Emekliler sendika kurabilecek

Mahkeme, Ankara Valiliği’nin ‘Emekliler sendika değil, dernek kurabilir’ kararını reddederek, sendika kurabileceklerine karar verdi.

Yayınlanma: 28.04.2016 - 20:49
Abone Ol google-news

Ankara 7. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı ve Valiliğin ‘Emekliler sendika kuramaz’ yönündeki kararlarını Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı bularak; taleplerinin reddine karar verdi. Mahkeme, Yeni Emekliler Birliği Sendikası’nın; Anayasa’nın 17. ve 51. maddeleri gereği ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 11. maddesi hükümlerince, sendika kurma istemlerinin kabulü yönünde karar verildiğini bildirdi.

Mahkeme, kararında; Türkiye tarafından kabul edilen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesine göre, “Her şahıs; asayişi ihlal etmeyen toplantılara katılmak ve başkaları ile birlikte sendikalar kurmak ve kendi yararlarını korumak üzere sendikalara girmek hakkı dahil olmak üzere dernek kurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verdi.

Yeni Emekliler Birliği Sendikası Genel Başkanı İsrafil Odabaş, bu yargı kararının emeklilerin yaşamında önemli bir zafer adımı olduğunu belirterek; “Hukuk devletinde, uluslararası sözleşmeler hükümleri yerine getirilmediği gibi, Anayasamızda verilen haklarımız da keyfi olarak engellenmektedir. On binlerce üyemiz, Sendikamıza dilekçe vererek üye aidatlarının kaynaktan, yani maaşlarından kesilmesini talep etmelerine rağmen, resmen sendika olamadığımız için aidatlarımızı dahi kesemiyoruz.

Biz bu yargı kararını İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına; gereğinin yerine getirilmesi için sunacağız. Eğer; yargı kararı da göz ardı edilir ise konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmek zorunda kalacağız ve ülkemiz maalesef bu konuda da mahkûm edilecektir. Temennimiz AİHM’e gitmeden kendi iç hukukumuzda meseleye çözüm getirmektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler