Ankara Üniversitesi'nde Özgürlük Buluşması

Ankara Üniversitesi’nde başlatılan kimlik gösterme ve üst arama uygulamaları, yüzlerce öğrenci tarafından “Özgürlük Buluşması” adı altında protesto edildi.

Yayınlanma: 24.02.2016 - 22:02
Abone Ol google-news

Üniversite girişinde basın açıklaması yapan öğrencilere, akademisyenler, CHP ve HDP milletvekilleri ile sendika temsilcileri destek verdi. Öğrencilerin, üniversite kampüs girişindeki özel güvenlik uygulamalarına karşı son 1 hafta içerisinde yüzlerce “taciz” dilekçesini fakülte yönetimlerine verdikleri ortaya çıktı.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün 10 Şubat’ta başlattığı güvenlik uygulamalarına karşı çıkan öğrenciler, bugün Cebeci Kampüsü’nde “Özgürlük Buluşması” gerçekleştirdi. Fakülteleri dolaşarak eylemlerine başlayan öğrenciler, üniversite dışına çıkarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri İlhan Cihaner, Aylin Nazlıaka, Ali Haydar Hakverdi, Onursal Adıgüzel ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile milletvekili Mithat Sancar destek verdi.

 Her gün taciz

Üniversite girişinde sorunlarla karşılaşan öğrenciler, Cebeci yerleşkesi girişinde yaptıkları açıklamada,

“Her gün üniversite girişinde polislerin tehditkar bakışları, sözlü tehditleri, gözaltıları ve tacizleriyle karşılaşıyoruz. Bu şartlar altındaki bir üniversitede ne bilimsel üretim sağlıklı bir şekilde yürütülebilir ne de özgür düşünce yeşerebilir. Erdoğan iktidarı, polisi Cebeci kampüsü üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanmaya çalışıyor. Cebeci tarihi boyunca iktidarların hedefi oldu. Çünkü muhalifti, biat etmedi. Bugün de biat etmeyecek” ifadelerine yer verdi.

 ‘Katillerin gözü burada’

Açıklamanın ardından kampüse milletvekilleri ile birlikte geri dönen öğrencilere kimlik sorma uygulaması yapılamadı. Öğrenciler, Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde “açık kürsü” kurarak üniversitenin sorunlarını konuşmak üzere forum düzenledi.

Forumda konuşan CHP’li Hakverdi, “Sizin canınız için ben çok korkuyorum. IŞİD katillerinin gözü burada. Bu uygulamalar eskiden sadece bizlere uygulanırdı ve saldırganlar rahatça okula girebilirdi. Bugün dışarıdan bir saldırı geldiğinde sizi de bizi de duman ederler. 'Bakın biz engel olmaya çalıştık ama siz istemediniz' diyecekler. Ancak ben sizin alacağınız her kararın arkasındayım. Bu okul kimsenin babasının malı değil. Bu okul ilericilerin, aydınların sosyalistlerindir. Yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu katillere karşı daha çok omuz omuza, yan yana olmak zorundayız” dedi.

Öğrenciler, Artvin Cerattepe’den Cizre’ye kadar iktidarın bütün baskılarına karşı sloganlarla, halaylar, horonlar eşliğinde eylemlerine son verdi. Öğrencilerin organize ettiği “Özgürlük Buluşması” boyunca yaklaşık 4-5 çevik kuvvet ekibi ile TOMA'ların, hazır olarak kampüs girişlerinde bekletilmesi ise dikkat çekti.

Yüzlerce taciz dilekçesi

Ankara Üniversitesi yönetiminin “OHAL” dönemlerini andıran uygulamalarının ardından, kampus girişinde özel güvenlik personeli ve polislerin davranışları nedeniyle sorunlarla karşılaşan öğrenciler,yüzlerce dilekçe ile yaşadıklarından şikayetçi oldu. Fakülte dekanlıklarına başvuran bazı öğrenciler ortak dilekçe ile tepkilerini dile getirirken, bazıları da bireysel dilekçeleriyle maruz kaldıkları uygulamanın “taciz” olduğunu kampus yöneticilerine aktardı. Öğrencilerin ortak dilekçesinde Okulumuz ve çevresinde “güvenlik sağlamak amacıyla(!)” konuşlanmış olan kolluk üniversite öğrencilerine tehditkar, taciz edici bakış ve söylemlerde bulunmaktadır. Bu durum kolluğun yetkisini aşarak görevini kötüye kullanmasıdır. Bu durum anayasal haklarla birlikte özgürlük ve kişi güvenliği hakkının içeriğini boşaltmaktadır” ifadeleri yer aldı. Öğrenciler dilekçelerinde ayrıca, yeni “güvenlik uygulamalarının” hangi somut olay ve gerekçelere dayandırıldığı, kanuni dayanaklarının neler olduğuna ilişkin Rektörlük'ten bilgi talebinde bulundu ve bu uygulamalardan vazgeçilmesini talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler