Bahçeli'ye kötü haber... Mahkemeden muhaliflerin istediği sonuç çıktı

MHP'nin, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi kararının icrası için yaptığı başvuru geri çevrildi.

Yayınlanma: 10.05.2016 - 15:16
Abone Ol google-news

MHP'de olağanüstü kongre için Yargıtay kararı beklenirken, Ankara 25'inci İcra Dairesi, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen 'Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararının kesinleşmesine kadar infazın durdurulması için ihtiyati tedbir konulması' yönündeki karar hakkında yeni bir karar aldı. Ankara 25'inci İcra Dairesi, daha önce Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı için başlattığı icra takibinin durdurulmasına karar verdi.

Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP Genel Başkanlığı'na muhalif adayların müracaatı üzerine, MHP'nin olağanüstü kongre yapmak üzere 3 kişi çağrı heyeti olarak görevlendirdi. Çağrı heyeti 15 Mayıs'ta kongre kararı aldı.

Bu süreç içinde MHP'nin bazı üst kurul delegeleri Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin aldığı kararın durdurulması için Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne başvurdu. Her iki mahkeme de Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği olağanüstü kongre kararının Yargıtay aşaması kesinleşinceye kadar durdurulmasına karar verdi.

Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 28 Nisan günü verdiği 'Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2016/280 esas, 2016/660 karar sayılı kararının kesinleşmesine kadar infazın durdurulması için ihtiyati tedbir konulması' kararı üzerine bunun icrası için Ankara 25'inci İcra Dairesi'ne 6 Mayıs 2016 günü başvuruldu. Bu başvuru üzerine icra emri düzenleyen Ankara 25'inci İcra Dairesi, bu kez karar tarihinin 28 Nisan, başvuru tarihinin de 6 Mayıs tarihi olduğunu dikkate alarak, 'başvurunun bir haftalık sürede yapılmadığı' gerekçesiyle icra işlemini durdurdu. Ankara 25'inci İcra Dairesi'nin bugün açıklanan Karar Tensip Tutanağının karar bölümünde şöyle denildi:

''Müdürlüğümüze gelen takip dosyasına konu Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2016/154 esas sayılı tedbir kararının karar tarihinin 28 Nisan 2016 tarihli olduğu, alacaklı vekilince, 06.05.2016 tarihinde kararın infazı için takip başlatılmasıyla, esasa kaydedilmiş ve borçlulara icra emri düzenlenmiş, tebliğe gönderilmiş ise de HUMK'nun 393'üncü maddesi gereğince 'İhtiyati tedbir kararının uygulanması, verildiği tarihten itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorundadır. Aksi halde, kanunun süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliğinden kalkar'' hükmü gereğince müdürlüğümüze bir haftalık süreden sonra başlatılan tedbir talepli icra takibinin uygulanmasına kanunen yer olmadığına, Yargıtay 12'nci Hukuk Dairesi'nin 2011/23505 esas, 2012/8449 karar sayılı 19.03.2012 tarihli kararında 'İcra memuru kendi verdiği karardan dönemez ise de bilahare önceki verdiği kararın dosya kapsamı ve yasa hükmüne uygun olmadığını fark edip onun yerine somut olayda olduğu gibi yasaya uygun kararı vermesine engel bir düzenlemede bulunmamaktadır' demekle sehven verilen icra emri gönderilmesi kararımızın kaldırılarak dosyanın tedbir kararı kendiliğinden kalkması nedeniyle icra takibinin durdurulmasına karar verildi."

Gelişmeler üzerine açıklama yapan MHP İzmir Buca Eski İlçe Başkanı Ali Karakuş'un avukatı Ahmet Gürol Şağban, "Konuyla ilgili olarak, Meral Akşener ve diğer adaylar adına Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemelerine itirazlar yapılmıştı. Tosya Mahkemesi'nin kararı bugünden itibaren hükümsüzdür. Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yaptığımız itirazda bugün yarın neticelenecektir. Kararın MHP, ülkücü hareket ve Türk milletine hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.

Avukat Şağban, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi kararı için alınan kararın Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi içinde emsal teşkil edebileceğini ileri sürerek, ''Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinde verilen ihtiyati tedbir kararın karşı gerek MHP ilçe teşkilatı, gerekse bizim yaptığımız itiraz henüz tamamlanmış değil. Ancak Tosya Mahkemesi'nin kararı için verilen karar, Gemerek mahkemesi için de emsal teşkil edilebilir. Bu nedenle 15 Mayıs 2016 tarihinde MHP olağanüstü kurultayının büyük ihtimalle yapılacağını söyleyebiliriz" dedi.

SİNAN OĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Karar sonrası MHP'deki genel başkan adaylarından Sinan Oğan'dan bir açıklama geldi. Oğan, Twitter'daki hesabından "İzmir üst kurul delegelerimizle yaptığımız başvuru sonucu Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı durduruldu" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler