MHP'de deprem... Ümit Özdağ istifa edip, kurultay çağrısı yaptı

Muhalif isimlerin 'kurultay' çağrısı yaptığı MHP'de sıcak saatler yaşanıyor. Devlet Bahçeli'nin yardımcılarından Ümit Özdağ görevinden istifa edip, 'kurultay' çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 24.02.2016 - 14:42
Abone Ol google-news



Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Özdağ ile birlikte MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve 24. dönem MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de katıldı.
1 Kasım seçimlerinde alınan sonucun MHP’liler ve ülkücü taban tarafından haklı olarak kabullenilmediğini belirten Özdağ, “Ülkücüler bilmektedir ki MHP’nin toplumdaki karşılığı 1 Kasım seçimlerinden alınan sonuçlarla ölçülemez. MHP yarım asırdır Türk siyasi hareketinin ana damarıdır.MHP bastığı toprak, tuttuğu bayrak, döndüğü kıblesi tartışılmaz belli olan tek partidir.” dedi.

Kurucu önder, ülkücü hareketin başbuğu Alparslan Türkeş’in yanında 12 Eylül sonrasında yaşanan krizin aşılmasında birinci derece görev alan ve Türkeş’in vefatından sonra ilk seçimlerde MHP'yi iktidara taşıyan Devlet Bahçeli’nin hizmetlerini tarihin ve ülkücülerin unutmasının mümkün olmadığını anlatan Özdağ, “Devlet Bahçeli ile ilgili tarihsel gerçek, günlük kızgınlık ve gerginliklerin ötesinde ülkücü hareketin Devlet ağabeyi olduğu ve Devlet ağabeyi olarak da her zaman kalacağıdır. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin MHP'de yaşanan ağır üzüntü ve derin hayal kırıklığını aşmak, mevcut istikrarsızlığa son vermek için artık ülkücülerin çok büyük bir bölümünün olduğu gibi toplumun da beklentisi haline gelen olağanüstü kurultaya partiyi götürmesi, toparlayıcı bir adım olacaktır.” diye konuştu.

'OLAĞANÜSTÜ KURULTAY İÇİN İMZA VERENLER, DEMOKRATİK HAKLARINI KULLANAN SAYGIDEĞER ÜLKÜDAŞLARIMIZDIR'

Olağanüstü kongrenin MHP’yi tartışılır parti olmaktan çıkaracağını vurgulayan Özdağ, şöyle konuştu: “MHP’de atılım yapmak için büyük güç verecektir. Nitekim Türkiye’nin bir savaş bölgesinde bulunur ve bünyesinde iç savaş benzeri koşullar yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan sırf başkan olmak uğruna ülkeyi tekrar bir erken genel seçime sürüklemeye çalışmaktadır. Bazı siyasi partiler erken genel seçim için değişik boyutlarda çalışmalara başlamışlardır. Bütün bunlar yaşanırken MHP Genel Merkezi olağanüstü kurultay için imza veren üst kurul delegelerinin çoğunlukta olduğu parti teşkilatlarını kapatmaktadır. bazı ülküdaşlarımız son günlerin gerilimi ile genel başkanımıza ve genel merkez yönetimine karşı kabul edilemez sert ifadeler kullanmış olsalar dahi birleştirici olması gereken genel merkezdir. tasfiyeci tavır MHP’yi muhtemel bir genel seçimde büyük sıkıntılar ile karşı karşıya bırakacaktır. Olağanüstü kurultay için imza veren üst kurul delegeleri parti tüzüğünde yer alan demokratik haklarını kullanan saygıdeğer ülküdaşlarımızdır. olağanüstü kurultay için imza verenlerde vermeyenlerde aynı derecede saygın ülkücülerdir ve MHP’lilerdir.”

Yargı hangi kararı verirse versin MHP’nin kendi iradesi ile kongresini ve geleceğini belirleyecek durumda bir parti olması gerektiğini anlatan Özdağ, “Eğer yargıyı terk ederse bunu bu durumdan ne yazık ki çıkacaktır. Bunu herkese anlatsak bile ülküler uğruna can veren şehitlere anlatmamız mümkün değildir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Türkiye’de demokratik rejimin otoriterleşmesini engellemek, parlamenter sistemin tek adam diktasına dönüşmesini durdurmak için mücadele eden bir siyasi lider olarak Türk kamuoyunun önünde durmaktadır. Genel Başkanımızın Türkiye için istediği demokrasiyi MHP’de de uygulamasını istiyoruz. Genel Başkanımızdan ülkücü iradeye inanarak ve güvenerek MHP’yi en kısa zamanda olağanüstü kongreye götürmesini rica ediyoruz. Bu açıklamamız hiçbir grup veya kişiye destek amacını taşımadığı gibi genel başkanımız Devlet Bahçeli'ye karşı bir tavır olarak görülmemelidir. Amacımız MHP’nin her mensubunu barış ve kardeşlik içinde kucaklamak, birleştirici anlayışı ve MHP’nin layık olduğu iktidara taşımaya arzulayan bir demokratik girişimi ortaya koymaktır.” ifadelerini kullandı.

'GENEL BAŞKANIMIZA İSTİFA MEKTUBUNU YOLLADIM'

Özdağ toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, “Kongre isteyen delegelerle ilgili kapatma ve işlemler başladı. Siz de olağanüstü kongre talebinde bulunuyorsunuz. Partideki görevinizle ilgili bir yaptırım bekliyor musunuz?” sorusuna Özdağ, “Genel başkanımıza genel başkan yardımcılığından istifa mektubunu yolladım. Asla böyle bir şey beklemiyorum, beklemiyoruz. Demokratik bir taleptir. Genel başkanımıza karşı bir tavır değildir. Sadece Türkiye’nin ağır şartlardan geçtiği bir dönemde MHP’ye çok ihtiyaç duyulan bir dönemde güçlü bir MHP’nin genel başkanımızın partimizi olağanüstü kongreye götürerek inşa etme çabasına destek için yapılan bir açıklamadır.” cevabını verdi.

“İsminiz genel başkan adaylarından biri olarak geçiyor. Bu olasılık var mı?” sorusuna Özdağ, “Bu genel başkan adaylığı açıklaması değildir. Olağanüstü kongre ile ilgili demokratik bir taleptir. Onun için buradayız. Genel başkanımızdan da bu yolu açmasını rica ediyoruz. Bu çünkü güçlü bir MHP’ne Türkiye’nin ihtiyacı var. Artık iç tartışmaları bitirmeliyiz ve asla mahkemede bu iş sonuçlanmamalı.” cevabını verdi.

“Gruptan bir destek var mı bu açıklamaya.” sorusuna Özdağ, “Bu bir grup değil. biz muhalefet değiliz. biz MHP’lileriz, vatanperveriz, milliyetçileriz, partimizin daha güçlü olmasını istiyoruz. Bundan dolayı da artık bu tartışmaların bitmesi için mahkeme önünde MHP’nin mahkeme koridorlarında bulunmaması için kurultay salonlarından sonuç alınması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kongre olursa siz aday olmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Özdağ, “Bazı arkadaşlarımız genel başkan adayı oldukları ifade ettiler. Şu an bir genel başkanımız var ve bir kurultay yok. Onun için ilan edilen genel başkanlık adaylıkları da olmayan bir kurultayla ilgili. Biz şu anda olmayan bir kurultayda kimin ne olacağını ile ilgili bir duruşu talebi gündemi getirmiyoruz. Sadece bir olağanüstü kurultay bir tüzük kurultayı ile ilgili delegenin çok büyük bir bölümünün ortaya koyduğu bir talep var. Bu talep tüzüğe uygun bir talep. tüzüğe uygun bu talebin genel merkez genel başkan tarafından değerlendirilmesi rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Olağanüstü kurultay için 500’den fazla imza verildi. o zaman imza vermediniz. o tarihten bu güne ne değişti?” sorusuna Özdağ şu cevabı verdi: “Sürecin demokratik bir anlayış içerisinde gerçekleşmesinden büyük umut duyduk. Genel Başkanımız herkesin haklı olduğunu ifade etti. Gayet demokratik bir ortamda da imzalar verildi. Hiçbir müdahale olmadan verildi bu imzalar. Ama değişen bu imzalar verildikten sonra son günlerde başlayan teşkilat tasfiyeleridir. bu teşkilat tasfiyelerini kabullenmek mümkün değildir. Yapılması gereken arkadaşlarımızı tasfiye etmek değil Türkiye seçime giderken bütün ülkücülerin bütün MHP’lilerin partide görev almasını sağlayacak bir duruşu sergilemektir.” açıklamasında bulundu.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise “Muhalefet iseniz karşısında başka bir muhalefet vardır. biz MHP’nin herhangi bir şekilde bölünmesini veya bir muhalif grup olarak küskünler yaratılmasını kabul etmiyoruz. Herkesi kucaklayan birleştiren bir anlayış içerisinde bu çıkışı yapıyoruz.” dedi.

Özdağ istifa mektubunu basın açıklamasından önce gönderdiğini söyledi.

“Ümit Özdağ’ı bu denklemde nereye koyalım?” sorusuna Özdağ, “Sadece Ümit Özdağ değil Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri ve milliyetçiler. Bir demokrasi talebi bu, demokrasi talebi. MHP’nin kaderine yargının değil ülkücülerin ülkücü iradenin kongrede karar vermesi.” dedi.

Genel Başkanla görüşüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Özdağ, “Daha önce bu konularda değişik görüşmeler oldu. genel başkanımız bazı pozisyonları açıkladı. Durum bundan ibaret.” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon