IŞİD roketleri artınca Özel Kuvvetler bölgede

Alınan tüm önlemlere karşın IŞİD’in Kilis’e roket atmaya devam etmesi, Türkiye’nin koalisyondan beklediği hava desteğinin etkili olmaması yaşanan sorunun uzun süreceğinin göstergesi olarak kabul ediliyor.

Yayınlanma: 09.05.2016 - 22:44
Abone Ol google-news

 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), IŞİD’in geçen temmuz ayında Kilis Elbeyli’deki Dağ Sınır Karakolu’na saldırısının ardından bölgeye özel kuvvetlere bağlı bazı unsurları kaydırmıştı. İlerleyen dönemde bu unsuların yerleşik olması kararlaştırıldı ve konuşlanmanın altyapısı hızla tamamlandı.

IŞİD’in saldırılarının Kilis’e yönelmesi, atılan roketlerin sivil kayıplara neden olması, Türkiye’nin Rusya ile yaşadığı uçak düşürme krizi sonrasında Suriye hava sahasını kullanamaması daha farklı önlemleri gündeme getirdi. Bu kapsamda Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın bir tugayı tamamen Kilis bölgesine konuşlandırıldı.

Bölgedeki gelişmelerin kritikleşmesi ve kamuoyunda Türkiye’nin daha etkili önlem almasını zorunlu kıldı. Konuşlanmanın ardından Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, Kilis’e giderek birkaç gün incelemelerde bulundu. Aksakallı, geçen hafta tamamladığı incelemelerin ardından Ankara’ya döndü. Kilis’e konuşlanan birimlerin Suriye içlerinde operasyon yapıp yapmadığı konusunda Cumhuriyet’in ulaştığı kaynaklar, “Unsurların bir kısmı içerde olabilir” yanıtını verdi. Kaynaklar, “Bu tür operasyonlar örtülü olur. Çoğu zaman kamuoyunun bilgisi zaten olmaz. Ama Kilis’e Suriye’den gelen bu tehditler için bu tür bir önlem alınması zaten normaldir. Operasyonları Türkiye’den görevi olmayanların dışında kimse bilmez. Karşı tarafta, hedeftekilerin de birçoğu hissetmez bile. Ama devlet önlem almıştır mutlaka” değerlendirmesini yaptı.

Bölgeye Muharebe Arama Kurtarma (MAK) unsurlarının da gönderildiği, bunun da bir operasyonun yapılmış olması olasılığını güçlendirdiği değerlendiriliyor. MAK birlikleri, Özel Kuvvetler’in, çatışma bölgesinden dost unsurların tahliyesi için özel eğitimli birimler olarak biliniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler