BDP: Özerk yönetim kurmak istiyoruz

BDP’li Kışanak, Kürt sorununun çözüm aşamasına geldiğini söyledi. Kışanak, ‘Özerk yönetimlerimizi kurmak istiyoruz’ dedi

Yayınlanma: 24.03.2014 - 11:19
Abone Ol google-news

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, Türkiye’de yaşayan Kürtler’in 100 yıllık direnişinin bugün çözüm aşamasına geldiğini öne sürdü. Kışanak, “Kürtler, çok somut ve net çözüm önerisini devlete sundu. Yaklaşık 15 yıldır bu öneriler Ankara’da devletin masasının üstünde” dedi. Kışanak, birlikte yaşama önerisini ortaya koyduklarını anlatırken, “Özerk bölge yönetimlerimizi kurmayı ve böylece bütün haklarımızı kullanmanın imkanlarına kavuşmak istiyoruz. Katı merkeziyetçi devlet yapıları bölücü, ayrıştırıcı, çatışmacıdır, kavga çıkartır” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP tarafından Bağlar Belediyesi Konferans Salonu’nda, ’Uluslararası Demokratik Özerklik Modeli’ konulu panel düzenledi. Panele Gültan Kışanak, Suriye’de Kürt bölgesinde faaliyet gösteren PYD Eş Başkanı Asya Abdullah’ın yanı sıra çok sayıda yabancı konuk katıldı. Kışanak, panelin açılışında Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulurken, devletin kendisini ‘Türk devleti’ olarak tanımladığını belirtti.

‘Sistem bugün iflas etti’

Kışanak, Kürt halkının yaşadığı coğrafyayı dört parçaya bölen sistemin bugün iflas ettiğini öne sürerken, ’Güney Kürdistan’ olarak nitelendirdiği Irak’ın kuzeyinde federal bir yönetim kurulduğunu, Suriye’nin kuzeyindeki ’Rojava’ olarak bilinen ’Batı Kürdistan’ olarak nitelendirdiği bölgede kanton yönetimleri kurulduğunu anlattı.

BDP’li Gültan Kışanak, ‘birlikte yaşama’ önerileri ile birlikte yaşamanın kural ve ilkelerinin birlikte belirlenmesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler