel haklar alanında geriye gidildiğini aktaran Piri, raporunda basın ve ifade özgürlüğü konusuna geniş yer verdiğini, Cumhuriyet gazetesinden Can Dündar, Erdem Gül ve diğer tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptığını belirtti. Raporda Can Dündar ve Erdem Gül’e özellikle ismen atıfta bulunulduğu söyleyen Piri, “Dündar ve Gül’ün tutuklanması, AB-Türkiye zirvesinden iki gün önce gerçekleşti ve bu konuyu herhangi bir yazılı belgede gündeme getirmekte AB başarız kaldı. Bundan dolayı raporda özellikle isimlerinin geçmesi gerektiğini düşündüm” dedi.

AP'nin Türkiye rapor taslağı: Çözüm sürecine dönülsün

 -Türkiye’deki temel hak ve özgürlükler alanındaki reform sürecinin özellikle yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü gibi belli alanlarda gerilediğine dikkat çekildi.

-Gazetecilere karşı hakaretler ve terör kanunlarının kullanılması, internet medyası ve diğer medya organlarında içeriklere müdahale edilmesi, internet sitelerine erişimlerin engellenmesi, Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle gazeteciler hakkında soruşturma açılması, tutuklanmaları, hapse ve para cezalarına mahkum edilmelerine yer veren raporda, “AB’nin temel değerleri olan ifade ve basın özgürlüğünde vahim biçimde geriye gidişten derin üzüntü duyuyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül’ün de aralarında olduğu tüm mahpus gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz” denildi. “Medyaya fiili ve sözlü saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türk hükümetine bağımsız medyaya siyasi ve ekonomik baskıya son vermesi çağrısında bulunuyoruz” vurgusu yapıldı.

-Türkiye’nin terörle mücadelesi meşru. Ama bu mücadelenin orantılı olmalı, toplu cezalandırmadan kaçınılmalı, özel kuvvetlerin görevlerini kötüye kullandığı iddialarının üzerine gidilmeli. Türk yetkililerden sokağa çıkma yasaklarını derhal kaldırma ve yaralıların hastaneye gidişlerine izin vermelerini talep ediyoruz. Derhal ateşkes ilan edilmeli ve yeniden çözüm sürecine dönülmeli. AB’nin sessizliğini bozup daha aktif bir tutum sergilemesi gerek.

-Hâkim ve savcılarının rızaları olmadan yerlerinin değiştirilmesi yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği ile güçler ayrımı ilkelerine zarar verdi.

-Yeni anayasanın siyasi yelpaze ve toplum kesimlerinden konsensüsle yapılması gerek.

-Yüzde 10 seçim barajı düşürülmeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler