Meclis dokundu... Dokunulmazlık teklifi kabul edildi

Meclis'teki dokunulmazlık oylaması 376 oyla kabul edildi. 138 kişi ret oyu kullandı. Bu sonucla referanduma gerek olmadan Anayasa değişikliği Meclis tarafından kabul edilmiş oldu.

Yayınlanma: 20.05.2016 - 10:31
Abone Ol google-news

<video:536866>

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi 376 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Hangi partinin kaç fezlekesi var?

Almanya’dan ‘dokunulmazlık’ açıklaması: Kutuplaşma uyarısı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, teklifin 2 maddesi ve tümü üzerinde gizli oylama yapıldı. Teklifin ilk maddesi için 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş ve 3 geçersiz oy kullanılırken toplam 531 oy kullanıldı. 2. tur 2 madde oylamasında ise 374 kabul, 136 ret 4 çekimser, 11 boş, 1 geçersiz oy kullanıldı. Teklifin tümü için yapılan oylamada ise 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser, 7 boş oy kullanıldı.

Dokunulmazlığın kaldırılması sonrası CHP'den ilk değerlendirme

HDP'Lİ VEKİLLERDEN ALKIŞLI PROTESTO

TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra HDP'lilerden alkışlı protesto geldi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra AKP'li milletvekilleri sonucu alkışlarken, HDP’li milletvekilleri de AKP'li milletvekillerini alkışlayarak tepki gösterdi.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı.

BİNALİ YILDIRIM OY KULLANIRKEN MİLLETVEKİLLERİYLE FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Laiklik tartışması üzerine Genel Kurul salonunu terk eden CHP'li milletvekilleri oylama başladığında salona geldi. Başbakan adayı Binali Yıldırım, oy kullanırken milletvekilleriyle birlikte fotoğraf çektirdi.Oylama sonuçlandı, dokunulmazlıklarda ilk maddede oy sayısı referandum aralığının üzerinde.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir.” MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır. 

CHP'LİLERDEN LAİKLİK PROTESTOSU 

CHP'liler Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili sözleri nedeniyle genel kurulu terk etti. Kahraman, kendisine defalarca sorulan 'Laik Cumhuriyet'e bağlı mısınız?" sorusuna cevap vermedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasaya değişikliğinin ikinci tur oylamasının yapılacağı Meclis Genel Kurulu'nu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Kahraman'a 'laiklik' ile ilgili sözlerinden dolayı "Bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı ortamda laikliğe aykırı sözlerle ilgili sizinle ilgili fezleke gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuz olmadığını yüksek sesle belirtmek istiyorum. Bu sözün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının tatmin edici şekilde açıklamanız gerekir" dedi.

CHP'LİLER GENEL KURUL'U TERK ETTİ

Meclis Başkanı Kahraman, 'laiklik' sözlerine ilişkin daha önce açıklama yaptığını belirterek "Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı. Anayasayı gayet iyi bile bir kişiyim. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Belki atfettirenler yanlış atfettirdi. Sözlerim doğrudur" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP'li milletvekilleri Kahraman'a tepki gösterdi. CHP'li Gök, "Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız" derken CHP'liler Genel Kurul'da 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganı atarak salonu terk etti.

CHP'Lİ GÖK VE KAHRAMAN ARASINDA GEÇEN TARTIŞMA ŞÖYLE:

CHP'Lİ GÖK: Ben sizden net bir şekilde bir karşılık bekliyorum.

İSMAİL KAHRAMAN: Daha nasıl net oalcak beyefendi?

CHP'Lİ GÖK: "Ben Laik Cumhuriyet'e bağlıyım" sözünü niçin söyleyemiyorsunuz?

İSMAİL KAHRAMAN: Beyefendi ben yemin ederek buraya gelmiş, mecliste bulunan sizler gibi hakka sahip bir insanım. Açıklamamı yaptım. Önemli bir gündeyiz, gündemimizi tamamlayalım efendim.

CHP'Lİ GÖK: Laik cumhuriyete bağlı olduğunuzu niçin söyleyemiyorsunuz?

İSMAİL KAHRAMAN:  Ben yemin etmiş bir insanım. Diyorum ki laikliğin manasının ne olduğunu -eğer yeni bir anayasa yapılacaksa - olsun dedim. Bu kadar. Bundan dolayı bir bardak suda fırtına kopartmaya lüzum yok. Boşuna polemiğe girmeyelim.

CHP'Lİ GÖK: Burada laikliğe aykırılıktan dolayı hakkınızda fezleke gelmeyecek, birçok milletvekilinin dokunulmazlıkları konuşulacak, siz yagılanmayacaksınız, herkes yargılanacak. Var mı böyle bir şey?

İSMAİL KAHRAMAN: Hukukçusunuz, grup başkan vekilisiniz, sizden ve grubunuzdan rica ediyorum. Lütfen yerimizi alalım ve bir hukuk devletinde meclise ve milli hakimiyete dayalı bir yerde gerekeni yapalım.

CHP'Lİ GÖK: Sizin Anayasa'ya bağlılığınızı görmek istiyorum.

İSMAİL KAHRAMAN: Evet bu Anayasa'ya bağlıyım, mevzuata bağlıyım ve hukuku gayet iyi biliyorum, teşekkür ediyorum. Ben devam ediyorum.

CHP'Lİ GÖK: Laik Cumhuriyet'e bağlı mısınız?

İSMAİL KAHRAMAN:  Levent Bey rica ediyorum istismar etmeyelim. Ne diyeceğime ben karar veririm. Siz bir dikta mısınız?

CHP'Lİ GÖK:Laik Cumhuriyet'e bağlı mısınız? Siz diyemiyorsunuz.

İSMAİL KAHRAMAN:  Bu ne biçim soru. Sizin talimatlarınıza göre hareket etmez burası. Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi.

EREN ERDEM: KÜSTAHLIK YAPTI

Meclisi terk eden vekillerden İstanbul Milletvekili Eren Erdem "İsmail Kahraman'ın "laiklik ile ilgili" sözlerini geri almasını istedik. Küstahlık yaptı.. Bunun üzerine, oturumdan ayrıldık..!" açıklamasında bulundu.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler