AKP atananı seçti... Binali Yıldırım görevini aldı; 65. hükümet kuruluyor

Kuruluşundan bu yana ikinci kez olağanüstü kongreyi toplayan AKP, tek aday Binali Yıldırım'ı 1405 geçerli oyla genel başkan seçti. Yıldırım'ın tek aday olarak seçime girdiği kongrede MKYK sürprizi yaşandı. Saray'da Davutoğlu’nun istifasını kabul eden Erdoğan Yıldırım’a 65. hükümeti kurma görevini verdi. 65. Hükümet salı günü açıklanacak

Yayınlanma: 21.05.2016 - 20:45
Abone Ol google-news

<video:537900>

AKP'nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde tek aday olan Binali Yıldırım, 1405 oy alarak AKP'nin yeni genel başkanı seçildi. Bozdağ, AKP Genel Başkanı'nın Binali Yıldırım olduğunu açıkladı.

AKP'nin yeni genel başkanı Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini aldı. Yıldırım, 65. Türkiye Cumhuriyet'i hükümetini kuracak.

CNN Türk'ün aktardığı bilgiye göre, yeni kabinenin bu gece açıklanmayacak ve yeni hükümetin salı günü Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bununla birlikte Yıldırım'ın kuracacağı 65'nci hükümetin programı Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda okunacak.

AKP, MKYK yarın 13.00'da Binali Yıldırım başkanlığında toplanacak.

Davutoğlu'ndan istifa sonrası ilk hareket

Yıldırım: Yolumuz liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın yoludur

AKP’nin olağanüstü kongresine tek genel başkan adayı olarak giren ve genel başkan seçilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, teşekkür konuşmasında kongrenin ‘lidere olan sadakatin’önemini vurguladığını belirterek, “Yolumuz milletin sesi, nefesi, partimizin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın yoludur” dedi.

Divan başkanı Bekir Bozdağ, Yıldırım’ın bin 405 geçerli oyun tamamını alarak AKP’nin yeni genel başkanı olduğunu açıklamıştı.

‘Geleceğimiz aydınlıktır’

Teşekkür konuşmasında, ’emanet aldığı mukaddes bayrağı’ yere düşürmeyeceğini aktaran Yıldırım, “Yolumuz zor ama, aydınlık bir yoldur. Geleceğimiz aydınlıktır. Yolumuz milletin sesi, nefesi, partimizin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın yoludur” dedi.

AKP teşkilatının her bir ferdine teşekkür eden Yıldırım şöyle devam etti: “Geleceğimiz olan gençler, AK Parti sizlerin omuzunda 2023, 2053, 2071 hedef ve vizyonunu gerçekleştirecektir. Bu kongre bizim ne kadar büyük, ne kadar güçlü bir aile olduğumuzu, kardeşliğimizi beraberliğin, lidere olan sadakatin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Mayıs günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından kongre kararı alan AKP, bugün Binali Yıldırım'ı genel başkan seçti. Ankara Arena Spor Salonu'nda saat 10.00’da başlayan AKP 2’nci Olağanüstü Kongresi için partililer, erken saatte salona geldi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve tribünleri kısa sürede dolduran çok sayıda partili slogan atarak, Uğur Işılak’ın çalan şarkıları eşliğinde tempo tuttu. Salona giren milletvekillerinden bazıları, ellerinde Türk bayrağı ve parti bayraklarını taşıyan AKP'lileri selamladı. Sunucu, Twitter’da ‘buyukkongrekutluyuruyus’ adıyla hashtag açıldığını duyurarak, salondakilerden tweet atmalarını istedi.

Liste dışı kalan Çavuşoğlu'ndan ilk yorum

Atananın seçildiği AKP kongresinden öne çıkan kareler

MKYK'DE BÜYÜK SÜRPRİZLER

AKP'nin yeni MKYK listesinde Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu gibi isimler yer almadı.

24 İSİM YERİNİ KORUDU

Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Fatih Şahin, Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mustafa Ataş, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Nükhet Hotar, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Yaşar Karayel.26 YENİ İSİM GELDİ:Ahmet  Sorgun, Ayhan Oğan, Ayşe Sula Köseoğlu, Cevdet Yılmaz, Emine Nur Günay, Erol Kaya,  Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Esayan, Murat Baybatur, Mus tafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özben Gökçen, Radiye Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.

25 İSİM GİTTİ

Mahmut Atilla Kaya, Ayhan Sefer Üstün, Ahmet Kılıç, Aziz Babuşçu, Bülent Gedikli, Cemil Çiçek, Fatma Betül Sayan Kaya,  Mehmet Ali Şahin, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Yalçın Akdoğan, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Süleyman Soylu, Faruk Çelik, Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Zeki Aygün , Selçuk Öztürk, Mehmet Babaoğlu.

SALONA ERDOĞAN DAMGASI

Salonda ‘Kutlu yürüyüşümüze Binali Yıldırım’la devam’, ‘2023 yolunda Hatay yolların ustasıyla’, ‘Türkiye’nin meydanları, rengarenktir yolları, bizler dava erleriyiz, haykırırız sevdamızı’, ‘Can Türkiye’ye heyecan geldi’, ‘Mesele koltuk değil siz hala anlamadınız mı?’, ‘Büyük millet büyük güç hedef 2023’, ‘İlk günkü aşkla’, ‘Reise yakışır başkanlık, Adıyaman’a yakışır bakanlık’, ‘Ak gönüller taşıyoruz kara çukurları aşıp gelen’ yazılı dövizler dikkat çekti. Partililer hep bir ağızdan "Beraber yürüdük biz bu yollarda" dörtlüğünü okuyarak salonu adeta inletti. Salona giremeyenler kongreyi spor salonu etrafında kurulan çadırda izledi.

AKP Genel Başkan Adayı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AKP'de yeni genel başkanının seçileceği 2'nci Olağanüstü Büyük Kongre'nin yapıldığı salona partililerin yoğun ilgisi eşliğinde girdi.

"YETKİ DEVRİ" YILDIRIM'A

AKP'nin eni MKYK'sinde yer alacak isimlerden Ankara Milletvekili Fatih Şahin, il ve ilçe başkanlarını atama yetkisinin Binali Yıldırım'a verilebileceğini söyledi. Şahin, "Ben muhtemel görüyorum. İlk toplantıda yetki devri yaşanacaktır. Kongrelerden sonra işerin hızlı yürümesi için bu yapılmıştır. Oradaki nüans, bu yetki devrinin kötüye kullanıldığı veya özensiz davranıldığı gerekçesiyle bu yetkiyi MKYK'nın kendi uhdesine alması düşüncesiydi. Yeniden bu yetki verilir mi, muhtemeldir" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Nisan ayında, AKP MKYK'sinde alınan kararla, teşkilâtlarla ilgili yetki Ahmet Davutoğlu'ndan alınmıştı. MKYK sonrası açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Bunun bir değişiklik, çok radikal bir tutum gibi ele alınması doğru değil. Bu teknik bir mesele" demişti..


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler